Βυσσινάδα

από
CE-92-CF-85-CF-83-CF-83-CE-B9-CE-BD-CE-AC-CE-B4-CE-B1



Τα βύσσινα αυτός ο υπόξινος καρπός μου έκλειναν το μάτι από μακριά να πάω να τα μαζέψω μιας και οι φίλοι μας που έρχονται στη λαϊκή φέτος δεν θα έφερναν.
Η απόφαση πάρθηκε και βρεθήκαμε στην Τρίπολη!!Η Σοφία κι ο Βασίλης μας υποδέχτηκαν με πολύ αγάπη πήγαμε στο κτήμα με τα δέντρα τους και μαζέψαμε αρκετά.

Μη νομίζεται ότι μείναμε μόνο στα βύσσινα, τύχαμε μιας υπέροχης φιλοξενίας στην υπέροχη αυλή τους με καφεδάκι γλυκό βύσσινο φτιαγμένο από την καταπληκτική κόρη τους αλλά και ένα υπέροχο γεύμα για το οποίο θα μιλήσουμε μια άλλη φορά.
Δεν ξέρω αν έχω λόγια να τους ευχαριστήσω!!!!
Με την επιστροφή μας αμέσως επί των έργων έγινε βυσσινάδα άρχισε η διαδικασία του λικέρ και φυσικά και γλυκό του κουταλιού.


Σήμερα θα σας περιγράψω πως έκανα τη βυσσινάδα για το λικέρ μπορείτε να δείτε εδώ, όσο για το γλυκό δεν είμαι σίγουρη αν προλαβαίνω γιατί σοβαρές υποχρεώσεις με αναγκάζουν να εξαφανιστώ για λίγες μέρες.
Αν θέλετε να φτιάξετε μπορείτε ακολουθείστε τις οδηγίες για το γλυκό κεράσι είναι σχεδόν ίδιο.

Τα υλικά για τη βυσσινάδα
Βύσσινα
Ζάχαρη
Χυμός λεμονιού
Κουτάλα του πουρέ
Σουρωτήρι και σήτα
Μπουκάλια για τη φύλαξη

Διαδικασία
Πλένουμε καλά τα βύσσινα και τους αφαιρούμε τα κοτσανάκια


Αν θέλετε τα κρατάτε σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν καλά και τα αποθηκεύετε σε καθαρό βάζο γίνονται ωραίο αφέψημα για κρυολόγημα.
Τοποθετούμε τα βύσσινα σε μεγάλη κατσαρόλα με πολύ λίγο νερό και τα φέρουμε σε διαδικασία βρασμού. Κατά τη διάρκεια του βρασμού δεν απομακρυνόμαστε από την κατσαρόλα και ξαφρίζουμε συνεχώς.
Μετά από 10 λεπτά βρασμού αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να κρυώσουν .
Όταν κρυώσουν στραγγίζουμε σε ένα μεγάλο μπολ όλο το υγρό.
Τα βρασμένα βύσσινα τα πατάτε με την κουτάλα του πουρέ να πολτοποιηθούν. Τα περνάμε από σήτα και αυτό που θα προκύψει το προσθέτουμε στο μπολ με το υγρό.
Εναλλακτικά: (προσθήκη 5/7/2013)
Διαλέγουμε πολύ ώριμα βύσσινα και βγάζουμε το κουκούτσι τους. Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα   με λίγο νερό και μετά από βράσιμο 10 λεπτών παίρνουμε το  υγρό που έχει δημιουργηθεί και με ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε όλο το υπόλοιπο μείγμα. Το βράζουμε με προσθήκη πολύ λίγου νερού για 5 λεπτά και μετά το περνάμε από τη σήτα και το ενώνουμε με το υπόλοιπο υγρό.

Μετράμε το υλικό που προέκυψε από τη διαδικασία  και προσθέτουμε ίση ποσότητα ζάχαρης τοποθετώντας τα πάλι σε μεγάλη κατσαρόλα.
Καλό θα είναι πριν προσθέσουμε τη ζάχαρη να βράσουμε για λίγο προσθέτοντας μια μικρή φλούδα λεμονιού την οποία στη συνέχεια θα αφαιρέσουμε. Αυτή η διαδικασία θα βοηθήσει να κρατηθεί το κόκκινο χρώμα από τα βύσσινα γιατί ο βρασμός μαζί με τη ζάχαρη για ώρα μας δίνει πιο σκούρο χρώμα.
Βράζουμε τη βυσσινάδα μέχρι να έχουμε ένα σιρόπι σαν των γλυκών.(Αν χρειαστεί ξαφρίζουμε πάλι προσεκτικά με μια τρυπητή κουτάλα.)
Αν θέλουμε προσθέτουμε χυμό ενός μικρού λεμονιού για κάθε κιλό υλικού.
Όταν κρυώσει τη μεταφέρουμε σε καθαρά μπουκάλια.


Αραιώνουμε με παγωμένο νερό και απολαμβάνουμε!!
Νομίζω ότι είναι το καλύτερο δροσιστικό για όλο το χρόνο.
Επιπλέον μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό στο τσάι σας κάτι που κάνει η μεγάλη μου κόρη στην Αγγλία όπου και θα πάει η περισσότερη βυσσινάδα.

Για όσους αυτή η διαδικασία φαίνεται δύσκολη μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδικασία του γλυκού   και το σιρόπι που θα περισσέψει να το κρατήσουν για βυσσινάδα.
Σε αυτή την περίπτωση η ποσότητα που θα πάρουμε είναι πολύ  μικρότερη.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Τη λατρεύω την βυσσινάδα, αν αντί νερού την αραιώσουμε με παγωμένη σόδα έχουμε ένα αναψυκτικό που όμοιό του δεν υπάρχει!

    • Asteri
    • 5 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    Μου αρέσει πολύ η βυσσινάδα!!!!!!!!!!!!!!

  2. Απάντηση

    υπεροχη η βυσσινάδα και αν την ωρα που βραζει της προσθέσεις και ενα φυλλο αρμπαρόριζα εχει ενα θαυμασιο αρωμα
    να εισαι καλα

    • eleni
    • 5 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή,τελικά τα μάζεψες τα φρουτάκια σου από το ταξιδάκι σου!
    Ωραία η βυσσινάδα!Εγω η τεμπέλα είπα στη γειτόνισσα να μαζέψει τα λίγα,που είχαμε.
    Φιλιά!

  3. κι εγώ βυσσινάδα φτιάχνω σήμερα, αγαπημένη, ιδιαίτερα αν είναι ξινούτσικη, και του χρόνου

  4. Απάντηση

    Λίλα ωραία η ιδέα σου για όσους τους αρέσει η σόδα!!!

  5. Απάντηση

    Asteri έλα να σε κεράσω!!

  6. Απάντηση

    Ειρήνη καλώς ήρθες και σε ευχαριστώ.
    Η αρμπαρόριζα καμαρώνει στο μπαλκόνι μας αλλά εμείς σε ελάχιστα την προσθέτουμε θέλουμε την αποκλειστικότητα του αρώματος του φρούτου.

  7. Απάντηση

    Ελένη δε με βλέπεις κάτω από τη βυσσινιά!!κι αν δεν έλεγα εγώ πάμε εκεί θα είμαστε ακόμη να μαζεύουμε.
    Περάσαμε όμως και πολύ ωραία!!
    Φιλιά.

  8. Απάντηση

    ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ καλή επιτυχία!!κι εγώ τη θέλω να έχει το ξινό του βύσσινου.

  9. Απάντηση

    Ωραία πράγματα… κι’ αυτό που έγραψε η Λίλα για την σόδα πολύ “κλικ” μου έκανε.
    Εγώ χθες που είχα σκάσει έβαλα λιμοντσέλο μέσα στην λεμονίτα που είχα και την έκανα “μπόμπα”!!

  10. Απάντηση

    Πηνελόπη μου άμα κάνει ζέστη αλλά έχεις και ζέστες ξέρεις εσύ τώρα τι λέω μια βυσσινάδα μπόμπα χρειάζεται.
    Πολλά φιλιά

  11. Απάντηση

    Φοβάμαι ότι τα βύσσινά μου θα τα φάνε τα κοτσίφια!
    Χαλάλι τους! Θα μου κελαιδούν όταν θα γυρίσω στην Ελλάδα!

    • eva
    • 6 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    Ξανθή μου ό,τι καλύτερο η σπιτική βυσσινάδα!!!
    Την λατρεύω!!
    Σε φιλώ!!!
    Καλό απόγευμα!!!

  12. Απάντηση

    Αγγελική μου έπρεπε να μου πεις να τα μαζέψω!!δε βλέπεις που έφτασα στην Τρίπολη!!!

  13. Απάντηση

    Εύα!!καλώς την μας έλειψες!!
    Έλα να σε κεράσω!!

  14. Απάντηση

    Ξανθή μου,
    αύριο…5 κιλά βύσσινο έχω για καθάρισμα…
    εντολή του αφέντη μου για γλυκό και βυσσινάδα…
    στην υγειά μας…

  15. Τη λατρεύω και μόνο τη σπιτική!!!Τα έτοιμα τα σιχαίνομαι μπλιαααχ….έχω να πιω χρόνια και έχω να φάω γλυκό χρόνια.Πάνω στο παγωτό γιαμ γιαμ…..λίγο ταλαιπωρία στα κουκούτσια αλλά το αποτέλεσμα αχχχχ!!!!

    την καλημέρα μου

  16. Απάντηση

    Δροσερη και αγαπημένη.. τρελαίνεται η μεγάλη μου.. ειναι ικανή να πιει μπουκάλι.. Καλό καλοκαίρι Ασπρούλα.. να περάσει ομορφα φετος με παρέες τρυφερές και ζουζουνιάρες… ξέρεις εσυ…

  17. Απάντηση

    Αυτές τις μέρες ασχολήθηκα με τα βύσσινα,ποτό γλυκό και μαρμελάδα.
    Πολλά φιλιά

  18. Απάντηση

    Ξανθή ωραία η βυσσινάδα σου!! Η γιαγιά μου την έφτιαχνε και ήταν το αναψυκτικό μας για πολλά χρόνια. Εδώ όμως δεν υπάρχουν πλέον για να φτιαχτεί. Ίσως βρει κανείς στην αγορά, αλλά η τιμή τους είναι πολύ, μα πολύ αποτρεπτική για να τα αγοράσεις. Δυστυχώς.
    Με έβαλες όμως σε σκέψη… αν φυτέψω μια θα βγει άραγε!!!
    Φιλιά.

    • kiki
    • 9 Ιουλίου 2010
    Απάντηση

    Τα βύσσινα που απομένουν τα πετάς; Πω…Θυμάμαι που φτιάχναμε με τη μάνα μου, αλλά με πολύ απλό τρόπο, με περίσσευμα σιροπιού από το γλυκό.

  19. Απάντηση

    Και λοιπόν; η σπιτική βυσσινάδα δεν συγκρίνεται με καμμιά άλλη!!
    Καλή εβδομάδα!!

  20. Απάντηση

    Νίκη καλό καλοκαίρι και σε σας!!

  21. Απάντηση

    Δήμητρα και του χρόνου!!!

  22. Απάντηση

    Λίνα δεν ξέρω πόσο γρήγορα μεγαλώνει η βυσσινιά αλλά αξίζει τον κόπο, χώρο έχεις άλλωστε!!!
    Πολλά φιλιά

  23. Απάντηση

    Κική μένουν μόνο κουκούτσια και λίγο από τα φλούδια, σκέφτηκα να τα βάλω για λικέρ, μα δεν ξέρω τι θα πρωτοπρολλάβω, πνίγομαι, έλειψα λίγο γύρισα και με ένα αυτοκίνητο γεμάτο και γίνεται ένας χαμός.
    Έφτιαξα και από το γλυκό βυσσινάδα.
    Πολλά φιλιά και καλή εβδομάδα.

  24. Απάντηση

    Τρελαίνομαι για βυσσινάδα, γλυκό βύσσινο και το λικέρ βύσσινο είναι το μόνο ποτό που πίνω!! και μόνο που είδα την ανάρτηση μου τρέξαν κυριολεκτικά τα σάλια!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode