share

Τυρόπιτα με κουκουνάρι σταφίδες και μυριστικά

από
CE-A4-CF-85-CF-81-CF-8C-CF-80-CE-B9-CF-84-CE-B1-CE-BC-CE-B5-CE-BA-CE-BF-CF-85-CE-BA-CE-BF-CF-85-CE-BD-CE-AC-CF-81-CE-B9-CE-BA-CE-B1-CE-B9-CF-83-CF-84-CE-B1-CF-86-CE-AF-CE-B5-CF-82-289-29

Τους τελευταίους δυο μήνες οι αναζητήσεις μου περιστρέφονται στις ζύμες τις πίτες και το ψωμί.
Έχω διαβάσει πολλές σελίδες γύρω από αυτά. Για το ψωμί θα μιλήσουμε περισσότερο σε μελλοντικές αναρτήσεις.
Μέσα σε αυτά που διάβασα υπήρχε κι αυτή η πίτα πρόταση της κ. Νικολάου σε παλιό τεύχος Γαστρονόμου.

Μιας και η ημέρα το καλεί αύριο της Τυρινής η πίτα έγινε με μικρές αλλαγές από μένα.
Τη στόλισα με χαρταετό μιας και οι μέρες το καλούν και με τα αρχικά των νοικοκυραίων του σπιτιού μας.

Τα υλικά της είναι εύκολα και μπορεί να τα έχουμε σε κάθε ζήτηση.
Τα υλικά για ταψί 25x 35 εκ.
Για τη ζύμη
500γρ αλεύρι μαλακό
8γρ μαγιά ξερή
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κουτ γλυκού αλάτι
1 κουτ. γλυκού ξίδι
50γρ βούτυρο
100ml  ελαιόλαδο
100ml  γάλα
50 ml  νερό
Για τη γέμιση
6-7 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες
3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
3 κουτ. σούπας κουκουνάρι
4 κουτ. σούπας σταφίδες
450γρ φέτα
300γρ κασέρι τριμμένο
3 αυγά
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού κίμινο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για την επάλειψη της πίτας 
2 κρόκους αυγών
2 κουτ. σούπας γιαούρτι
Σουσάμι
Διαδικασία
Πρώτα ετοιμάζουμε τη ζύμη. Μέσα σε μεγάλο μπόλ βάζουμε το αλεύρι και τη μαγιά κι ανακατεύουμε καλά. Κάνουμε ένα λακουβάκι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Με το χέρι μας ανακατεύουμε τα υγρά υλικά και σιγά σιγά ενσωματώνουμε το αλεύρι.

Ζυμώνουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Τυλίγουμε με σελοφάν και αφήνουμε να σταθεί μια ώρα περίπου.

Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε αντικολλητικό τηγάνι καβουρντίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι και το αφήνουμε να κρυώσει σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά. Αφήνουμε κι αυτό να κρυώσει.
Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το μπέικιν πάουντερ.
Τρίβουμε τα τυριά σε ένα μπόλ και προσθέτουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά ανακατεύουμε και τέλος προσθέτουμε το μείγμα των αυγών. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς κι αέρα.
Αλείφουμε το ταψί μας με λίγο βούτυρο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.
Με τη βοήθεια μικρού πλάστη ανοίγουμε πάνω σε πλαστήρι ή σε επιφάνεια εργασίας το μεγαλύτερο κομμάτι της ζύμης σε φύλλο τόσο μεγάλο ώστε να καλύψει το ταψί μας και τα τοιχώματα του.

Στρώνουμε το φύλλο και αδειάζουμε από πάνω τη ζύμη.

Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και το τοποθετούμε από πάνω.
Κλείνουμε τι άκρες καλά γυρίζοντας προς τα μέσα το κάτω φύλλο και πιέζουμε με ένα πιρούνι να ενωθούν καλά.
Χτυπάμε τους κρόκους με το γιαούρτι και με τη βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε όλη την επιφάνεια της πίτας. Πασπαλίζουμε με σουσάμι και χαράζουμε το επάνω φύλλο ελαφρά.

Ψήνουμε για 35 λεπτά κλείνουμε  το φούρνο κι αφήνουμε ακόμη 10 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί λίγο και απολαμβάνουμε.

Παρατηρήσεις
Αν δεν θέλετε να ανοίξετε δικό σας φύλλο χρησιμοποιήστε μια ζύμη κουρού.
Δεν έβαλα αλάτι γιατί η φέτα μου ήταν αρκετά αρμυρή.
Καλό είναι να ψηθεί σε ταψί κι όχι σε πυρέξ.
Καλές Απόκριες και καλή Σαρακοστή!!!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Εξαιρετική η γευστική πρόταση σου Ξανθή. Και το φύλλο και η γέμιση είναι νόστιμα και καλοφτιαγμένα!

    Να περάσετε όμορφα!
    Καλές Απόκριες!
    Z.

  2. Απάντηση

    Είναι πραγματικά εξαιρετική αυτή η πίτα της Νικολάου, την έχω φτιάξει και αναρτήσει ήδη στο blog μας πριν από μήνες.
    Οταν την πρωτόφτιαξα είχαν ενθουσιαστεί όλοι με την ξεχωριστή γεύση της και έχει γίνει πλέον από τις αγαπημένες μας πίτες!
    Καλό τριήμερο Ξανθή, να περάσεις πολύ όμορφα!

    • Vita
    • 17 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή με βάζεις σε άμεσο πειρασμό! Θέλω να πάω να τη φτιάξω ΤΩΡΑ,για ποικιλία ανάμεσα στις κρητικές που θα έχουμε σήμερα! Καλό διήμερο!

  3. Απάντηση

    Εξαιρετική η πίτα σου Ξανθή και η γέμισή της καταπληκτικά νόστιμη.
    Καλοφάγωτη και καλή Αποκριά!

    • loulou
    • 17 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή είναι όντως φοβερή πίτα! Την έχω φτιάξει και εγώ αλλά “αβράκωτη” δηλ. χωρίς φύλλο για το πάρτυ του γιου μου. Είναι τέλεια και μ’αρέσει που είναι παραδοσιακή! καλή Σαρακοστή!

    • Anonymous
    • 17 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    ΞΑΝΘΗ ΜΟΥ Η ΠΙΤΑ ΣΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΑΛΛΩΣΤΕ.ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΚΑΛΗ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ.ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ,ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΤΑΣΟΥΛΑ.

    • Marina
    • 17 Μαρτίου 2013
    Απάντηση

    Φαντάζομαι τι γεύση δίνουν όλα αυτά τα έξτρα υλικά (εκτός του τυριού εννοώ…)!!!
    Καλή Σαρακοστή!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode