share

Κεμπάπ στο BBQ

από
CE-9A-CE-B5-CE-BC-CF-80-CE-AC-CF-80-281-29

Κεμπάπ είχα πάρα πολύ καιρό να κάνω, την τελευταία φορά που θυμάμαι δεν είχαν και μεγάλη αποδοχή. Σήμερα λοιπόν είπα να δοκιμάσω με μια άλλη σύνθεση υλικών από  τεύχος του Γαστρονόμου “ΚΑΝ’ ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ” και πρόταση της κ. Ισμυρνόγλου έτσι φάγαμε τα πιο νόστιμα και ζουμερά κεμπάπ

Το μυστικό για να πάρουμε ένα ζουμερό κεμπάπ  σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις οποίες έχω φροντίσει να μαζέψω από το χασάπη μου αλλά και διάφορα έντυπα, είναι στη σύνθεση του κιμά αλλά και στο ζύμωμα του μείγματος.
Το “αυθεντικό” κεμπάπ θέλει κιμά αρνιού αυτό βέβαια δεν είναι πάντα εφικτό, γιαυτό καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε ένα μείγμα χοιρινού- μοσχαρίσιου.
Το ζύμωμα πρέπει να γίνει με βρεγμένα χέρια και τουλάχιστον για 7-10 λεπτά.
Επιπλέον πρέπει το μείγμα να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες πριν πλάσουμε τα κεμπάπ.
Ο χρόνος και τρόπος ψησίματος ποικίλει ανάλογα με το που θα τα ψήσουμε.
Εμείς ψήσαμε σε BBQ  με γκάζι και οι οδηγίες θα αφορούν αυτό τον τρόπο ψησίματος.
Τα υλικά για 7 -8  κεμπάπ
500γρ κιμά (ανάμεικτο χοιρινό μοσχάρι)
1 μεγάλο κρεμμύδι
50ml  ελαιόλαδο
3 φέτες μπαγιάτικου ψωμιού χωρίς την κόρα
Τα φύλλα από μισό ματσάκι μαϊντανού ψιλοκομμένα
1/2 κουτ γλυκού σουμάκ
Αλάτι και πιπέρι
Διαδικασία
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το τρίβουμε στον τρίφτη. Το μεταφέρουμε σε ένα σουρωτήρι και με τη βοήθεια ενός κουταλιού πιέζουμε ώστε να πάρουμε  όλο το ζουμί του μέσα σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε στο μπολ  τον κιμά το ψωμί αφού πρώτα το βρέξουμε και το στύψουμε πολύ καλά, το ελαιόλαδο το μαϊντανό και τα μπαχαρικά.
Με βρεγμένα χέρια ζυμώνουμε για 10 λεπτά ( δίπλα μας έχουμε ένα μπολ με νερό και βράχουμε τα χέρια μας καθ΄όλη τη διάρκεια του ζυμώματος).
Μεταφέρουμε το μείγμα στο ψυγείο για 2 ώρες.
Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και πλάθουμε τα κεμπάπ. Οι προτεινόμενες διαστάσεις είναι 2,5 με 3 εκετοστά πάχος και 10-12 εκατοστά μήκος.

Περνάμε σε ένα ξύλινο σουβλάκι (το οποίο έχουμε βρέξει σε νερό για 30 λεπτά) προς διευκόλυνση μας στο γύρισμα.
Ανάβουμε το BBQ σε δυνατή θερμοκρασία (200 βαθμούς) να κάψει η πλάκα μας για 10 λεπτά.
Τη λαδώνουμε ελαφρά και τοποθετούμε τα κεμπάπ γυρίζοντας τα συνέχεια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν χωρίς να καούν για περίπου 10 λεπτά.

Χαμηλώνουμε την ένταση της θερμοκρασίας και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά γυρίζοντας συνέχεια.
Μπορείτε να τα συνοδέψετε με μια σάλτσα ντομάτας ή γιαουρτιού, με λαχανικά της αρεσκείας σας πατάτες τηγανητές και πίτες για σουβλάκια.
Εμείς τα συνοδέψαμε με μαρούλι ντομάτα κρεμμυδάκια τουρσί πατάτες τηγανητές  πικάντικο chutney κολοκύθας και καλοψημένες  πίτες.

Μια μπύρα από τις πολλές που έχω κερδίσει μας δρόσισε παρόλο που σήμερα δεν έχει και πολύ ζέστη.

Για τις πίτες συμβουλευτείτε  το  βιβλίο της Κικήςψωμιά & ζύμες σελίδα 102.

Αν  πάλι δεν έχετε χρόνο,  όπως εγώ που τρέχω και δε φτάνω, μπορείτε να βρείτε πολύ καλές πίτες στο εργαστήριο Γουναρίδη, περισσότερες πληροφορίες εδώ 

Για όσους δεν διαθέτουν BBQ  μπορούν να τα ψήσουν πάνω σε σχάρα στο Gril  του φούρνου γυρίζοντας περιοδικά
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Το σημερινό σου φαγητό είναι μεγάλο μου αποθυμένο! Τέλειο το έφτιαξες το κεμπάπ και το συνοδεύσατε ακόμα πιο τέλεια με όλα τα σχετικά!!!
    Η μπύρα επιβάλλεται!!!

    • Eri
    • 16 Μαΐου 2013
    Απάντηση

    Υπέροχα κεμπάπ, μέχρι εδώ μοσχοβόλησαν!

  2. Απάντηση

    Το κεμπαπ είναι από τα πιο αγαπημένα μου κιμαδένια φαγητά……..να είναι και πικάντικο και να έχει και σαλτσούλα μαζί!!! Γεια στα χέρια σου Ξανθή !!!!

  3. Απάντηση

    Πω! Πω! Φαίνονται πεντανόστιμα!!!!! Σου πέτυχαν Ξανθή μου! Μπράβο!
    Θα ξεσήκωσες τους γείτονες από τις μυρωδιές!!!!!
    Καλό βράδυ! Φιλιά!

    • Amelie
    • 16 Μαΐου 2013
    Απάντηση

    Νόστιμα και ζουμερά φαίνονται, τα ευχαριστηθήκατε ε? Τυχεράκηδες! Εμείς μείναμε να θαυμάζουμε μόνο τις φωτογραφίες!

  4. Απάντηση

    Ξανθή μου η μυρωδιά τους έφτασε μέχρι το νησί….Μμμμ!!!! Λατρεύω το κεμπάπ και η συνταγή σου είναι εξαιρετική όπως και οι πολύ χρήσιμες οδηγείες για το τρόπο παρασκεύης και ψησίματος, είμαι σίγουρη πως τα απολαύσατε, πολλά φιλάκια και πάντα τέτοια!!!

  5. Απάντηση

    Θεϊκό!

  6. Απάντηση

    Υέροχο, ζουμερό και καλοψημένο!
    Μπράβο, ξανθή μου!
    Καλή σου μέρα

  7. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου, πάνω στην ώρα η συνταγή σου, έχουμε προγραμματίσει ψήσιμο γι’αύριο και έχω κιμά αρνιού.. Πολύ ωραίο γεύμα! Φιλιά, καλό Σ/Κ!

    • Vita
    • 17 Μαΐου 2013
    Απάντηση

    Αυτό το bbq σου μαζί με τα χρυσά σου χέρια κάνουν θαύματα! Πείνασα!

  8. Απάντηση

    Ξανθή μου ξεκινήσατε βλέπω τα ψησίματα για την καλοκαιρινή σεζόν! Πολύ “δυνατά” τα κεμπάπ σου και με τις συμβουλές που δίνεις θα έχουν εγγυημένα σούπερ γεύση!
    Φιλιά πολλά!

  9. Απάντηση

    Με τέτοια φαγητά πώς να μην μου ανοίξει η όρεξη; Πράγματι, φαίνονται πολύ ζουμερά τα κεμπάπ σου και ιδιαίτερα καλοψημένα! Μπράβο!

  10. Απάντηση

    Πω πω πω!! πολύ λαχταριστά Ξανθή!! ευχαριστούμε για τις πληροφορίες!!
    Φιλιά!!

  11. Απάντηση

    Πωπω τέλεια Ξανθή μου!!!Υπέροχα και καλοψημένα!!!
    Φιλιά!

  12. Απάντηση

    Tην επόμενη φορά ”ειδοποία” Ξανθή μου να έρθω.

    Εξαιρετικό το πιάτο. Τι να πω για τις πίτες, το κεμπάπ , για το τσάτνει..
    Ολα συνδυασμένα άψογα.

    Φιλιά πολλά

  13. Απάντηση

    Νόστιμα και αρωματικά
    Πολλά φιλιά

  14. Απάντηση

    Wow delicious!!! would you like to follow each other?
    Besos, desde España, Marcela♥

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode