share

Κέικ με φιστίκια αρωματισμένο με εσπεριδοειδή και μέλι

από
Κέικ με φιστίκια αρωματισμένο με εσπεριδοειδή και μέλι

Όταν έφτασα στο Λονδίνο στο πλάι του κρεβατιού υπήρχαν για μένα διάφορα περιοδικά μεγάλου Σ/Μ με συνταγές, τα αγαπημένα μου που μου τα στέλνουν και στην Ελλάδα.
Με το που τα ξεφύλλισα το μάτι μου έπεσε σε κάποια  φαγητά και γλυκά που θα ήθελα οπωσδήποτε να φτιάξω. Αυτό δεν είναι πάντα εφικτό γιατί με τη δεύτερη ματιά διαπιστώνεις ότι κάποια υλικά δεν θα τα βρεις εύκολα ή θα θα πρέπει να ταξιδέψεις σε όλη την Αθήνα μήπως τα εντοπίσεις.
Ευτυχώς που οι περισσότερες επιλογές μου είναι εύκολες να προσαρμοστούν στα μέτρα μου.
Σήμερα έγινε ένα γλυκό και ένα φαγητό από τις επιλογές μου.
Αρχίζω από το γλυκό.
Κέικ με φιστίκια αρωματισμένο με εσπεριδοειδή και μέλι.

 Προσαρμοσμένο από  περιοδικό μεγάλου Σ/Μ της  Αγγλίας

Τα υλικά για μια φόρμα διαμέτρου 24 εκατ.
150γρ βούτυρο ανάλατο και λίγο ακόμη για τη φόρμα σε θερμοκρασία δωματίου
250γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για τη φόρμα
100γρ φιστίκια
50γρ αμύγδαλα
125γρ ζάχαρη
3 αυγά
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
100γρ μέλι
1κουτ. γλυκού μπεικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού σόδα
1 κουτ. γλυκού τριμμένο κάρδαμο
200ml  buttermilk (ξινόγαλο)
2κουτ. σούπας τριμμένα φιστίκια για τη διακόσμηση
Για το σιρόπι
3 κουτ. σούπας μέλι
το χυμό από ένα μεγάλο πορτοκάλι και ένα μεγάλο λεμόνι
Διαδικασία
Προετοιμάζουμε τα υλικά.

Βουτυρώνουμε τη φόρμα και την πασπαλίζουμε με αλεύρι, την τινάζουμε να  φύγει το περίσσευμα αλευριού.
Σε μούλτι τρίβουμε τα αμύγδαλα με τη φλούδα τους και στη συνέχεια προσθέτουμε τα φιστίκια συνεχίζοντας για πολύ λίγο, τα φιστίκια δεν θέλουμε να αλεστούν αλλά να είναι με μικρά κομμάτια.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι το μπέικιν και τη σόδα και προσθέτουμε το κάρδαμο
Χωρίζουμε τα αυγά σε κρόκους και ασπράδια.
Παίρνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι και το λεμόνι.
Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ (ανάλογα με το τι μίξερ έχουμε) βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα για 5 -7 λεπτά.

Προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών και συνεχίζουμε το χτύπημα για άλλα 2-3 λεπτά.
Συνεχίζουμε με το μείγμα του αλευριού προσθέτοντας το σταδιακά χαμηλώνοντας την ταχύτητα του μίξερ, προσθέτουμε το ξύσμα και τους ξηρούς καρπούς μέχρι να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε το μέλι και το buttermilk ανακατεύοντας ελαφρά να ενσωματωθούν κι αυτά στο μείγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και την  ενσωματώνουμε στο μείγμα του κέικ σταδιακά με τη βοήθεια μιας σπάτουλας με αργές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω και μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα.

Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά ελέγχοντας με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί.
Αφήνουμε να κρυώσει 10 λεπτά στη φόρμα και το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά περίπου 30 λεπτά.
Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το μέλι με το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού και το βράζουμε 5 λεπτά.
Με τη βοήθεια ενός κουταλιού περιχύνουμε το κέικ με το σιρόπι  διακοσμούμε με τα τριμμένα φιστίκια
Και σερβίρουμε με ένα αρωματικό τσάι ή καφέ.

Παρατηρήσεις.
Η πρόταση του περιοδικού ήταν για μέλι πορτοκαλιού, εγώ δεν είχα και έβαλα ένα ανθέων που υπήρχε διαθέσιμο. Καλό είναι να βάλουμε ένα ήπιας γεύσης.
Χρησιμοποίησα ένα καλό βούτυρο αγελάδας και θα πρότεινα η επιλογή σας να είναι βούτυρο κι όχι μαργαρίνη.
Καλή επιτυχία και καλό Σαββατοκύριακο.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Magda
    • 11 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Ξανθή μου καλή από πού ν’ αρχίσω! Καλή Χρονιά πρώτ’απ’όλα. Ό,τι επιθυμείς εύχομαι για σένα και την οικογένειά σου!
    Έπειτα να πω πόσο μ’αρέσει που αλλάξατε το design του blog. Ένα ευχαριστώ επίσης στην Άνια που μοιράστηκε τις συνταγές της με σένα και εσύ με μας. Σε παρακολουθώ, μη νομίζεις. 🙂 Λιγουρεύτηκα τους λουκουμάδες σου και τώρα λιγουρεύτηκα και αυτό το κέικ. Τα εσπεριδοειδή είναι στα φόρτε τους τώρα και πρέπει να φτιάξω το κατιτίς μου με αυτά.
    Φιλιά!

    • peps
    • 11 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Πολύ αρωματικό το κέικ σου!!!

    • Silena
    • 11 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Σου πέτυχε Ξανθή μου!!! Αφράτο και ζουμερό και πολύ αρωματικό!!!!
    Καλό μεσημέρι και ΣΚ!!!

  1. Απάντηση

    Φοβερό! Ετσι όπως μου αρέσουν τα κέικ. Με ξηρούς καρπούς μέσα και εσπεριδοειδή. Εχει και σιρόπι που το κρατάει πολύ μαλακό και υγρό. Ακόμα δηλαδή ποιο ωραίο για μένα!! Πολύ καλή επιλογή!!!

    Καλό υπόλοιπο ΣΚ σου εύχομαι Ξανθή!!
    Φιλιά!

    • Martha
    • 11 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Αμάν Ξανθή, έπαθα με το που το είδα. Έρωτας με την πρώτη ματιά!!! Εύγε!

  2. Απάντηση

    Πάρα πολύ ωραίο κέικ, με αρώματα και ξηρούς καρπούς που μου αρέσουν πολύ!Θα ήθελα να το δοκιμάσω με το καφέ μου ^^

  3. Απάντηση

    Πολύ ωραίο και μυρωδάτο το κεϊκ σου Ξανθή μου.
    Δεν ξέρω τι υλικά είχε η αρχική συνταγή αλλά αυτό είναι πεντανόστιμο. Φουσκωτό φουσκωτό. Το σιρόπι το αρωματίζει ακόμα πιο πολύ.

    Φιλιά

  4. Απάντηση

    Εντυπωσιακό, μυρωδάτο και όπως δείχνει πολύ νόστιμο!
    Καλό Σαββατοκύριακο Ξανθή μου, φιλιά!

  5. Απάντηση

    Δελεαστική η πρότασή σου Ξανθή μου,
    οπτικά υπέροχο !!!!!!
    Φιλιά

    • Anonymous
    • 12 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Μία ερώτηση : Τι είναι το buttermilk ; βούτυρο ; βγάζει καμία γνωστή μάρκα (πχ ΦΑΓΕ ) τέτοιο προϊόν ;

  6. Απάντηση

    Ξανθή μου χρόνια πολλά! Καλή χρονιά σου εύχομαι!
    Υπέροχο το κέικ σου! Συμφωνώ ότι αν αποφασίσει κανείς να κάνει κέικ καλό είναι να βάζει βούτυρο και όχι μαργαρίνη!
    Σου στέλνω πολλά φιλιά

  7. Απάντηση

    Dear Blonde, A delicious cake for a nice cup of coffee. Blessings dear. Catherine xo

  8. Απάντηση

    Πολύ λαχταριστό το κέικ σου Ξανθή! Μοσχομυρωδάτο!

  9. Απάντηση

    Αχ αυτο το φιστικάκι κάνει την διαφορά!
    Καλη εβδομάδα 🙂

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    • Lenia
    • 13 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Πολύ δελεαστικό το κεικάκι σου,Ξανθή μου!
    Καλή εβδομάδα!

  10. Απάντηση

    Υπέροχο κέικ με αρωματικά που ταιριάζουν μεταξύ τους (πορτοκάλι & κάρδαμο ας πούμε) και με ξηρούς καρπούς που επίσης το κάνουν ακόμα καλύτερο!
    Το buttermilk είναι στην ουσία το ξυνόγαλα, δεν ξέρω τι ακριβώς έχουν στην Αγγλία αλλά σε παρόμοια γλυκά εγώ το δικό μας ελληνικό βάζω και νομίζω πως είναι μια χαρά!

    Την καλημέρα μου και καλή βδομάδα!

    • Notoula
    • 13 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Τέλειο κέικ! Θα το κάνω οπωσδήποτε. Λατρεύω τα υλικά του και επίσης μου αρέσει πάρα πολύ που έχει σιρόπι!

  11. Απάντηση

    Καλή εβδομάδα Ξανθή μου.
    Ωραιότατο και αρωματικότατο!!

    Κι’ εγώ με αρώματα λεμονιού, μανταρινιών και λοιπών εσπεριδοειδών έπαιζα χθες…

  12. Απάντηση

    Ξανθή μου πολύ εντυπωσιακό και αρωματικό το κέικ σου!
    Φιλιά πολλά!!!

    • Vita
    • 13 Ιανουαρίου 2014
    Απάντηση

    Στα κέικ οι εγγλέζοι είναι “μανούλες”.
    Δείχνει τέλειο!
    Όσον αφορά το βούτυρο κι εγώ λέω πια ή βούτυρο-βούτυρο ή λάδι αγνό και ανόθευτο!

  13. Απάντηση

    Πρέπει να ήταν πολύ αρωματικό το κέικ αυτό. Μου αρέσει πολύ η υφή που δίνει το μέλι στα κέικ! Πολλά φιλιά!

  14. Απάντηση

    Λαχταριστό το κέικ !!! Αφράτο, μοσχοβολιστό και ζουμερό!!!!
    Καλημέρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode