Αρνάκι με μήλο και εσπεριδοειδή συνοδευμένο με πράσα σοτέ

από
CE-91-CF-81-CE-BD-CE-AF-2B-CE-BC-CE-B5-2B-CE-B5-CF-83-CF-80-CE-B5-CF-81-CE-B9-CE-B4-CE-BF-CE-B5-CE-B9-CE-B4-CE-AE-2B-CE-BA-CE-B1-CE-B9-2B-CF-80-CF-81-CE-AC-CF-83-CE-B1-2B-1-

Αυτό ήταν το γεύμα μας την παραμονή των Χριστουγέννων, ένα πιάτο που αποφασίστηκε  την τελευταία στιγμή μιας και δεν ήξερα αν  θα βρω αρνάκι, επιθυμία του Θ. και εγώ δεν χαλάω χατήρι.

Η ιδέα ήταν στα υπόψιν στους άπειρους σελιδοδείκτες  που “διακοσμούν” τα περιοδικά που φτάνουν από Λονδίνο.
Είναι ένα ιδιαίτερο πιάτο για απαιτητικούς ουρανίσκους.

Υλικά για δύο
4 κομμάτια κρέας πάχους 2-3 εκατ. από μπούτι αρνιού ή κατσικιού
1 μεγάλο ξινόμηλο
Το εξωτερικό μέρος ενός πορτοκαλιού και το χυμό του
Αλάτι πιπέρι
2 μεγάλες κουταλιές σούπας μαρμελάδα από περγαμόντο ή κάποιο άλλο εσπεριδοειδές.

Για τα πράσα 
2 μέτρια πράσα  ( το άσπρο μόνο)
1 κουτ. σούπας βούτυρο
1 κοτ. γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
2 κουτ. σούπας soure creme ή στραγγιστό γιαούρτι

Διαδικασία
Ζητάμε από το χασάπη μας να μας κόψει το κρέας σε κομμάτια των 2-3  εκατοστών περίπου αφαιρώντας περιττά λίπη και αν είναι δυνατόν και τα κόκαλα.
Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και αλατοπιπερώνουμε.
Καθαρίζουμε το μήλο αφαιρούμε τα σπόρια με το ειδικό εργαλείο και το κόβουμε σε τέσσερις ροδέλες.
Με το καθαριστήρι πατάτας αφαιρούμε από το πορτοκάλι (αφού το έχουμε πλύνει καλά) τη φλούδα χωρίς να πάρουμε από το άσπρο.
Στύβουμε το πορτοκάλι και παίρνουμε  το χυμό.
Σε μαντεμένια γάστρα, ή σε σκεύος κατάλληλο για φούρνο που να σκεπάζει, τοποθετούμε  κάτω κάτω τα μήλα από πάνω τα κρέας και από πάνω τις φλούδες πορτοκαλιού.

Περιχύνουμε με το χυμό και βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα για μια ώρα.
Δοκιμάζουμε αν έχει ψηθεί το κρέας και προσθέτουμε τη μαρμελάδα να πάει παντού από πάνω.

Ξαναβάζουμε στο φούρνο χωρίς να σκεπάσουμε και αφήνουμε για 15 περίπου λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Για τα πράσα
Κόβουμε τα πράσα σε μικρές ροδέλες.
Σε τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα πράσα. Σοτάρουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε λίγο νερό και το μοσχοκάρυδο.

Αφήνουμε να μαλακώσουν τα πράσα και προσθέτουμε την  soure creme.

Ανακατεύουμε να δέσει η σάλτσα και βγάζουμε από τη φωτιά
Σερβίρουμε το κρέας με τα πράσα και συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα.

Θα μπορούσε να συνοδευτεί και με ένα ριζότο πρότεινε ο Θ. Την επόμενη φορά!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • peps
    • 27 Δεκεμβρίου 2014
    Απάντηση

    Φανταστικό!!!
    Μ’αρέσουν αυτές οι γεύσεις!
    Χρόνια πολλά!!!

    • Magda
    • 27 Δεκεμβρίου 2014
    Απάντηση

    Πόσο μ’ αρέσει που φάγατε με τις φωτογραφίες των παιδιών σας να σας χαμογελούν. Και του χρόνου! Χρόνια πολλά και καλά!

    • amelie
    • 27 Δεκεμβρίου 2014
    Απάντηση

    Πωπω μυρωδιές!!! Πολύ καλή πρόταση για αρνάκι, την κρατάω οπωσδήποτε! Και του χρόνου να είστε καλά να ξαναγιορτάσετε με εξίσου νόστιμες γεύσεις!

  1. Απάντηση

    Εύχομαι από τη καρδιά μου μία όμορφη, τυχερή και ελπιδοφόρα χρονιά γεμάτη από όμορφες εμπειρίες και πολλή αγάπη.

  2. Απάντηση

    με εντυπωσιασε η προσθηκη μαρμελαδας!!!!!!Δεν το χω ξανα δει!!!!!τελεια ιδεα!!!θα κανω την συνταγη με την πρωτη ευκαιρια!!!!
    καλη χρονια με υγεια και νοστιμια!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode