Οι ελιωτές της Μαρίνας

από
CE-95-CE-BB-CE-B9-CF-89-CF-84-CE-AD-CF-82-2B-7-

Εδώ είμαι και πάλι μετά από μεγάλη κούραση λόγω πολλών υποχρεώσεων.
Σήμερα υλοποιήθηκε συνταγή φίλης από την Κύπρο, μες τη νύχτα βέβαια γιαυτό και κάποιες φωτογραφίες είναι πολύ χάλια. Αυτό βέβαια δε μας εμποδίζει να φτιάξουμε ελιωτές!!

Από χρόνια ήθελα να τις φτιάξω και αφορμή ήταν μια δημοσίευση της Μαρίνας στο fb  ότι φτιάχνει ελιωτή, της ζήτησα τη συνταγή, άργησα λίγο βέβαια αλλά νάτες τώρα.
Μαρίνα ευχαριστώ πάρα πολύ ελπίζω σύντομα να μας χαρίσεις  και άλλες συνταγές της Κύπρου.

Υλικά 
Για τη ζύμη
3  κούπες αλεύρι σκληρό
1  κούπα αλεύρι μαλακό
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτάκι πορτοκαλάδα με ανθρακικό
(Η κούπα μου είναι η δοσομετρική των 250 ml)

Για τη γέμιση 
200γρ ελιές τύπου καλαμών ψιλοκομμένες (βάρος καθαρισμένες)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο ή κόλιαντρο
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και με το εξάρτημα γάντζο ζυμώνουμε σε μικρή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη. Περίπου 5-7 λεπτά ανάλογα τη δύναμη του μίξερ.
Αν δεν έχουμε μίξερ ζυμώνουμε σε μια λεκάνη περίπου 10 λεπτά.
Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά.

Τα επόμενα βήματα είναι στην επιλογή του καθενός.
Το πιο εύκολο: Ενσωματώνουμε τη γέμιση στη ζύμη (θα κολλάει λίγο στους χειρισμούς) και την τοποθετούμε σε ένα ταψί ή φόρμα (διαμέτρου 20-22 εκατ)  αφού πρώτα το λαδώσουμε και το αλευρώσουμε ελαφρά όπως στα κέικ.

Όπως ακριβώς την έκανε η Μαρίνα

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45-50 λεπτά.
Εγώ διάλεξα την πιο δύσκολη μέθοδο φτιάχνοντας δυο μακρόστενες ελιωτές και αρκετές σε μορφή κρουασάν.
Δηλαδή μοιράζουμε  τη ζύμη σε τέσσερα μέρη και  ανοίξουμε  μετρίου μεγέθους φύλλα με τη βοήθεια του χοντρού πλάστη.
Κόβουμε στη μέση το φύλλο και τοποθετούμε στη μεγάλη διάσταση του μέρος της γέμισης.
Διπλώνουμε και κλείνουμε καλά με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ή του εργαλείου για τα ραβιόλια.

Για τις μικρές σαν κρουασάν: Ανοίγουμε το φύλλο κόβουμε ακτινωτά σε 8 κομμάτια και βάζουμε μικρή  ποσότητα γέμισης στη μεγάλη πλευρά του κομματιού.

Τυλίγουμε όπως τα κρουασάν
Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα ψεκάζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 25 λεπτά.

Αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και απολαμβάνουμε με ένα ποτήρι κρασί ή και μια ρακή.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • peps
    • 21 Δεκεμβρίου 2014

    Εγώ θέλω τις μακρόστενες και τα κρουασανάκια! Ευχαριστώ!!χαχαχα

  1. Απίθανες!!!
    Το πόσο μου αρέσει η ελιά σε ζύμη δεν λέγεται!!
    Κι εγώ τις μακρόστενες και τα κρουασανάκια θέλω. Δεν ξέρω, αλλά αυτά μου έκαναν κλικ.

    Καλή Κυριακή Ξανθή!

  2. Το φαντάζομαι σαν μεζεδάκι πικάντικο και νόστιμο!
    Καλές γιορτές Ξανθή μου, με υγεία και ευτυχία στο σπιτικό σου!

  3. Αυτά τα μεζεδάκια μου αρέσουν πολύ.
    Και ειναι και υγιεινά.

    Καλή εβδομάδα Ξανθή 🙂

  4. μμμμμμ ειναι σουπερ Ξανθη μου!Και οτι πρεπει για τα μικρα μου αγορακια που τους αρεσει η ελια!!!!!!
    καλη γιορτινη εβδομαδα!!!!!

    • Magda
    • 22 Δεκεμβρίου 2014

    Πόσο μ’ αρέσουν οι ελιωτές δεν μπορείς να φανταστείς! Τις έφτιαξα πριν κάποια χρόνια πρώτη φορά και από τότε τις φτιάχνω όποτε έχω πολλές ελιές. Υπέροχες φαίνονται!

    Ξανθή μου καλές γιορτές να έχεις με υγεία για όλη την οικογένεια!!! Να είσαστε όλοι καλά!! Σε φιλώ!

  5. Μου αρέσει ο δύσκολος τρόπος, η ζύμη επίσης μου αρέσει πάρα πολύ, αλλά και η γέμιση δεν πάει πίσω!
    Γεια στα χέρια σου, καλές γιορτές!

Comments are closed.
Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode