share

Παραπούλια ψητά με σάλτσα ταχινιού

από
Παραπούλια ψητά με σάλτσα ταχινιού

Τα παραπούλια βρίσκονται εδώ και αρκετό καιρό στους πάγκους των αγορών.

Για όσους δεν τα γνωρίζουν είναι τα βλαστάρια που φυτρώνουν στον κορμό αφού κοπεί το λάχανο ή τα πολύ μικρά λάχανα τα οποία δεν θα δέσουν σε ώριμο λάχανο. Διαβάζω ότι στην Κρήτη αυτά τα βλαστάρια τα ονομάζουν τσιμούλια και παραπούλια λένε τα μικρά λάχανα.

Στους πάγκους των αγορών συνήθως συνυπάρχουν τα μικρά βλαστάρια μαζί με μικρά κεφάλια αφράτων λάχανων.

Όλα τα έχω κάνει βραστά σε σαλάτα, κάποια φορά τα βλαστάρια τα έχω προσθέσει σε ζυμαρικά, και μια άλλη φορά τα έχω προσθέσει σε πίτα.

Ενώ αυτά τα μικρά αφράτα λάχανα τα έχω κάνει γεμιστά, τα έχω προσθέσει σε λουκάνικα σε κοτόπουλο και τα έχω κάνει ψητά με μήλα.

Όλες τις συνταγές μπορείτε να τις βρείτε εδώ.

Προχτές ένα μικρό που είχα αγοράσει το έψησα στο BBQ, όταν άναψα για την μπριζόλα μου και σκέφτηκα να το σερβίρω με μια σάλτσα ταχινιού μιας και η προηγούμενη εμπειρία με αυτή τη σάλτσα σε λάχανο μου άρεσε πολύ.

Παραπούλια ψητά με σάλτσα ταχινιού

2 άτομα

Εξοπλισμός

  • BBQ ή σχαροτήγανο

Συστατικά
  

Για το λάχανο

  • 1 παραπούλι μεγάλο ή ένα λαχανο αφράτο μικρό
  • αλάτι
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

  • 4 κουτ. γλυκού ταχίνι
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1/2 κουτ. γλυκού κίμινο
  • 1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 ml νερό ζεστό

Για το σερβίρισμα

  • 1-2 πιπεριές καυτερές από βάζο
  • φύλλα δυόσμου

Οδηγίες
 

  • Διαλέγουμε ένα μικρό αλλά αφράτο παραπούλι, αν δεν βρούμε αγοράζουμε ένα μικρό αφράτο λάχανο.
    Καθαρίζουμε τα πρώρα εξωτερικά φύλλα και το κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια.
  • Το αλατίζουμε και το ραντίζουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.
  • Το ψήνουμε σε BBQ ή σε σχαροτήγανο γυρίζοντας από και όλες τις πλευρές, αφήνοντας 4περίπου λεπτά από κάθε πλευρά.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα βάζο βάζουμε όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακινούμε καλά.
  • Μεταφέρουμε τα ψημένα κομμάτια από το παραπούλι σε πιατέλα και περιχύνουμε με τη σάλτσα. κόβουμε ψιλά κομμάτια τις πιπεριές και τα σκορπάμε πάνω από τα κομμάτια μαζί με τα φύλλα δυόσμου.
  • Εγώ συνόδευσα την μπριτζόλα μου και την επόμενη μέρα με μια φασολάδα.

Σημειώσεις

Ταιριάζει επίσης και με ψητά ψάρια.
Μπορείτε να το αντικαταστήστε με λάχανο Savoy που πιθανόν να υπάρχει σε μεγάλα Σούπερ Μάρκετ.

 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode