Αναποδογυρισμένο κέικ με κουμ κουάτ

από
Αναποδογυρισμένο κέικ με κουμ κουάτ

Πάλι με γλυκό είμαι εδώ, όχι πως δεν έχουν γίνει και άλλα φαγητά ή παρασκευάσματα, απλά θέλουν το χρόνο τους και την επεξεργασία τους, σε λίγες μέρες για τα υπόλοιπα.

Αυτό το κέικ έγινε με το μυαλό τη μηλόπιτα, που όπου κι αν ψάξεις θα βρεις αναποδογυρισμένη μηλόπιτα. Στο σπίτι μας αυτή η μηλόπιτα έχει γίνει πάρα πολλές φορές, είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά των παιδιών μου και των ανιψιών μου. Έχει καταγραφεί παλαιότερα από την κόρη εδώ και όταν δεν θυμάμαι τις ποσότητες των υλικών κι εγώ εκεί ανατρέχω.

Για κάτι διαφορετικό, μιας και αυτές τις μέρες στο σπίτι έφτασαν κουμ κουάτ σκέφτηκα μια μείξη της συνταγής της μηλόπιτας με ένα άλλο κέικ που είχα φτιάξει παλιότερα.

Αν δεν έχετε κουμ κουάτ μπορείτε να το φτιάξετε με πορτοκάλια σαγκουίνια κομμένα σε λεπτές φέτες ή με φέτες ανανά.

Αναποδογυρισμένο κέικ με κουμ κουάτ

1 ταψί διαμέτρου 24εκατ

Συστατικά
  

Για τη βάση

  • 45 γρ βούτυρο
  • 130 γρ ζάχαρη καστανή
  • 400 γρ κουμ κουάτ

Για το κέικ

  • 115 γρ βούτυρο μαλακωμένο
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 210 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

Οδηγίες
 

Για τη βάση

  • Πλένουμε τα κουμ κουάτ και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια τους με ένα μυτερό μαχαίρι.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε ελαφρά ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα κουζίνας. Μόλις λιώσει η ζάχαρη μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί διαμέτρου 24 εκατοστών και το απλώνουμε να πάει σε όλο τον πάτο ομοιόμορφα.
  • Απλώνουμε κυκλικά τα κουμκουάτ με το κομμένο κομμάτι προς τα κάτω, καλύπτοντας όλο τον πάτο του ταψιού.

Για το κέικ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν τη βανίλια και το αλάτι.
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή σύρμα κουζίνας μέχρι να αφρατέψει. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά.
  • Μόλις έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού με το γάλα χτυπώντας σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω στο ταψί πάνω από τη βάση των κουμ κουάτ φροντίζοντας να πάει παντού ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 35 -45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) ελέγχοντας με μια λάμα να βγαίνει στεγνή.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας τον καφέ μας ή το τσάι μας.

Σημειώσεις

Περισσότερες συνταγές με κουμ κουάτ μπορείτε να δείτε εδώ

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • mia maria
    • 28 Φεβρουαρίου 2018
    Απάντηση

    Ωραία η ιδεα σου. Θα πρέπει να είναι πολύ αρωματικό κέικ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode