Βλάχικη τυρόπιτα

από
Βλάχικη τυρόπιτα

Για το Χρήστο Μαντίδη σας έχω μιλήσει παλιότερα φτιάχνοντας, από το βιβλίο του “ο Χρήστος Μαντίδης Αναβιώνει το Σερραϊκό Τραπέζι», τους  Χοιρινούς χοντροκομένους  κεφτέδες με πράσο και αυγόξυδο.

Τώρα είχα την τιμή να μου εμπιστευτεί αυτή την τυρόπιτα από τις συνεχιζόμενες έρευνές του για τη Σερραϊκή κουζίνα.

Την έφτιαξα χτες με πολύ μικρές δικές μου παρεμβάσεις και σας την παρουσιάζω.

Ας δούμε όμως πρώτα τι μας λέει ο ίδιος για την πίτα:

“… Ίσως η πιο δοξασμένη πίτα των Βλάχων! Η γεύση της που -νομίζω- αποτελεί απεικόνιση της Βλάχικης ψυχής βασίζεται στο πρόβειο τυρί και γιαούρτι, τα πολλά φρέσκα αυγά και φυσικά στο βούτυρο γάλακτος. Τουλάχιστον έτσι την ήθελε ο πατέρας της Πόπης Ζωής από την Ηράκλεια Σερρών. Εκτός από τα Χριστούγεννα και τη Τυρινή εβδομάδα της Αποκριάς που ήταν οι γιορτινές στιγμές της, την έφτιαχναν όλο το χρόνο και την απολάμβαναν ως φαγητό κυρίως τα Σάββατα. Την έψηναν σε ξυλόφουρνο ή ξυλόσομπα. Γιαούρτι δεν έβαζαν όλες οι Βλάχες της Ηράκλειας, όμως σας παρακαλώ να μην το παραλείψετε….. ”

 

Ευχαριστώ πολύ Χρήστο.

Βλάχικη τυρόπιτα

Συστατικά
  

  • 8 σπιτικά φύλλα για πίτα ή ανάλογα του εμπορίου
  • 400 γρ τυρί φέτα
  • 200 γρ ανθότυρο
  • 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 6 αυγά συν ένα κρόκο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 130 γρ βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα
  • ταψί με διάμετρο 34 εκατοστά

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα (στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε παραπομπή σε άρθρο για τα φύλλα) (Μειώστε την ποσότητα του αλευριού κατά 200 γρ από την προτεινόμενη ποσότητα και προσαρμόστε το νερό, ώστε να πάρετε ποσότητα για 8 φύλλα κατάλληλα για το προτεινόμενο ταψί). Μοιράζουμε σε μπαλάκια τη ζύμη φροντίζοντας τα 2 να είναι μεγαλύτερα από τα υπόλοιπα 6. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση της πίτας. Σε ένα μπολ τρίβουμε τα τυριά με ένα πιρούνι και προσθέτουμε το γιαούρτι και τα αυγά ελαφρά χτυπημένα (εκτός του ενός κρόκου). Προσθέτουμε αλάτι με προσοχή ανάλογα το πόσο είναι αρμυρή η φέτα μπόλικο πιπέρι και το μπέικιν πάουντερ. Ανακατεύουμε καλά.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και με ένα πινέλο αλείφουμε καλά το ταψί μας.
  • Ανοίγουμε τα φύλλα με τη βοήθεια νισιστέ, αρχίζοντας από τα μεγαλύτερα μπαλάκια. Στρώνουμε τα δύο πρώτα φύλλα στο ταψί αλείφοντας με βούτυρο και φροντίζοντας να εξέχουν του ταψιού. Στρώνουμε το τρίτο φύλλο αλείφουμε πάλι με βούτυρο και μοιράζουμε το 1/3 της γέμισης.
  • Συνεχίζουμε με τα άλλα δύο φύλλα αλείφοντας πάντα με βούτυρο και μοιράζοντας την υπόλοιπη γέμιση.
  • Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα φύλλα και τα τοποθετούμε από πάνω από τη γέμιση πάντα αλειμμένα με βούτυρο.
  • Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο νερό και λίγο αλάτι και αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας.
  • Χαράζουμε ελαφρά την πίτα ( χωρίς να φτάσουμε στο κάτω μέρος) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο τους 180 βαθμούς και αέρα στο πρώτο ράφι του φούρνου για 45 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε όσο είναι ζεστή.

Σημειώσεις

Για τη διαδικασία του φύλλου μπορείτε να δείτε εδώ .
Αν δεν θέλετε να ανοίξετε δικό σας φύλλο αγοράστε ένα του εμπορίου κατάλληλο για πίτες.
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode