Γλυκό του κουταλιού Μανταρίνι

από
Γλυκό του κουταλιού μανταρίνι

Ένα γλυκό που φτιάχνω κάθε χρόνο, νομίζω ότι είναι στην κατηγορία των καλύτερων γλυκών του κουταλιού, με μικρό βαθμό δυσκολίας, αλλά αξίζει η προσπάθεια.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να το φτιάξουμε είναι να βρούμε φρεσκοκομμένα, μικρά και σφιχτά μανταρινάκια και φυσικά χωρίς κουκούτσια. Επειδή βέβαια δεν είμαστε και μέσα στα μανταρίνια μπορεί κάποιο να έχει και κανένα κουκουτσάκι δε χάλασε κι ο κόσμος.

%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%81%ce%af%ce%bd%ce%b9%ce%b1-1
Πέρσι είχα την τύχη να βρεθώ σε φιλικό σπίτι με δεντράκια κι είχα καλύτερη σοδειά.

Γλυκό του κουταλιού μανταρίνι

 

Γλυκό του κουταλιού Μανταρίνι

Συστατικά
  

  • 1 κιλό μανταρινάκια κλημεντίνες μικρά
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 750 ml νερό
  • χυμό από ένα λεμόνι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα μανταρινάκια και με ένα ελαφρό τρίφτη χειρός ξίνουμε ελαφρά το εξωτερικό τους. Ανοίγουμε με κοφτερό μαχαιράκι μια μικρή τρυπούλα στο μέρος του κοτσανιού κι αφαιρούμε την άσπρη ίνα. Αν δεν βγει μαζί με το κομματάκι τραβήξτε την με μια μικρή λαβίδα.
  • Αφού τα ξεπλύνουμε τα βαφτίζουμε για 2 λεπτά σε νερό που βράζει στραγγίζουμε κι αυτό το επαναλαμβάνουμε για 1 -2 φορές ακόμη, για να ξεπικρίσουν. Αραδιάζουμε τα μανταρινάκια πάνω σε χαρτί κουζίνας και τα αφήνουμε να στραγγίξουν για 6-12 ώρες.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη,βράζουμε για 10 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανταρινάκια αφήνοντας να βράσουν κι αυτά για 5 λεπτά. Αφήνουμε το γλυκό για 12 ώρες σκεπασμένο με μια πετσέτα και συνεχίζουμε μετά.
  • Βγάζουμε τα μανταρίνια σε ένα σουρωτήρι και βράζουμε το σιρόπι μέχρι σχεδόν να έχει δέσει. Έλεγχος με θερμόμετρο 104 βαθμοί. Προσθέτουμε πάλι στην κατσαρόλα τα μανταρίνια και αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στο τέλος το χυμό λεμονιού αποσύρουμε από τη φωτιά και κουνάμε την κατσαρόλα για τα επόμενα 15 λεπτά για να ρουφήξουν τα μανταρινάκια μας σιρόπι στο εσωτερικό του.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα προσέχοντας ώστε να γεμίσουν μέχρι επάνω με σιρόπι. Κλείνουμε καλά τα βάζα και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Διαβάστε προσεκτικά τις τεχνικές για τα σιρόπια εδώ
Καλό είναι να προτιμήσετε ποικιλία μανταρινιών κλημεντίνες, εκτός αν έχετε κάποιο δικό σας δέντρο με νόστιμα μανταρίνια χωρίς κουκούτσι.
Update 2018
Μετά από πολλά χρόνια παρασκευής αυτού του γλυκού βρέθηκα να δοκιμάζω μια άλλη ποικιλία μανταρινιών που έφτασε στο σπίτι, συγκεκριμένα την ποικιλία Page,μια νέα ποικιλία που καλλιεργείται περισσότερο στην Αργολίδα,  με σφιχτή σάρκα και λίγο πιο σκληρή φλούδα. Επίσης οι άσπρες ίνες του έχουν διαφορετική προσκόλληση στο φρούτο.
Αριστερά κλημεντίνες δεξιά page
Είναι μια εξίσου καλή επιλογή για γλυκό δεν αποκλείεται η ύπαρξη κουκουτσιού αλλά και στις κλημεντίνες σίγουρα μπορούμε να βρούμε από ένα έως και περισσότερα.
Ο λόγος της ενημέρωσης είναι για την πιο σκληρή φλούδα, θέμα που απαιτεί περισσότερο βράσιμο προκειμένου να μαλακώσει.
Όπως έχω γράψει και για άλλα εσπεριδοειδή ο λόγος του βρασμού είναι διπλός: ξεπίκρισμα και μαλάκωμα της φλούδας. Αν οι φλούδες δεν μαλακώσουν όσο πρέπει, μπαίνοντας το φρούτο στο σιρόπι  δεν υπάρχει περίπτωση όσο και αν το βράσουμε να μαλακώσουν ίσα ίσα θα γίνει το αντίθετο θα σκληρύνουν περισσότερο.
Δοκιμάστε λοιπόν Μια πολύ απλή και πρακτική τακτική: με ένα σουβλάκι να τρυπιέται η φλούδα και το φρούτο να πέφτει εύκολα από το σουβλάκι.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • iwanna
    • 19 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Ε ρε τι τραβάνε τα καημένα τα φρούτα στα χεράκια σου!Απλά ΥΠΕΡΟΧΟ!

  1. Απάντηση

    Αλλη μια από τις σπεσιαλιτέ σου, μιας και στα γλυκά κουταλιού είσαι πάντα καταπληκτική!

  2. Απάντηση

    Υποκλίνομαι στα υπέροχα γλυκά του κουταλιού που φτιάχνεις. Και αυτό το λέω γιατί τα έχω δοκιμάσει.
    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ.
    Φιλιά.

  3. Απάντηση

    Έχω μείνει άφωνη. Μανταρινιές στο κτήμα έχω πολλές αλλά δεν το έχω τολμήσει ποτέ! Λες να κάνω την αρχή?

  4. Απάντηση

    Αχ τι θαυμάσιο γλυκό!
    πραγματικά υπέροχο…
    μια και δεν έχω δοκιμάσει, δεν στέλνεις λίγο κατά δω?!!!

  5. Απάντηση

    Ιωάννα και τι τραβάνε σε κάτι στοματάκια μετά!!
    φιλάκια

  6. Απάντηση

    Έλενα σε ευχαριστώ πολύ!!

  7. Απάντηση

    Λίνα θα περιμένεις λίγο για τα επόμενα βάζα, είναι βλέπεις και λίγο μακριά η Κρήτη!!
    Πολλά φιλιά σε όλους.

  8. Απάντηση

    Λίλα είσαι μέσα στην πηγή και δεν δοκιμάζεις;;
    Και βέβαια να κάνεις την αρχή.
    Σε ευχαριστώ.

  9. Απάντηση

    Μπέττυ ευχαρίστως στείλε διεύθυνση κι έφτασε!!
    Καλό σου βράδυ

    • kiki
    • 19 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Έτοιμο και το μανταρινάκι σου! Και του χρόνου!

  10. Απάντηση

    Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά κουταλιού. Συνήθως αγόραζω από γνωστή χιότικη επιχείρηση, και δεν το έχω φτιάξει ποτέ μόνη μου.
    Με βάζεις στα “αίματα” Ξανθή μου.

  11. Απάντηση

    Ξανθή μου, τι να σχολιάσω! Τις φωτογραφίες που εξηγούν τα πάντα, το πετσετάκι που καλύπτει το βαζάκι που με στέλνει σε άλλες αγαπημένες εποχές, το γλυκό που μοσχοβολά, το μπαζάρ….
    Να είσαι καλά, να συμμετέχεις σε τέτοια ωραία μπαζάρ και να προσφέρεις στα παιδιά που θέλουν την φροντίδα μας!
    Πότε γίνεται το μπαζάρ?

  12. Απάντηση

    Κική μου σε ευχαριστώ μακάρι να είμαι καλά και του χρόνου που ελπίζω να έχω περισσότερο χρόνο στη διάθεση μου γιατί φέτος τάχω παίξει που λένε και τα μικρά.
    Φιλάκια

  13. Απάντηση

    Πηνελόπη μου έχει λίγο κόπο αλλά αξίζει να προσπαθήσεις. Δεν ξέρω τι αγοράζεις αλλά εγώ από τα αγοραστά τα μόνα που έχω εκτιμήσει είναι από τις γυναίκες της Πορταριάς κι αυτό πριν χρόνια.
    Για προσπάθησε και πες μου το αποτέλεσμα.

  14. Απάντηση

    Αγγελική μου σε ευχαριστώ για όλα που λες, ελπίζω να αντέξω μέχρι τέλους γιατί έχω και κάποια άλλα προβληματάκια στο σπίτι.
    Το μπαζάρ είναι 12 και 13 Δεκεμβρίου θα βάλω κι ανάρτηση όταν πλησιάζει με λεπτομέρειες.
    Φιλάκια

    • elen
    • 20 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Υπέροχο το μανταρινάκι το φτιάχνω και εγώ κάθε χρόνο. Γεια στα χεράκια σου. Καλό Σαββατοκύριακο:)

    • gasteroplix
    • 20 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    μοσχοβολάει, αγαπημένο γλυκάκι, έχω μια αδυναμία στα εσπεριδοειδή, και του χρόνου

  15. Απάντηση

    elen καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα, σε ευχαριστώ.

  16. Απάντηση

    gasteroplix ευχαριστώ πολύ !!!

  17. Απάντηση

    Να είσαι πάντα καλά να φτιάχνεις αυτά τα όμορφα γλυκάκια! Καλό Σ/Β!

    • Παγώνα Δ.
    • 21 Νοεμβρίου 2009
    Απάντηση

    Ύπέροχο γλυκό και μοναδικά φτιαγμένο!! Θα μπορούσαμε με την ίδια συνταγή-δοσολογίες να κάνουμε και τα λεμόνια γλυκό; Ή χρειάζεται εκεί άλλη διαδικασία; Ευχαριστώ πολύ!

  18. Απάντηση

    μμμ.. πέρασα να γλυκαθώ λιγάκι! Ωραίο το μανταρίνι! Νά’σαι καλά Ξανθή, ομορφο Σαββατόβραδο εύχομαι!

  19. Απάντηση

    Παγώνα κατ’ αρχήν καλωσόρισες στο σπιτικό μας!!
    Για λεμονάκια, πιστεύω ότι εννοείς τα μικρά μικρά,πρέπει να είσαι σίγουρη ότι είναι από ποικιλία χωρίς κουκούτσια και θα ξεπικρίσεις βράζοντας 5-6 φορές. Κατά τα άλλα κάνεις ακριβώς την ίδια διαδικασία.
    Αν το φτιάξεις πες μας το αποτέλεσμα.
    Καλό Σαββατοκύριακο.

  20. Απάντηση

    Όλγα σε ευχαριστώ πολύ καλό Σαββατοκύριακο και σε σένα, είδα μια πολύ ωραία σου ανάρτηση, προς το παρόν πνίγομαι από δουλειές μόλις βρω χρόνο θα την απολαύσω.

  21. Απάντηση

    Το μανταρίνι αρέσει και σε μένα και στο γιο μου πολύ. Είμαι σίγουρη ότι αυτό το γλυκάκι θα το τιμούσαμε δεόντως και οι δύο!

    • vasiliki
    • 28 Νοεμβρίου 2012
    Απάντηση

    καλησπέρα…έφτιαξα το γλυκό μανταρίνι και βρήκε πραγματικά υπέροχο…μόνο που δεν έφτασε το σιρόπι να καλύψει όλο το γλυκό στο βαζάκι…τι κάνω σε αυτή την περίπτωση??? φτιάχνω άλλο σιρόπι και συμπληρώνω??? θα χαλάσει το γλυκό αν δεν καλύπτεται όλο από σιρόπι??? Ευχαριστώ!!!

  22. Απάντηση

    Έχει τον κόπο του αλλά είναι πολύ πολύ νόστιμο!!!

    • Anonymous
    • 18 Οκτωβρίου 2014
    Απάντηση

    Το έκανα κι ενθουσιάστηκα! Μιλάμε για ΤΟ Γλυκό! Το φάγαμε σε 2 μέρες. Τέλειο!!! Ευχαριστούμε

    • Nikolaos
    • 2 Απριλίου 2021
    Απάντηση

    Καλησπέρα σας συγχαρητήρια για τις συνταγές σας !!! Εγώ έχω μανταρινια σε γλάστρα κα μου γίνονται μικρα θέλω να σας ρωτήσω μπορώ να τα κάνω γλυκό έτσι γινομενα που είναι;

      • Ξανθή
      • 2 Απριλίου 2021
      Απάντηση

      Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και τα καλά σας λόγια.
      Το πρώτο κριτήριο είναι να μην έχουν κουκούτσια, όχι πως δεν γίνονται, ίσως ενοχλεί όταν το τρώμε, άλλωστε και οι κλημεντίνες πολλές φορές έχουν. Το δεύτερο κριτήριο είναι να είναι αρωματικά και φυσικά να είναι μικρά αυτό δεν ενοχλεί. Καλή σας επιτυχία.

Γράψτε απάντηση στο Anonymous Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode