Εορταστικό στεφάνι με τυρένια ψωμάκια

από
Εορταστικό στεφάνι με τυρένια ψωμάκια

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους που έχετε την καλοσύνη να διαβάζετε και να επιλέγετε τους πειραματισμούς μας. Υγεία και Αγάπη στα σπιτικά σας και με το καλό να υποδεχθείτε το νέο χρόνο.

Προκειμένου να φτιάξω ένα εορταστικό ψωμί εκτός από το καθιερωμένο Χριστόψωμο έφτιαξα αυτό το στεφάνι με τα τυρένια ψωμάκια με τα οποία συνοδεύσαμε τα γεύματα μας αλλά και τα πρωινά μας.

Είναι αρκετά εύκολο να γίνει μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη από την προηγούμενη μέρα και να γεμίστε την επομένη  τα ψωμάκια με όποιο τυρί σας αρέσει και να τα ψήσετε. Τρώγονται ζεστά αλλά και κρύα ή μπορείτε να τα ξαναζεστάνετε λίγο.

Η ιδέα είναι από παλιό τεύχος ξενόγλωσσου περιοδικού.

Εορταστικό στεφάνι με τυρένια ψωμάκια

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 500 γρ αλεύρι δυνατό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 4 γρ ξηρή μαγιά
  • 350 ml χλιαρό νερό

Για τη γέμιση και την επικάλυψη

  • 100 γρ μοτσαρέλα ή γραβιέρα κομμένη σε κύβους 1.5 εκατοστών
  • 60 γρ παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένη
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών
  • 1 1/2 κοτ. γλυκού δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο

Για τη διακόσμηση

  • κλαράκια δεντρολίβανο και θυμάρι
  • σπόρους ροδιού ή πιπερίτσες από βάζο
  • ανθό αλατιού προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε μίξερ θα ζυμώσουμε περίπου 8 λεπτά ή ώσπου η ζύμη να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου. Αν ζυμώσουμε με το χέρι ζυμώνουμε στο μπολ μέχρι να ενωθούν τα υλικά και συνεχίζουμε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια για περίπου 10 λεπτά.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με ελαφρά λαδωμένο σελοφάν και αφήνουμε σε ζεστό σημείο να διπλασιαστεί σε όγκο (περίπου μια ώρα). Σε αυτό το σημείο μπορούμε να τη βάλουμε στο ψυγείο και να συνεχίσουμε τα επόμενα στάδια την επομένη μέρα.
  • Κόβουμε τη μοτσαρέλα ή όποιο τυρί βάλουμε σε μικρούς κύβους 1.2 εκατ. Σε ένα πιάτο βάζουμε την τριμμένη παρμεζάνα μαζί με τα μπαχαρικά και το ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ένα άλλο πιάτο βάζουμε το λιωμένο βούτυρο.
  • Σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια αδειάζουμε τη ζύμη την πλάθουμε ελαφρά να ξεφουσκώσει και τη μοιράζουμε σε 24 μικρά μπαλάκια ( τα 9 λίγο πιο μικρά από τα υπόλοιπα 15)
  • Στρώνουμε μια λαμαρίνα φούρνου με χαρτί αντικολλητικό ελαφρά βουτυρωμένο και τοποθετούμε στο κέντρο ένα πυρίμαχο μπολάκι 8-10 εκατ διαμέτρου, (απαραίτητο για να γίνει η τρύπα του στεφανιού).
  • Παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης, αρχίζοντας από τα μικρότερα 9 και αφού το ανοίξουμε λίγο στο χέρι μας του ενσωματώνουμε ένα κομμάτι μοτσαρέλας.
  • Αλείφουμε ελαφρά με το βούτυρο και κυλάμε πάνω στο μείγμα παρμεζάνας.
  • Αραδιάζουμε τα μπαλάκια γύρω από το πυρίμαχο μπολάκι αφήνοντας μικρό κενό μεταξύ τους.
  • Συνεχίζουμε με τα μεγαλύτερα μπαλάκια ζύμης την ίδια διαδικασία κάνοντας ένα δεύτερο κύκλο στεφανιού.
  • Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για περίπου 40-50 λεπτά να φουσκώσουν.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 40-45 λεπτά. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο στο μέσον του χρόνου ψησίματος για να αποφύγουμε έντονο χρώμα στην επιφάνεια λόγω του τυριού.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για 5-10 λεπτά πάνω σε σχάρα. `
  • Διακοσμούμε με τα κλαδάκια δεντρολίβανου και θυμαριού, σπόρους ροδιού ή μικρές πιπερίτσες από βάζο και προσθέτουμε λίγο ανθό αλατιού αν θέλουμε.
  • Απολαμβάνουμε όσο ακόμη είναι ζεστά, είναι εξίσου πολύ καλά και κρύα.

Σημειώσεις

Το μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποίησα είναι ένα μείγμα της Sparoza, και μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Αν όμως δεν το έχετε φτιάξτε ένα δικό σας μείγμα από  θυμάρι, ρίγανη, βασιλικό, κόλιαντρο, πιπέρι, καρδάμωμο.
Η επιλογή των τυριών μπορεί να ποικίλει ανάλογα με τις προτιμήσεις μας ή με το τι έχουμε διαθέσιμο.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 27 Δεκεμβρίου 2018
    Απάντηση

    Θα το επιχειρήσω γιατί εντυπωσιάστηκα με την εμφάνιση του, αν και δεν έχω μεγάλη πείρα από ζυμώματα. Πάντως οπτικά φαίνεται καταπληκτικό!

      • Ξανθή
      • 27 Δεκεμβρίου 2018
      Απάντηση

      Αμαλία δεν χρειάζεται μεγάλη εμπειρία είναι πολύ απλό. Χρόνια Πολλά!

    • Marion
    • 28 Δεκεμβρίου 2018
    Απάντηση

    Χρόνια πολλά Ξανθή!!!

    Οτι πρεπει για τα γιορτινά τραπέζια, εύκολο και ευπαρουσίαστο.

    Καλή Χρονιά να έχετε με υγεια πρώτα & πάνω απ όλα

    Τα φιλιά μου

    • Αναστασία Δανοπούλου
    • 28 Δεκεμβρίου 2020
    Απάντηση

    Όταν λέτε αλεύρι δυνατό εννοείται το 1 σκληρό;

      • Ξανθή
      • 28 Δεκεμβρίου 2020
      Απάντηση

      Καλησπέρα σας, αλεύρι δυνατό είναι αυτό με μεγάλη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και συνήθως είναι αυτά με το χαρακτηρισμό για τσουρέκια.

Γράψτε απάντηση στο Ξανθή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode