Κέικ με ανανά και καρύδα

από
Κέικ με ανανά και καρύδα

Χατίρια δε χαλάω σχεδόν ποτέ σε ότι έχει σχέση με φαγητά και γλυκά, όταν λοιπόν μου ζητήθηκε κάτι με ανανά φρόντισα και με ένα φρέσκο ανανά έγιναν δυο παρασκευές. Ένα κέικ και ένα Smoothie.

Αναλυτικά εδώ η συνταγή για το κέικ και στο τέλος δυο λόγια για το Smoothie.

Δείτε εδώ και ένα άλλο κέικ με ανανά!!

Κέικ με ανανά και καρύδα

Συστατικά
  

  • 400 γρ φρέσκο ανανά βάρος καθαρισμένου
  • 160 γρ βούτυρο μαλακό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 3 μεγάλα αυγά
  • 1 κουτ γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 3 κουτ. σούπας γάλα
  • μια τσιμπιά αλάτι
  • 270 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1/2 κουτ. γλυκού σόδα
  • 100 γρ καρύδα τριμμένη
  • ζαχαρη άχνη για το γλάσο επικάλυψης

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τον ανανά και τον κόβουμε σε μικρούς κύβους. (προσοχή να αφαιρεθεί το κεντρικό κομμάτι του ανανά γιατί είναι σκληρό). Μαζεύουμε το χυμό του ανανά και τον κρατάμε σε ένα μπολ.
  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε 10 γρ από το βούτυρο και τοποθετούμε στην εστία. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τον ανανά και χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία. Ανακατεύουμε περιοδικά για περίπου 10 λεπτά μέχρι τα κομμάτια του ανανά να πάρουν ένα χρυσό χρώμα. Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σε κάδο μίξερ ή μπολ ανάδευσης (ανάλογα με το μίξερ μας ) βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτοντας τη βανίλια το αλάτι και το γάλα. Σταματάμε το χτύπημα με το μίξερ.
  • Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι τη σόδα τον ανανά και την καρύδα αναδεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Στρώνουμε ένα ταψί διαστάσεων 20χ20 με χαρτί ψησίματος και αδειάζουμε το μείγμα, στρώνουμε ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45-50 λεπτά. Σκεπάζουμε μετά τη μισή ώρα με αλουμινόχαρτο για να μην πάρει σκούρο χρώμα. Ελέγχουμε με μια λάμα να βγαίνει στεγνή πριν βγάλουμε από το φούρνο.
  • Βγάζουμε από το φούρνο ξεφορμάρουμε με προσοχή και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει για 20 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε σε πιατέλα σερβιρίσματος.
  • Με το χυμό του ανανά που έχουμε κρατήσει, λίγο ζεστό νερό (θέλουμε σύνολο 5 κουτ. σούπας) και ζάχαρη άχνη φτιάχνουμε ένα γλάσο το οποίο μοιράζουμε πάνω από την επιφάνεια του κέικ.
  • Τρώγεται ζεστό αλλά είναι πολύ καλύτερο όταν κρυώσει.

Σημειώσεις

Για το Smoothie βάζουμε κομμάτια καθαρισμένου ανανά μαζί με κομμάτια ακτινίδιου σε ένα επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέτουμε λίγο κεφίρ και 2-3 φύλλα δυόσμου.
Χτυπάμε στη δυνατή ταχύτητα και σερβίρουμε διακοσμώντας με φύλλα δυόσμου.
Αν δεν έχετε κεφίρ προσθέστε γάλα μαζί με μια κουταλιά γιαούρτι.
Συνοδέψτε με αυτό ένα πιο χαλαρό πρωινό σας!!
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 26 Μαρτίου 2019
    Απάντηση

    Καταπληκτικό “εξωτικό” κέικ! Θα κρατήσω τη συνταγή για να το φτιάξω και να το πάω σε πολύ καλή μου φίλη που τρελλαίνεται για ανανά και καρύδα!

Γράψτε απάντηση στο ΑΜΑΛΙΑ Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode