share

Κέικ με παντζάρι κακάο και επικάλυψη αβοκάντο κακάο.

από
Κέικ με παντζάρι κακάο και επικάλυψη αβοκάντο κακάο.

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μια φορά το χρόνο τα γενέθλια μας, κάποιοι γιορτάζουν και τα μισά, ξέρουν αυτοί τι λέω!! Για να γιορτάσουμε λοιπόν τα γενέθλια του συντρόφου μου επέλεξα να φτιάξω αυτό το κέικ, μια ιδέα από εδώ που εγώ τροποποίησα ως προς μερικά από τα υλικά σύμφωνα με ότι είχα στο σπίτι.

Άρεσε πολύ και στους φίλους που ήταν μαζί μας γιατί ήταν κάτι διαφορετικό από τις τούρτες ανάλαφρο στη γεύση.

Κέικ μα παντζάρι κακάο και επικάλυψη αβοκάντο κακάο.

Συστατικά
  

Για το κέικ

  • 175 γρ νιφάδες βρώμης
  • 100 γρ παντζάρια βρασμένα
  • 4 κουτ. σούπας σησαμέλαιο
  • 60 γρ κακάο
  • 125 γρ καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 175 ml γάλα
  • 1 κουτ. γλυκού ξύδι

Για την επικάλυψη

  • 1 ώριμο αβοκάντο περίπου 100 γρ καθαρισμένο
  • 30 γρ κακάο
  • 75 γρ μέλι
  • 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • διάφορα φρούτα

Οδηγίες
 

Για το κέικ

  • Τοποθετούμε σε λαμαρίνα ένα τσέρκι 18 εκ διαμέτρου το στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το οποίο αλείφουμε με σησαμέλαιο καθώς και τα τοιχώματα από το τσέρκι.
  • Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε τις νιφάδες βρώμης και τις αλέθουμε μέχρι να μοιάζουν με αλεύρι.
  • Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε τα βρασμένα παντζάρια με μια κουτ. σούπας νερό και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις αλεσμένες νιφάδες βρώμης κοσκινίζουμε το κακάο, προσθέτουμε τη ζάχαρη το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι
  • Σε άλλο μπολ αναμειγνύουμε το αλεσμένο παντζάρι με το γάλα, το σησαμέλαιο και το ξύδι.
  • Μεταφέρουμε σταδιακά τα υγρά συστατικά στα στερεά ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
  • Αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα στο τσέρκι ισιώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 - 35 λεπτά μέχρι να βγαίνει καθαρή μια λάμα. Προσοχή μην το στεγνώσετε πολύ.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσει καλά.

Για την επικάλυψη

  • Καθαρίζουμε το αβοκάντο αφαιρούμε το κουκούτσι και το κόβουμε σε κομμάτια και το τοποθετούμε σε επεξεργαστή τροφίμων.
  • Κοσκινίζουμε το κακάο μέσα στον επεξεργαστή και προσθέτουμε το μέλι και τη βανίλια. Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε μια λεία κρέμα.
  • Όταν το κέικ έχει κρυώσει απλώνουμε στην επιφάνεια και τα πλάγια την κρέμα του αβοκάντο.
  • Μεταφέρουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε με διάφορα φρούτα ανάλογα την εποχή ή ότι έχουμε φυλάξει στην κατάψυξη όπως εγώ.

Σημειώσεις

Αν δεν έχετε τσέρκι χρησιμοποιήστε ένα ταψί αυτής της διαμέτρου στρωμένο με χαρτί ψησίματος που θα εξέχει για εύκολη μεταφορά.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 11 Σεπτεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Χρόνια σας πολλά, περιμένουμε να δούμε τι θα κάνεις στα μισά γενέθλια. Εμείς ευτυχώς το συμφωνήσαμε, κεράκια σε γιαούρτι…

    • Marion
    • 11 Σεπτεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Χιλιόχρονος να είναι.
    Το παντζάρι ειναι ωραιο σε κεικ. Εχω κάνει κι εγω και δεν καταλαβε κανεις τιποτα 😉

    Ωραία το στόλισες με τα φρούτα !!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode