Μανιτάρια γεμιστά με κριθάρι

από
Μανιτάρια γεμιστά με κριθάρι

Τα καλύτερα μανιτάρια αγοράστηκαν το Σάββατο από τη λαϊκή του Γαργηττού και από το Αγρόκτημα Μαρίας Τσατίρη, ολόφρεσκα μαζεμένα το βράδυ.

Μερικά από αυτά τα έκανα σοτέ και συνοδεύσαμε το τηγανητό μας κοτόπουλο. Τα υπόλοιπα  τα είχα ήδη προγραμματίσει για γεμιστά, έπρεπε να βρω το κριθάρι, μια πρόταση από το βιβλίο του αγαπημένου μου OTTOLENGHI.

Το κριθάρι της πρότασης βρέθηκε σε κατάστημα με προϊόντα Βαλκανικών  χωρών, στην κεντρική αγορά, λέγετε κριθάρι περλέ λόγω του ότι είναι αποφλοιωμένο.

Σαν υλικό δεν το είχα δοκιμάσει άλλη φορά και ενθουσιάστηκα, θα συνεχίσω να ψάχνω και άλλες προτάσεις με αυτό, δοκιμάστε το.

Μανιτάρια γεμιστά με κριθάρι

4 μεγάλα μανιτάρια

Συστατικά
  

Γα τα μανιτάρια

  • 50 γρ βούτυρο
  • 4-5 κλαράκια θυμάρι
  • 6 μεγάλα μανιτάρια πόρτο μπέλο
  • 120 ml λευκό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένα

Για τη γέμιση

  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου ψιλοκομμένη
  • 750 ml ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • 100 γρ κριθάρι περλέ
  • 1/4 λεμόνι τουρσί κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ τυρί φέτα
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού φύλλα από θυμάρι
  • Μερικά φύλλα βασιλικού. για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Αρχίζουμε από την παρασκευή του κριθαριού
  • Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Προσθέτουμε ζεστό το ζωμό και αφήνουμε να πάρει βράση. Προσθέτουμε το κριθάρι νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι χαμηλώνουμε στο μέτριο την ένταση της εστίας μας και βράζουμε για μια ώρα περίπου, μέχρι να μην έχει υγρά και να έχει βράσει το κριθάρι.
  • Αποσύρουμε από την εστία και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τα μανιτάρια. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και κόβουμε το κοτσάνι τους.
  • Σε ένα ταψί βάζουμε το μισό βούτυρο μαζί με τα κλαράκια του θυμαριού και τοποθετούμε από πάνω κάθε μανιτάρι με την μεριά του κοτσανιού προς τα επάνω.
  • Σκορπίζουμε σε κάθε μανιτάρι τα ψιλοκομμένα σκόρδα και το υπόλοιπο βούτυρο. Ρίχνουμε από πάνω το κρασί σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο ράφι στους 180 βαθμούς και αέρα για 20-25 λεπτά. Ελέγχουμε αν υπάρχει υγρό στο ταψί και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ζωμό από αυτό που βάλαμε και στο κριθάρι.
  • Μόλις τα μανιτάρια μαλακώσουν τα βγάζουμε από το φούρνο και ετοιμάζουμε τη τελική γέμιση.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα μυριστικά, το λεμόνι, τη φέτα και προσθέτουμε το βρασμένο κριθάρι. Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Γεμίζουμε τα μανιτάρια με τη γέμιση διακοσμούμε με τα φύλλα βασιλικού και περιχύνουμε με τους χυμούς που υπάρχουν στο ταψί που τα ψήσαμε.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας μπιφτέκια ή κοτόπουλο ψητό ή τηγανητό.

Σημειώσεις

Αν θέλουμε επιλέγουμε μικρότερα μανιτάρια τα οποία μπορούν να σταθούν σε κάποιο μπουφέ ή τραπέζι γιορτινό ως συνοδευτικό πιάτο.
Αν δεν βρείτε κριθάρι νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε σιτάρι στη γέμιση.
Μπορείτε να δείτε επίσης τις συνταγές μας με: Μανιτάρια γεμιστά με κιμά και Μανιτάρια γεμιστά με κινόα.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode