“Μπιφτέκια” με γλυκοπατάτες και ρεβίθια

από
"Μπιφτέκια" με γλυκοπατάτες και ρεβίθια

Πριν λίγες μέρες είδα σε πάγκο της λαϊκής γλυκοπατάτες, δεν είναι της εποχής, αλλά είχα βάλει στα σχέδια μια συνταγή φίλης με γαρίδες.  Οι γλυκοπατάτες ήρθαν στο σπίτι αλλά γαρίδες μετά δεν βρέθηκαν.

Στις σχεδόν καθημερινές  ανταλλαγές φωτογραφιών των πιάτων μας με τα παιδιά μου έφτασε η ιδέα για αυτό που θα σας παρουσιάσω σήμερα με περιληπτική περιγραφή της συνταγής.

Προκειμένου να αξιοποιηθούν οι γλυκοπατάτες αλλά και τα ρεβίθια που μπήκαν στην κατάψυξη, κάποια άλλη φορά, σήμερα έφτιαξα αυτά τα μπιφτέκια, πρόταση των παιδιών μου.

"Μπιφτέκια" με γλυκοπατάτες και ρεβίθια

4 μπιφτέκια

Συστατικά
  

  • 300 γρ γλυκοπατάτες βάρος καθαρισμένων
  • 200 γρ ρεβίθια προβρασμένα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδου
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
  • 3 κουτ. σούπας νιφάδες βρώμης
  • 1/4 κουτ.γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τις γλυκοπατάτες τις κόβουμε σε κομμάτια και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό που να τις σκεπάζει . Βράζουμε μέχρι να τρυπιούνται, προσοχή μη διαλυθούν. Τις στραγγίζουμε καλά.
  • Αν δεν έχουμε έτοιμα προβρασμένα ρεβίθια θα πρέπει από το προηγούμενο βράδυ να τα μουλιάσουμε και να τα βράσουμε την επομένη.
  • Σε πολυκόφτη ή επεξεργαστή τροφίμων λιώνουμε σταδιακά τα ρεβίθια, τις γλυκοπατάτες, το κρεμμύδι και το σκόρδο, μεταφέροντας τα σε ένα μπολ ανάμειξης.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης και το μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε στο ψυγείο το μείγμα για 2-3 ώρες.
  • Πλάθουμε μπιφτέκια και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο ίσα να καλυφθεί ο πάτος του τηγανιού και τοποθετούμε στην εστία.
  • Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο μειώνουμε την ένταση της εστίας σε μεσαία και προσθέτουμε τα μπιφτέκια. Αφήνουμε να ψηθούν από την μια πλευρά περίπου 3-4 λεπτά και γυρίζουμε προσεκτικά και από την άλλη για άλλα τόσα λεπτά.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας με μια σαλάτα της επιλογής μας. Εδώ είναι γλιστρίδα με σκόρδο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και βαλσαμικό.

Σημειώσεις

Εγώ τηγάνισα τα δυο και ήταν το σημερινό μου γεύμα.  Σχεδιάζω να ψήσω τα άλλα δύο στο BBQ ή στο γκριλ για να δω τη διαφορά. Πάντως δεν θυμίζουν τηγανιτό.
Βγαίνουν αρκετά μαλακά κατάλληλα και για μικρά παιδιά.
Αν κάποιο από τα μπαχαρικά δεν σας αρέσει μπορείτε να το παραλείψετε.
Αν κάποιος έχει πρόβλημα με τη γλουτένη μπορεί να αντικαταστήσει το αλεύρι με κάποιο χωρίς γλουτένη, π. χ. αλεύρι ρεβιθιού.
Μπορούμε να τα πλάσουμε σε μικρότερα σαν κεφτεδάκια, οι επιλογές δικές σας.
Για τη σαλάτα με τη γλιστρίδα μπορείτε να δείτε εδώ .
 
 
 
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode