Νηστίσιμα μηλοπιτάκια

από
Νηστίσιμα μηλοπιτάκια

Πριν χρόνια είχα φτιάξει αυτή τη νηστίσιμη μηλόπιτα, με πολύ λίγη ζάχαρη,  την οποία από από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω έχουν αγαπήσει πολλοί από τους επισκέπτες της σελίδας.

Χτες δέχτηκα επίσκεψη από την αγαπημένη βαφτιστήρα της κόρης μου και μου έφερε δυο μηλοπιτάκια που είχε φτιάξει η μητέρα της. Εγώ δεν φημίζομαι για την αγάπη μου σε τέτοια γλυκά, έλα όμως που αυτό με κέρδισε και αμέσως φρόντισα να μάθω τη συνταγή.

Η συνταγή έχει έρθει από άλλη κουμπάρα στην κουμπάρα και τώρα σε εμένα.

Είναι αρκετά εύκολη να γίνει και αν σας αρέσουν τα “άγλυκα” γλυκά να τη φτιάξετε για τις ημέρες της νηστείας.

Στην ίδια ζύμη μπορείτε να βάλετε μια μαρμελάδα θα το δοκιμάσω μόλις τελειώσω αυτά, πολύ σύντομα γιατί τώρα θα τα μοιράσω στη γειτονιά!!

Νηστίσιμα μηλοπιτάκια

20 μηλοπιτάκια

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 500 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 220 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
  • 220 ml κρασί ρετσίνα
  • 2 κου. γλυκού ζάχαρη

Για τη γέμιση

  • 3 μήλα
  • 1 1/2 κουτ γλυκού κανέλα
  • 40 γρ σταφίδες
  • 60 γρ καρύδια τριμμένα
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα προαιρετικό

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό τρίφτη. Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν λίγο.
  • Σε μπόλ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα τριμμένα μήλα με την κανέλα, τις σταφίδες και τα τριμμένα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια μεγέθους μεγάλου καρυδιού, ( τα ζύγισα ήταν περίπου 40 γραμμάρια το καθένα). Σε επιφάνεια εργασίας ανοίγουμε με το χέρι μας είτε με μικρό πλαστράκι σε κύκλο με διάμετρο 10-12 εκατοστά. Τοποθετούμε στο κέντρο μια κουταλιά από τη γέμιση και διπλώνουμε.
  • Κλείνουμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού ώστε να κλείσει καλά και να μην ανοίξει στο ψήσιμο.
  • Τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί κουζίνας με μικρή απόσταση μεταξύ τους.
  • Μπορούμε να τα κλείσουμε σε πουγκάκια αν θέλουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Τρώγονται ευχάριστα και κρύα.
  • Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη που θα τους δώσει επιπλέον γλύκα, αν το προτιμάτε.

Σημειώσεις

Για να τα διατηρήσουμε τα βάζουμε σε κουτί για μπισκότα ή ένα μπολ που κλείνει καλά.
Τα σκέφτομαι στην επόμενη δοκιμή με γέμιση μαρμελάδας και μάλιστα διαφορετικών μαρμελάδων τι τα έχω τόσα βαζάκια στο κελάρι.
Την Μεγάλη Παρασκευή γλυκό χωρίς ελαιόλαδο μείνετε συντονισμένοι!!
Καλή Μεγάλη εβδομάδα!!

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode