“Ντάκος” με χαρουπάλευρο, ντίνκελ και προζύμι

από
"Ντάκος" με χαρουπάλευρο, ντίνκελ και προζύμι

Ο ντάκος γνωστός και ως κουκουβάγια ή παξιμάδι είναι το κύριο υλικό για παραδοσιακό Κρητικό πιάτο.

Το κύριο υλικό του πιάτου είναι κάποιο παξιμάδι συνήθως κριθαρένιο, βρεγμένο ή κομμένο σε κομμάτια, πάνω στο οποίο τρίβεται ντομάτα, προστίθεται τυρί ή μυζήθρα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ρίγανη κάπαρη ή ελιές.

Αυτό το παξιμάδι προέκυψε από την ανάγκη για κατανάλωση ψωμιού από τους κτηνοτρόφους κυρίως, που παράλληλα έπρεπε να διατηρείται σε καλή κατάσταση να είναι εύγευστο και θρεπτικό. Είναι κάτι που δεν λείπει από κανένα σχεδόν Κρητικό σπίτι.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες παξιμαδιών με κύριο υλικό κάποιο αλεύρι δημητριακών με προσθήκη ίσως και μπαχαρικών.

Έχει γίνει γνωστό σαν πιάτο σε όλη την Ελλάδα και το καλοκαίρι είναι πιάτο που προτιμούν πολλοί τουρίστες.

Τα παιδιά μου που ζουν στο εξωτερικό πολλές φορές προμηθεύονται από καταστήματα που εισάγουν αυτά τα παξιμάδια εκεί γιατί τους αρέσει.

Για τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες μέλους της οικογένειας, άρχισα εδώ και καιρό να ψάχνω, αν μπορώ να φτιάξω εγώ αυτά τα παξιμάδια με αλεύρι που θα ήταν ανεκτό σε αυτές τις διατροφικές ανάγκες.

Έτσι βρήκα, σε πρώτη φάση, την αναφορά μέλους ομάδας που ασχολείται με το προζύμι, να μιλά για την προσθήκη χαρουπάλευρου αντικαθιστώντας μέρος του λευκού και φρόντισα να ανταλλάξω πληροφορίες  Αν σας ενδιαφέρει η  αρχική συνταγή μπορείτε να τη δείτε εδώ.

Στη συνέχεια είδα αναφορά, από την αγαπημένη φίλη Βαγγελιώ, από το Κρήτη Γαστρονομικός περίπλους σε παξιμάδια πάλι με χαρουπάλευρο. Ανταλλάξαμε κάποιος πληροφορίες και εγώ τελικά έκανα τα δικά μου σύμφωνα με το στόχο που είχα. η διαδικασία είναι εύκολη αλλά χρονοβόρα ως προς το φούσκωμα της ζύμης.

Δεν ήξερα με τίποτα τι θα προκύψει, δεν είναι η πρώτη φορά που πειραματίζομαι άλλωστε.

Σε πρώτη φάση δοκιμαστής ήμουν εγώ κάνοντας ένα σάντουιτς πριν την αποξήρανση, έτσι για να έχω την αίσθηση της γεύσης.

Και σε δεύτερη φάση δοκίμασαν τα παιδιά τους άρεσε πολύ και τώρα τα περισσότερα παξιμάδια ταξίδευσαν στο Λονδίνο.

Ευχαριστώ πολύ όλους όσους ανέφερα για την ιδέα αλλά και την ανταλλαγή απόψεων.

"Ντάκος" με χαρουπάλευρο, ντίνκελ και προζύμι

10 κομμάτια

Συστατικά
  

  • 100 γρ χαρουπάλευρο
  • 350 γρ αλεύρι ντίνκελ
  • 50 γρ αλεύρι σίκαλης
  • 120 γρ προζύμι
  • 200 ml νερό
  • 10 γρ αλάτι
  • 1/4 κουτ. γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 60 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Οδηγίες
 

  • Σε κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό και προσθέτουμε το προζύμι, ανακατεύουμε με σύρμα κουζίνας και προσθέτουμε τα αλεύρια κοσκινισμένα, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
  • Ζυμώνουμε με το γάντζο για περίπου δέκα λεπτά και προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το ζύμωμα μέχρι να απορροφηθεί καλά όλο και να πάρουμε μια σχετικά μαλακή ζύμη.
  • Αν δεν έχουμε μίξερ κατάλληλο για ζύμωμα ζυμώνουμε με τα χέρια μας ίσως μας πάρει περισσότερο χρόνο.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη σε σελοφάν και αφήνουμε να φουσκώσει αυτό μπορεί να πάρει και 2-3 ώρες.
  • Βγάζουμε τη ζύμη σε επιφάνεια εργασίας την ζυμώνουμε ελαφρά και τη μοιράζουμε σε δέκα μπαλάκια ίσου βάρους.
  • Πλάθουμε κορδόνια τα οποία τυλίγουμε σχηματίζοντας στρογγυλά κουλούρια όπως της φωτογραφίας. Αραδιάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος αφήνοντας λίγο κενό ανάμεσα τους. Σκεπάζουμε και πάλι με σελοφάν και αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι θα χρειαστούν 2-3 ώρες.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τα κόβουμε στη μέση. Τα αραδιάζουμε στη λαμαρίνα και πάλι και τα βάζουμε πάλι στο φούρνο στους 130 βαθμούς και αέρα για 30 λεπτά για να παξιμαδιαστούν.
  • Όταν κρυώσουν φυλάσσονται σε καλά κλεισμένο κουτί.
  • Για να φτιάξουμε το γνωστό πιάτο του ντάκου βρέχουμε λίγο το παξιμάδι και προσθέτουμε από πάνω ντομάτα τριμμένη ή σε μικρούς κύβους, τυρί φέτα ή ξινομυζήθρα αλάτι ρίγανη κάπαρη και ένα καλό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Είχα την τύχη να έχω αυτό της φωτογραφίας από την Alpha to Omega Extra Virgin Olive Oil.

Σημειώσεις

Πληροφορίες για το προζύμι θα βρείτε εδώ.
Μπορεί να αντικατασταθεί με μαγιά, θα χρειαστεί περισσότερο νερό, άλλη η νοστιμιά του προζυμιού.
Το αλεύρι εκτός του χαρουπάλευρου μπορεί να είναι ένα μείγμα σκληρού με σίκαλης δείτε στις συνταγές των φίλων που παραθέτω στην αρχή.
Επίσης στη δική μου εκδοχή μπορεί να είναι μόνο χαρουπιού και ντίνκελ.
Το ντινκελ ίσως το συναντήσετε και με την ονομασία spelt ιδιαίτερα στα καταστήματα βιολογικών έτσι αναφέρεται.
Για τους φίλους που αυστηρά αποφεύγουν την γλουτένη να διευκρινίσω ότι αυτό δεν είναι χωρίς γλουτένη, ίσως σε άλλη φάση να προσπαθήσω με κάποιο  αλεύρι χωρίς γλουτένη και θα επανέλθω.
Μπορούμε να τα κρατήσουμε χωρίς να τα παξιμαδώσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε  για την παρασκευή σάντουιτς, σε εμένα άρεσε πολύ η εκδοχή αυτή. Αν είναι πολλά ίσως θέλει προσοχή στη διατήρηση τους.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Βαγγελιώ Κασσαπάκη
    • 8 Σεπτεμβρίου 2020
    Απάντηση

    Ευχαριστώ πολύ για την αναφορά! Η επόμενη δοκιμή μου θα είναι με προζύμι!

      • Ξανθή
      • 8 Σεπτεμβρίου 2020
      Απάντηση

      Βαγγελιώ εγώ ευχαριστώ για την ανταλλαγή απόψεων, έτσι θα πάμε παρακάτω, είναι κάτι που πιστεύω χρόνια. Αν βρεθώ σε κέφια θα φτιάξω με αλεύρι χωρίς γλουτένη έτσι πάλι για το πείραμα.

Γράψτε απάντηση στο Βαγγελιώ Κασσαπάκη Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode