Σελινόριζα ογκρατέν

από
Σελινόριζα ογκρατέν

Όταν στο σπίτι έχουν φτάσει τα καλύτερα λαχανικά από αγαπημένους φίλους πρέπει να τους φερθείς ανάλογα.

Αυτές τι μέρες το σπίτι μοιάζει με μανάβικο, εργαστήριο, συσκευαστήριο, αλλά πρέπει να φάμε κάποια στιγμή.

Έτσι δύο σελινόριζες έγιναν αυτό το φαγητό ιδέα από παλιό περιοδικό με τις δικές μου παρεμβάσεις.

Να ευχαριστήσω και από εδώ τους αγαπητούς φίλους Μαρία και Στέλιο από το Αγρόκτημα Μαρίας Τσατίρη  για τα εξαιρετικά τους προϊόντα.

Σελινόριζα ογκρατέν

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 650 γρ σελινόριζα
  • 300 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 σκελίδες σκόρδου πολτοποιημένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 5-6 κουτ. σούπας κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • Λίγο βούτυρο για το ταψί και την επιφάνεια

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τις σελινόριζες. Τις κόβουμε με τη βοήθεια μαντολίνου σε λεπτές φέτες 0.5 εκατοστού. Τις τοποθετούμε σε νερό που έχουμε προσθέσει το χυμό του λεμονιού.
  • Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά, κρατώντας 2 κουταλιές τυρί για την επιφάνεια.Τα ανακατεύουμε καλά.
  • Χρησιμοποιούμε ένα ταψί ή πυρέξ (διάμετρος ταψιού 24 εκατ) που θα το αλείψουμε με βούτυρο.
  • Στραγγίζουμε τις φέτες της σελινόριζας κι τις βουτάμε μέσα στο μείγμα λίγες λίγες. Τις στρώνουμε στο ταψί μας κάνοντας στρώσεις.
  • Μοιράζουμε στην επιφάνεια λίγα κομμάτια βουτύρου και το υπόλοιπο τυρί,σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα στο πρώτο ράφι του φούρνου για 35 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε το ταψί, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε για 10 λεπτά ακόμη, μέχρι να πάρει χρώμα η επιφάνεια.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε για πέντε λεπτά να ηρεμήσει πριν σερβίρουμε.
  • Το συνοδεύσαμε με μια υπέροχη σαλάτα από ντοματίνια και ξύγαλο.

Σημειώσεις

Αντί της κρέμας γάλακτος μπορούμε να βάλουμε μια ελαφριά μπεσαμέλ.
Το πιάτο μπορεί να είναι κύριο γεύμα ή συνοδευτικό.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • peps@pepi's kitchen
    • 23 Νοεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Φανταστικό!!!!!!!!!!! Τρελλαίνομαι για σελινόριζα!!!!

    • Ανώνυμος
    • 24 Νοεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Πρέπει να είναι καταπληκτικό!!! Μου αρέσει πολυ η σελινόριζα.

      • Χρυσαυγή
      • 24 Νοεμβρίου 2016
      Απάντηση

      Η Χρυσαυγή είμαι που ξέχασα να βάλω τα στοιχεία μου! χαχα

Γράψτε απάντηση στο Χρυσαυγή Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode