share

Τάρτα με γέμιση μελόπιτας

από
Τάρτα με γέμιση μελόπιτας

Μια συνήθεια χρόνων δε θα μπορούσε να παραληφθεί φέτος.

Στα γενέθλια και τις γιορτές των παιδιών μου φτιάχνω γλυκό, άσχετα αν τα παιδιά βρίσκονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, σβήνουμε κεράκια διαδικτυακά, κόβουμε βασιλόπιτες, ανοίγουμε σαμπάνιες.

Ευτυχώς, η τεχνολογία βοηθάει.

Για τα γενέθλια της κόρης λοιπόν είπα να φτιάξω ένα γλυκό, που μπορεί να γίνει και για το Πασχαλινό τραπέζι και είναι παραδοσιακό της Σίφνου.  Διάβασα στα βιβλία μου στον ιστό και βρήκα διάφορες εκδοχές.

Η παραδοσιακή βέβαια της Σίφνου είναι χωρίς ζύμη, απλά η γέμιση απλώνεται στο ταψί και ψήνεται.

Υπάρχει και αυτή της Μυκόνου με εντελώς διαφορετικό τρόπο παρασκευής.

Το σημαντικό σε όλες τις εκδοχές είναι η χρήση μιας καλής φρέσκιας μυζήθρας  και ενός καλού μελιού.

Εγώ έκανα ένα συνδυασμό από όσα διάβασα, και έκανα μια ζύμη τάρτας και πάνω της έβαλα τη γέμιση μελόπιτας η οποία έγινε με ένα εξαιρετικό ανθότυρο από την Κρήτη.

Τάρτα με γέμιση μελόπιτας

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 200 γρ αλεύρι δυνατό
  • 100 γρ βούτυρο παγωμένο
  • 1 κουτ.σούπας ζαχαρη άχνη
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. σούπας νερό παγωμένο
  • τσέρκι διαμέτρου 20 εκατ. ή ταρτιέρα

Για τη γέμιση

  • 400 γρ ανθότυρο
  • 4 αυγά
  • 100 γρ μέλι
  • ζαχαρη άχνη ή κανέλα
  • φράουλες για τη διακόσμηση

Οδηγίες
 

  • Σε ένα μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο σε μικρούς κύβους και με τα δάκτυλα μας τρίβουμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Εναλλακτικά αυτή η διαδικασία μπορεί να γίνει σε επεξεργαστή τροφίμων.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αυγό και το νερό και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να ενωθεί το μείγμα σε ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο και με τη βοήθεια χοντρού πλάστη και σκεπασμένου με το σελοφάν που την είχαμε τυλίξει ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο πάνω σε χαρτί ψησίματος (για ευκολία μεταφοράς στην ταρτιέρα) Μεταφέρουμε το φύλλο στο τσέρκι ή την ταρτιέρα να καλύψει καλά και τα πλαϊνά τοιχώματα και κόβουμε τα περισσεύματα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια.
  • Σκεπάζουμε με το χαρτί που την ανοίξαμε και φασόλια ή τις ειδικές μπίλιες ψησίματος και ψήνουμε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου. Αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος και συνεχίζουμε για άλλα 10 λεπτά το ψήσιμο της ζύμης.
  • Στο διάστημα αυτό θρυμματίζουμε καλά με πιρούνι το ανθότυρο σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα αυγά και το μέλι. Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα κουζίνας να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
  • Βγάζουμε την ψημένη ζύμη από το φούρνο και τη γεμίζουμε με το μείγμα ανθότυρου - αυγών - μελιού.
  • Βάζουμε ξανά στο φούρνο στο μεσαίο ράφι και ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν ξεφορμάρουμε .
  • Διακοσμούμε με φράουλες και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Εναλλακτικά πασπαλίζουμε μόνο με κανέλα και λίγο μέλι στο σερβίρισμα.

Σημειώσεις

Χρησιμοποίησα το τσέρκι για πιο εύκολο ξεφορμάρισμα.
Επειδή περίσσευε λίγη γέμιση την έβαλα σε ατομική φόρμα και την έψησα όπως ακριβώς προτείνεται για την κλασική μελόπιτα.  Πασπάλισα με κανέλα και δοκίμασα μετά το γεύμα μου.
Προτείνω μια άλλη εκδοχή σε ατομικές φόρμες χωρίς ζύμη. Το πόσες φόρμες θα χρειαστούν για αυτή την ποσότητα δεν ξέρω γιατί δεν το δοκίμασα, ασφαλώς θα εξαρτάται από το μέγεθος τους.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode