Το δικό μου οσομπούκο

από
Το δικό μου οσομπούκο

Έχω ελαττώσει την κατανάλωση κρέατος κατά πολύ. Όταν πηγαίνω σε χασάπη, μια φορά την εβδομάδα, είμαι μόνιμα προβληματισμένη στο τι να πάρω. Το Σάββατο που μας πέρασε πήγα με την ελπίδα να βρω γίδα, όμως πληροφορήθηκα ότι δεν έχει ζήτηση  και φέρνει μια το τόσο.

Χαζεύοντας το ψυγείο με τα κρέατα αποφάσισα στην επιλογή ενός κομματιού οσομπούκο, χωρίς να έχω ιδέα πως θα το μαγείρευα, έτσι χωρίς πρόγραμμα.

Στο σπίτι έριξα μια ματιά στο δίκτυο, είδα διάφορες προτάσεις και έκανα τη δική μου εκδοχή με τα υλικά που είχα. Σημασία έχει ότι βγήκε ένα νόστιμο πιάτο με πολύ μαλακό κρέας και μια υπέροχη μελωμένη σάλτσα.

Το δικό μου οσομπούκο

Συστατικά
  

  • Μία φέτα κρέας από κότσι μοσχαρίσιο
  • 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
  • 2-3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε καρέ
  • 1-2 σκελίδες σκόρδου
  • 50 ml κρασί κατά προτίμηση λευκό
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 150 γρ ντοματάκια ψιλοκομμένα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κρέας. Αλατοπιπερώνουμε και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Τινάζουμε την περίσσεια.
  • Σε γάστρα που μπαίνει στο φούρνο βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε στην εστία. Μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε το κρέας και το θωρακίζουμε και από τις δυο πλευρές. Μεταφέρουμε σε πιάτο και συνεχίζουμε στη γάστρα με το κρεμμύδι και το σκόρδο για 2-3 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε και πάλι το κρέας στη γάστρα και σβήνουμε με το κρασί.
  • Προσθέτουμε τα καρότα, τα ντοματάκια και λίγο νερό ώστε να σκεπάζει το κρέας και μόλις πάρει βράση βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα.
  • Μετά από 30 λεπτά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ελέγχοντας να μη στεγνώσει από υγρά. Αφήνουμε για μια ώρα ακόμη. Ελέγχουμε αν έχει βράσει το κρέας και να έχει μελώσει η σάλτσα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε για 5-10 λεπτά και σερβίρουμε Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με ένα μπασμάτι βουτύρου με κουρκουμά ή πατάτες τηγανητές ή ένα πουρέ.

Σημειώσεις

Αντί του νερού μπορούμε να προσθέσουμε ένα ζωμό κρέατος ή και λαχανικών.
Εγώ προτίμησα για συνοδευτικό το ρύζι μπασμάτι.
Επειδή δεν είχα λευκό κρασί χρησιμοποίησα ένα κόκκινο με το οποίο συνόδευσα και το πιάτο μου.
29/1/2023 με πουρέ αυτή τη φορά.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Θέλγια Τσιαρσιώτη
    • 20 Οκτωβρίου 2020
    Απάντηση

    Ξανθούλα μου, άλλη μία φορά με εξέπληξες θετικά! Γνώριζα το osso buco, μόνο με τη γνωστή διαδικασία κατσαρόλας! Θα εφαρμόσω τη δική σου πρόταση, εντός των ημερών!

      • Ξανθή
      • 21 Οκτωβρίου 2020
      Απάντηση

      Θέλγια είναι μια πολύ εκδοχή γιατί σιγοβράζει – σιγοψήνεται και βγαίνει πολύ μαλακό και ζουμερό το κρέας. Θα χαρώ να έχω και τη δική σου γνώμη αν δοκιμάσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode