Χαλβάς καρότου νηστίσιμος

από
Χαλβάς καρότου νηστίσιμος

Συνεχίζοντας τους πειραματισμούς από τις κουζίνες του κόσμου στάθηκα σε αυτόν τον χαλβά καρότου.

Σε πολλές από τις συνταγές που διαβάζω από την κουζίνα του Ιράν υπάρχει κι ένα συνοδευτικό κείμενο.

Για αυτό το χαλβά λέει ότι έχει την τιμητική του κατά το Χειμερινό ηλιοστάσιο.

Αν και είμαστε μακριά από αυτό, επέλεξα να τον δοκιμάσω  για την ιδιαιτερότητα του και για τον νηστίσιμο χαρακτήρα του.

Υπάρχει βέβαια πρόταση με προσθήκη βουτύρου και γάλακτος σε μια άλλη μορφή, ίσως μια άλλη φορά πειραματιστώ και με αυτή.

Σημαντικό κατά τη γνώμη μου είναι το καρδάμωμο να είναι φρέσκο και ένα καλό πετιμέζι λευκό αντί της ζάχαρης. Δεν έβαλα αυτό που είχα για να μην πάρει περισσότερο σκούρο χρώμα το γλυκό.

Πειραματίστηκα λοιπόν με μια  διαφορετική συνταγή για νηστίσιμο γλυκό, δοκιμάστε τη!!

Χαλβάς καρότου νηστίσιμος

Συστατικά
  

  • 450 γρ καρότα
  • 1 δοσομετρική κούπα ζάχαρη ή άθερμο λευκό πετιμέζι
  • 1/2 δοσομετρικής κούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 δοσομετρική κούπα αλεύρι ρυζιού
  • 1/4 δοσομετρικής κούπας ροδόνερο
  • 1/4 κουτ. γλυκού σαφράν
  • 1/2 κουτ. σούπας καρδάμωμο τριμμένο
  • φιστίκια Αιγίνης τριμμένα
  • κανέλα σε σκόνη
  • αρωματικά ροδοπέταλα για τη διακόσμηση

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα καρότα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι ρυζιού και το αφήνουμε στην άκρη. Διαλύουμε το σαφράν στο ροδόνερο. Κοπανίζουμε το καρδάμωμο σε γουδί.
  • Τρίβουμε τα καρότα σε λεπτό τρίφτη.
  • Τα τοποθετούμε σε κατσαρόλα μαζί με μια δοσομετρική κούπα νερό και τη ζάχαρη ή το πετιμέζι αν το επιλέξουμε. Τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση και μόλις διαλυθεί η ζάχαρη χαμηλώνουμε σε πολύ χαμηλή ένταση και βράζουμε για 20 λεπτά.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι ρυζιού, ανακατεύοντας να μη σβολιάσει μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσαφί χρώμα.
  • Προσθέτουμε με προσοχή το μείγμα καρότου ανακατεύοντας συνέχεια. Προσθέτουμε το ροδόνερο με το σαφράν και το τριμμένο καρδάμωμο συνεχίζοντας σε πολύ χαμηλή φωτιά το ανακάτεμα μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό χυλό.
  • Τοποθετούμε ένα τσέρκι σε μια πιατέλα και αδειάζουμε μέσα το χαλβά. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού πιέζουμε το μείγμα και ισιώνουμε.
  • Πασπαλίζουμε με κανέλα και τα τριμμένα φιστίκια. Διακοσμούμε με αρωματικά ροδοπέταλα.
  • Το πρώτο κομμάτι το συνόδευσα με ένα λικέρ από ροδοπέταλα και καρδάμωμο.

Σημειώσεις

Το αλεύρι ρυζιού θα το βρείτε σε μεγάλα Σούπερ Μάρκετ ή σε καταστήματα με Ασιατικά προϊόντα.
Ροδοπέταλα υπάρχουν σε καταστήματα μπαχαρικών, τα δικά μου είναι δώρο από τη φίλη μου τη Γιώτα και από τις δικές της καλλιέργειες.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Marie-Anne
    • 14 Σεπτεμβρίου 2021
    Απάντηση

    Λόγω της νηστείας του Σταυρού δεν τρώμε λάδι, αλλά θα τον φτιάξω οπωσδήποτε μια άλλη μέρα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode