share

Χορτοφαγική “πίτα του βοσκού”

από
Χορτοφαγική "πίτα του βοσκού"

Η πίτα του βοσκού είναι πιάτο της Βρετανικής κουζίνας περιέχει πάντα κόκκινο κρέας, κρεμμύδια, σάλτσα ντομάτας και επικάλυψη με πουρέ πατάτας. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της αλλά πάντα με κρέας.

Μια περίπου ίδια είχα φτιάξει πριν χρόνια και μπορείτε να δείτε τη συνταγή της εδώ.

Από τα βραδινά πιάτα των παιδιών μου, που φτάνουν με φωτογραφίες όλο και κάποιο ζηλεύω και θέλω να φτιάχνω και εγώ.

Έτσι όταν ήρθε αυτή η φωτογραφία ζήτησα να μου πουν λεπτομέρειες και η απάντηση ήταν: αυτοσχεδιάσαμε με λαχανικά και προέκυψε αυτό το πιάτο.

Την επόμενη μέρα την έφτιαξα και  εγώ με ότι λαχανικά υπήρχαν στο ψυγείο.

Δεν είναι βέβαια η κλασική πίτα του βοσκού και γιαυτό τα εισαγωγικά στον τίτλο.

 

Χορτοφαγική "πίτα του βοσκού"

Συστατικά
  

  • 1 κρεμμύδι μεγάλο κομμένο σε ροδέλες
  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
  • 1 μελιτζάνα τσακώνικη κομμένη σε ροδέλες
  • 2 σκελίδες σκόρδου
  • 50 γρ μικρόσπερμα φασόλια βρασμένα
  • 2 πράσινες πιπεριές κέρατα κομμένες
  • 1 σφηνάκι κρασί
  • 100 γρ ντοματάκια (κονκασέ)
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • μείγμα μπαχαρικών *
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • λίγα φύλλα μαϊντανού
  • 50 γρ τυρί τριμμένο προαιρετικό
  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
  • 100 ml κρέμα γάλακτος ή γιαούρτι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Καθαρίζουμε και κόβουμε τη γλυκοπατάτα σε κομμάτια.Τη βάζουμε να βράσει.
  • Σε ένα τηγάνι ή μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, συνεχίζουμε με τις μελιτζάνες και τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα ντοματάκια. Αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μην έχουν καθόλου υγρά.
  • Σε ένα λαδωμένο ταψί μεταφέρουμε τα βρασμένα λαχανικά, μοιράζουμε από πάνω λίγα φύλλα μαϊντανού και το τριμμένο τυρί.
  • Σε μικρή κατσαρόλα μεταφέρουμε τις βρασμένες γλυκοπατάτες και τις λιώνουμε με πιρούνι ή κουτάλα του πουρέ. Προσθέτουμε το βούτυρο και την κρέμα γάλακτος και βράζουμε ελαφρά να πάρουμε ένα πουρέ.
  • Απλώνουμε τον πουρέ πάνω από τα λαχανικά ομοιόμορφα και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 30 -35 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε με φύλλα από μαρούλι ή ρόκας.

Σημειώσεις

*Αν δεν έχετε αυτό το μείγμα μπαχαρικών φτιάξτε ένα δικό σας με θυμάρι, ρίγανη, τζίτζερ, κόλιαντρο ή ότι άλλο ταιριάζει στις γεύσεις σας.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode