share

Μελιτζάνες μουσακά

από
Μουσακάς

Ο μουσακάς είναι από τα πολύ αγαπημένα φαγητά. Τώρα που οι μελιτζάνες είναι στην εποχή τους κι είχα και λίγο χρόνο παραπάνω είπα να τον φτιάξω, ήταν άλλωστε κι επιθυμία της κοντέσας κι εγώ χατήρι δεν της χαλάω.

Βέβαια υπάρχει και ο γιος που παλαιότερα δεν τον ήθελε, αλλά τώρα τον φτιάχνει ο ίδιος και αναζητά τη συνταγή.

Μελιτζάνες μουσακά

4 άτομα

Συστατικά
  

  • 4-5 μελιτζάνες φλάσκες Περίπου 2 κιλά σε βάρος
  • 600 γρ κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 250γρ συσκευασίας ψιλοκομμένες
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι - πιπέρι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • Ταψί διαστάσεων 15x30 ή στρογγυλό με διάμετρο 30 εκατοστά.

Για τη μπεσαμέλ

  • 700 ml γάλα
  • 6 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
  • 50 γρ βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 100 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι
  • αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

Οδηγίες
 

Για τις μελιτζάνες και τον κιμά

  • Πλένουμε τις μελιτζάνες κι αφαιρούμε μερικές λωρίδες από τη φλούδα τους
  • Τις κόβουμε σε φέτες του 1 1/2 εκατοστού, τις αλατίζουμε ελαφρά και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για μισή έως μια ώρα. Σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας.
  • Στη σχάρα του φούρνου τοποθετούμε χαρτί ψησίματος το αλείφουμε με ελάχιστο λάδι και αραδιάζουμε τις μελιτζάνες. Με πινέλο αλείφουμε τις μελιτζάνες με λάδι και τις βάζουμε στο φούρνο στο γκριλ για πέντε λεπτά. Γυρίζουμε τις μελιτζάνες και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία. Εναλλακτικά τις ψήνουμε σε BBQ αλείφοντας με ελαιόλαδο την κάθε πλευρά.
  • Ετοιμάζουμε τον κιμά, σε κατσαρόλα βάζουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο με λίγο νεράκι κι όταν βράσει λίγο προσθέτουμε 1/2 ποτήρι κρασιού λάδι, σοτάρουμε ελαφρά και προσθέτουμε τον κιμά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα κι όταν ο κιμάς μας έχει σοταριστεί προσθέτουμε τις ντομάτες, αφού τις έχουμε περάσει από το μπλέντερ, το σκόρδο αλάτι και πιπέρι. Βράζουμε μέχρι να μην έχουμε καθόλου υγρά.

Για τη μπεσαμέλ

  • Για τη μπεσαμέλ έχω επινοήσει ένα δικό μου κόλπο αποφεύγοντας τα καβουρντίσματα Σε σέικερ ή στο μούλτι βάζω λίγο κρύο γάλα και το αλεύρι, ομογενοποιώ και το προσθέτω στο υπόλοιπο γάλα που έχω βράσει. Προσθέτω το βούτυρο, ανακατεύω καλά συνεχίζοντας το βράσιμο,μέχρι να πήξει η κρέμα. Αφού κρυώσει προσθέτω τα αυγά χτυπημένα και τα 3/4 από το κεφαλοτύρι λίγο αλάτι και το μοσχοκάρυδο.

Στρώσιμο μουσακά

  • Σε ταψί ελαφρά λαδωμένο στρώνουμε μια καλή στρώση μελιτζάνες προσθέτουμε τον κιμά.
  • Στρώνουμε τις υπόλοιπες μελιτζάνες μέχρι να καλυφθεί όλη η επιφάνεια.
  • Προσθέτουμε την κρέμα μπεσαμέλ και από πάνω το υπόλοιπο κεφαλοτύρι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 40 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου. Ίσως χρειαστεί να σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο στο ενδιάμεσο του ψησίματος για να μην αρπάξει η επιφάνεια. Το αφαιρούμε στα τελευταία λεπτά ψησίματος.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν κόψουμε.
  • Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής και τυρί φέτα.

Σημειώσεις

Η κλασική μέθοδος θέλει τις μελιτζάνες τηγανητές, δηλαδή σκουπίζουμε τις μελιτζάνες από τα υγρά τους τις τηγανίζουμε ελαφρά  και τις αφήνουμε να στραγγίξουν τα πολλά λάδια σε σουρωτήρι αρκετές ώρες.
Εγώ το τηγάνισμα το έχω καταργήσει χρόνια για το ελαφρύτερο του φαγητού.
Το ταψί που θα χρησιμοποιήσετε καλό είναι να είναι βαθύ (τουλάχιστον 5 εκατοστά βάθος).
Σε πολλούς αρέσει να προσθέτουν κι άλλα λαχανικά όπως κολοκυθάκια και πατάτες .
Κάποια φορά σε ένα φόρουμ είχαμε ανοίξει συζήτηση για τον αυθεντικό μουσακά. Οι περισσότερες γνώμες ήταν ότι ο μουσακάς έχει μόνο μελιτζάνες. Δεν ξέρω τελικά ποιος είναι ο αυθεντικός αλλά εμένα μου αρέσει μόνο με μελιτζάνες.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Καλημέρα.
    Μουσακάς. Υπέροχο φαγητό. Τέλειο.Πως να χαλάσεις το χατήρι του παιδιού άλλωστε με τέτοιο ωραίο φαγητό που σου ζήτησε.

  2. Απάντηση

    Καλημέρα σε όλους,εγώ που ασχολούμαι με την εστιατοριακή τέχνη,πάνω απο 30 χρόνια, ο γνήσιος μουσακάς είναι μόνο με μελιτζάνες.Υπέροχο φαγητό,αλλά με πολλές θερμίδες!!!!

    • pandora
    • 12 Αυγούστου 2009
    Απάντηση

    Ωραίο φαγητό ο μουσακάς…και διαχρονικό! 🙂

  3. Απάντηση

    Καλημέρα…με κόλασες πρωϊνιατικα…
    :-)))

    Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιές

  4. Απάντηση

    Υπέροχο φαγάκι Ξανθή μου και φαίνεται να σου έχει πετύχει τέλεια !!!! και εμεις τα ψήνουμε σαν και εσένα δεν τα τηγανίζουμε
    αλλά εγώ στην μπεσαμελ βάζω κορν φλάουρ αντι για αλεύρι.

    Θα μου επιτρέψεις να παρω δύο κομματάκια, το ένα θα το δώσω στην δική μου κοντεσσα που τον λατρεύει.

    φιλια και καλό μεσημέρι

  5. Απάντηση

    Λίνα είναι από τα πολύ αγαπημένα μου όσο για την κοντέσα κάποτε ούτε τον δοκίμαζε κι αυτή κι ο αδελφός της τώρα έχουμε κι επιθυμίες!!

  6. Απάντηση

    Πανόπτη σε ευχαριστώ πολύ ιδιαίτερα για τη διευκρίνηση για τα περί μουσακά, το ίδιο πιστεύω κι εγώ κι έχω έρθει σε μεγάλη κόντρα κατά καιρούς.
    Όσο για τις θερμίδες νομίζω αν δεν τηγανίσεις και δεν βάλεις πολλά λάδια στον κιμά δεν έχει και πολλές.

  7. Απάντηση

    pandora καλώς ήλθατε!!
    Διαχρονικότατο το φαγητό, σας ευχαριστώ!!!

  8. Απάντηση

    ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ εγώ τέτοια πρόθεση δεν είχα!!!
    Φιλιά και σε σένα

  9. Απάντηση

    Μαράκι πάρε κοπέλα μου κι όλο το ταψάκι για την κοντέσα σου που είναι κι ωραίο κοριτσάκι.
    Πολλά φιλάκια.

    • gasteroplix
    • 12 Αυγούστου 2009
    Απάντηση

    πως να αντισταθούμε σε τέτοιο φαγάκι, άλλωστε την αδυναμία μου στις μελιτζάνες δε μπορώ να την κρύψω

    • Μαρία Αποστολοπούλου
    • 12 Αυγούστου 2009
    Απάντηση

    Μπράβο σου, κορίτσι μου! Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπει κανείς νέες νοικοκυρές έστω να προσπαθούν να μαγειρέψουν κάτι, έστω και αν δε το κάνουν με επιτυχία! Μέχρι να μεγαλώσει άλλωστε το παιδάκι θα γευτεί όλο και καλύτερο μουσακά! Όρεξη για προσπάθεια χρειάζεται μόνο!

  10. Απάντηση

    gasteroplix κι εγώ την ίδια αδυναμία έχω!!

  11. Απάντηση

    κ Αποστολοπούλου ευχαριστούμε πολύ!!

    • kiki
    • 12 Αυγούστου 2009
    Απάντηση

    Εκτιμώ δεόντως το γεγονός ότι δεν τηγάνισες! Το προτιμώ κι εγώ! Η μάνα μου έβαζε και πατάτες.

  12. Απάντηση

    Τέλειο φαγητό! και για μένα ο μουσακάς περιέχει αυστηρά μελιτζάνες… συμφωνώ απολύτως με το μη τηγάνισμα, είναι εξ ίσου νόστιμος και πολύ λιγότερο επιβαρυντικός. Όσο για τη μπεσαμέλ κι εγώ ανακατεύω κρύο γάλα με αλεύρι, ρίχνω το μίγμα σε βούτυρο που έχει λιώσει και ανακατεύω σε σιγανή φωτιά μέχρι να πήξουν, πολύ ωραία γίνεται έτσι και δεν υπάρχει περίπτωση να σβολιάσει ποτέ!

  13. Απάντηση

    Κική τα τηγανητά τέρμα!!έχουμε και κάποια ηλικία!!χαχαχαχα.
    Πατάτες έβαζα κι εγώ αλλά στο μισό ταψί όταν τα παιδιά μου δεν έτρωγαν τις μελιτζάνες, τώρα όμως άρχισαν να ζητούν το μουσακά με μελιτζάνες μόνο.

  14. Απάντηση

    Μπέττυ χαίρομαι που συμφωνείς με τις απόψεις μου!!
    Παλαιότερα είχα μια κόντρα για τον μουσακά!!

    • cafemis
    • 13 Σεπτεμβρίου 2009
    Απάντηση

    hello my friends,have a nice day,see you

  15. Απάντηση

    Thank you for your interest

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode