share

Πλαστός Θεσσαλίας με παραπούλια

από
Πλαστός Θεσσαλίας με παραπούλια

Έχω την εξαιρετική τύχη να βρίσκεται δίπλα μου καλή φίλη, καλός άνθρωπος και χρυσοχέρα.

Μαζί έχουμε μαγειρέψει πολλές φορές, και έχω καταγράψει τις συνταγές της.

Κουραμπιέδες, γιορτινά ψωμιά, κουλούρια, πίτες είναι μερικά από αυτά που έχουμε φτιάξει μαζί και άλλα πολλά που δεν έχουν καταγραφεί.

Στις πίτες είναι μεγάλη μαστόρισσα, η καταγωγή της είναι από χωριό της Καλαμπάκας και όπως όλοι ξέρουμε, στη Θεσσαλία φτιάχνουν τις καλύτερες πίτες.

Κάθε φορά που φτιάχνει πίτα υπάρχει κομμάτι και για εμένα.

Πριν λίγες μέρες μου ζήτησε να της αγοράσω παραπούλια από τη λαϊκή για να φτιάξει πίτα.

Η αλήθεια είναι ότι μια περίπου ίδια πίτα φτιάχνουμε και εμείς στα μέρη μου με διάφορα χόρτα αλλά και διαφορετικό όνομα, εμείς τη λένε μπαμπανέτσα. Κάθε τόπος και κάτι διαφορετικό.

Τη  διαδικασία αυτής της πίτας  την παρακολούθησα τη φωτογράφισα, έγραψα τα υλικά της και φυσικά τη δοκίμασα.

Η διαδικασία είναι εύκολη δε χρειάζονται φύλλα για την πίτα και το αποτέλεσμα πεντανόστιμο.

Πλαστός Θεσσαλίας με παραπούλια

Συστατικά
  

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό παραπούλια
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε μικρές ροδέλες
  • 2 κουτ. σούπας πλιγούρι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 200 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για το χυλό

  • 1 1/2 δοσομετρική κούπα γάλα
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας μπέικιν πάουντερ
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συν λίγο για την επιφάνεια της πίτας
  • καλαμποκάλευρο
  • βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού

Οδηγίες
 

για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε τα παραπούλια τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό. Βράζουμε για 10 λεπτά. Προσθέτουμε το πράσο και τα κρεμμυδάκια.
  • Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε μέσα το πλιγούρι. Αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και στραγγίζουμε ότι υγρά έχουν περισσέψει.
  • Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.

για το χυλό

  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το γάλα, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το ελαιόλαδο και τα αυγά και χτυπάμε με σύρμα κουζίνας.
  • Προσθέτουμε σιγά σιγά καλαμποκάλευρο μέχρι να πάρουμε ένα χυλό πηχτό.

Για το στρώσιμο της πίτας

  • Χρειαζόμαστε ένα ταψί κατάλληλο για πίτες (σινί) διαμέτρου 36 εκατοστών. Το αλείφουμε με βούτυρο και το πασπαλίζουμε καλά με καλαμποκάλευρο.
  • Μεταφέρουμε σιγά σιγά μέρος του χυλού ίσα να καλυφθεί καλά όλη η επιφάνεια του ταψιού και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα το μείγμα της γέμισης.
  • Στον υπόλοιπο χυλό που έμεινε ρίχνουμε λίγο γάλα ώστε να γίνει πιο αραιός και τον μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω από τη γέμιση της πίτας. Αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με λίγο καλαμποκάλευρο έτσι που να είναι καλά σκεπασμένη η γέμιση. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε ακόμη για 20 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε λίγο να κρυώσει πριν την κόψουμε.
  • Σερβίρουμε και συνοδεύουμε αν θέλουμε με γιαούρτι.

Σημειώσεις

Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση τυρί φέτα.
Τα παραπούλια μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα χόρτα κατάλληλα για πίτες, δε θα χρειαστεί να τα βράσουμε όμως, αλλά να τα στύψουμε με αλάτι να φύγουν τα υγρά τους όπως στη χορτόπιτα.
Σε κάποια μέρη αντί για πλιγούρι βάζουν τραχανά ή ρύζι.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode