Τάρτα με ροδάκινα και φουντούκια

από
Τάρτα με ροδάκινα και φουντούκια

Η ζέστη καλά κρατεί, αλλά αυτό δεν με αποτρέπει να ανοίξω φούρνο. Σήμερα έγινε φαγητό και γλυκό με απαίτηση φούρνου, το αποτέλεσμα μας αποζημίωσε με το παραπάνω οπότε τα δύσκολα όσο λειτουργούσε ο φούρνος ξεχάστηκαν γρήγορα.

Σήμερα θα σας δώσω το γλυκό και το φαγητό σε λίγες μέρες, μείνετε συντονισμένοι.

Η τάρτα είναι προσαρμοσμένη από  κάποια που είχα φτιάξει παλιότερα με αμύγδαλα και αχλάδια.

Τάρτα με ροδάκινα και φουντούκια

1 ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκατ.

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 220 γρ αλεύρι μαλακό
  • 120 γρ βούτυρο παγωμένο σε κύβους
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κρόκο αυγού
  • ξύσμα από ένα μεγάλο πορτοκάλι

Για τη γέμιση

  • 120 γρ φουντούκια τριμμένα καλά σε επεξεργαστή τροφίμων
  • 150 γρ ζάχαρη καστανή
  • 150 γρ βούτυρο
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό ολόκληρο
  • 2 κρόκους αυγού
  • 45 γρ αλεύρι μαλακό
  • 3 μεγάλα ροδάκινα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • ζαχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Σε επεξεργαστή τροφίμων βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Η ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει σε μπολ ανάδευσης με τα ακροδάκτυλα μας. Μαζεύουμε όλο το μείγμα σε μια μπάλα κάνοντας τη ζύμη.
  • Τυλίγουμε με σελοφάν και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά. Αν βιαζόμαστε μπορούμε να τη βάλουμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά. Στρώνουμε την ταρτιέρα μας με ένα φύλλο χαρτιού ψησίματος.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο και με τη βοήθεια χοντρού πλάστη και σκεπασμένου με το σελοφάν που την είχαμε τυλίξει ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο πάνω σε χαρτί ψησίματος (για ευκολία μεταφοράς στην ταρτιέρα) Μεταφέρουμε το φύλλο στην ταρτιέρα να καλύψει καλά και τα πλαϊνά τοιχώματα της και με πριονωτό μαχαίρι κόβουμε τα περισσεύματα. Τρυπάμε με ένα πιρούνι την επιφάνεια.
  • Σκεπάζουμε με το χαρτί που την ανοίξαμε και φασόλια ή τις ειδικές μπίλιες ψησίματος και ψήνουμε για 7 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου.
  • Αφαιρούμε το χαρτί με το βάρος και συνεχίζουμε για άλλα 7 λεπτά το ψήσιμο της ζύμης.
  • Στο διάστημα αυτό χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και τα αυγά σε δυνατή ταχύτητα με μίξερ χειρός ή βάσης, μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Συνεχίζουμε σε χαμηλότερη ταχύτητα προσθέτοντας το αλάτι , το αλεύρι και τα τριμμένα φουντούκια μέχρι να έχουμε ένα πηχτό ομοιογενές μείγμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο την ταρτιέρα και μεταφέρουμε το μείγμα της γέμισης πάνω στη ζύμη απλώνοντας το ομοιόμορφα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού.
  • Αραδιάζουμε τις φέτες από τα ροδάκινα κυκλικά ξεκινώντας από την περιφέρεια προς τα μέσα, φροντίζοντας να επικάθεται η μια πάνω στην άλλη.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40-45 λεπτά
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη.

Σημειώσεις

Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα φουντούκια με τριμμένα αμύγδαλα.
Αντί για ροδάκινα μπορούν να μπουν νεκταρίνια ή αχλάδια.
Τη συνοδεύουμε με μια μπάλα παγωτού αν υπάρχει διαθέσιμο στο σπίτι.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode