share

Χούμους με προσθήκη ψητής κολοκύθας

από
Χούμους με προσθήκη ψητής κολοκύθας

Το χούμους είναι ένα εύκολο παρασκεύασμα ,Ανατολικής προελεύσεως,  μπορεί να συνοδεύσει τα γεύματα μας ή να προστεθεί σε σάντουιτς. Κύριο συστατικό του είναι τα ρεβίθια, το έχω συναντήσει και σε παραλλαγή με φασόλια γίγαντες.

Το καλοκαίρι στο Λονδίνο η κόρη μου είχε φτιάξει ένα χούμους με προσθήκη αβοκάντο, μια ιδέα που άρεσε, κάποια άλλη φορά είχα φτιάξει ένα με παντζάρια και φέτα, γιατί δεν το έχω γράψει;; άγνωστο.

Στην  αναμονή σε κάποιο χώρο Υγειονομικού ενδιαφέροντος, πάλι στο Λονδίνο, κάποιος άφησε ένα περιοδικό με τον τίτλο Autumn collection με 146 συνταγές , λες και ήξερε ότι θα ακολουθήσω εγώ. Μέσα σε αυτό είδα την ιδέα για αυτό το χούμους με κολοκύθα και μπαχαρικά, οπότε τώρα που έχω πολλές και διαφορετικές  κολοκύθες πειραματίστηκα.

Η πρόταση μιλάει για προσθήκη ενός  Αιγυπτιακού  μπαχαρικού  το Dukkah, το οποίο δεν είχα και ούτε ήξερα αν θα το βρω, πρόσθεσα λοιπόν κάποια μπαχαρικά που από ότι είδα περιέχονται σε αυτό το μείγμα.

Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό, μετάνιωσα που δεν έκανα όλη τη προτεινόμενη ποσότητα.

Χούμους με προσθήκη ψητής κολοκύθας

Συστατικά
  

  • 400 γρ κολοκύθα acorn ψημένη (βάρος χωρίς τη φλούδα)
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδου
  • 3 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 400 γρ ρεβίθια βρασμένα βάρος βρασμένων
  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • καπνιστή πάπρικα για το σερβίρισμα
  • κολοκυθόσπορο για το σερβίρισμα
  • λεπτές φέτες παντζαριού για το σερβίρισμα (προαιρετικό)

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια. Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και βάζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας με το ανοιχτό μέρος προς τα κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30- 35 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε τη σάρκα της. Αυτό μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα.
  • Βάζουμε τα ρεβίθια να μουλιάσουν από το βράδυ. Την επομένη τα καθαρίζουμε από τα φλούδια τους ( προαιρετική διαδικασία απαραίτητη για μένα). Τα βάζουμε σε νερό που να τα σκεπάζει και τα βράζουμε μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα. Τα στραγγίζουμε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κονσέρβας, αν βρείτε.
  • Σε επεξεργαστή τροφίμων τοποθετούμε όλα τα υλικά και χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί με επιπλέον ελαιόλαδο ή λεμόνι.
  • Αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον. Σερβίρουμε με καπνιστή πάπρικα και κολοκυθόσπορους.
  • Εμείς το συνοδεύσαμε και με λεπτές φέτες ιδιαίτερων παντζαριών τα οποία είχαν μαριναριστεί για 30 λεπτά σε λεμόνι και αλάτι, περισσότερα για αυτά σε επόμενη ανάρτηση.

Σημειώσεις

Μπορείτε να βράσετε ρεβίθια και να τα αποθηκεύσετε σε σακουλάκια στην κατάψυξη για εύκολη χρήση όταν τα χρειαστείτε. Εγώ σε αυτή την συνταγή χρησιμοποίησα βρασμένα από την κατάψυξη μου.
Αν δεν βρείτε αυτή την κολοκύθα προτιμήστε την butternut squashes, είναι αυτή η μακρουλή που υπάρχει στα μεγάλα ΣΜ και σε κάποιες λαϊκές αγορές.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • ΑΜΑΛΙΑ
    • 4 Δεκεμβρίου 2019
    Απάντηση

    Το χούμους μας αρέσει πολύ, φοβερή η ιδέα της προσθήκης κολοκύθας, τη σημειώνω καθώς και τα μπαχαρικά! Σίγουρη επιτυχία!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode