Πριν χρόνια είχα φτιάξει αυτή τη νηστίσιμη μηλόπιτα, με πολύ λίγη ζάχαρη, την οποία από από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω έχουν αγαπήσει πολλοί από τους επισκέπτες της σελίδας.
Χτες δέχτηκα επίσκεψη από την αγαπημένη βαφτιστήρα της κόρης μου και μου έφερε δυο μηλοπιτάκια που είχε φτιάξει η μητέρα της. Εγώ δεν φημίζομαι για την αγάπη μου σε τέτοια γλυκά, έλα όμως που αυτό με κέρδισε και αμέσως φρόντισα να μάθω τη συνταγή.
Η συνταγή έχει έρθει από άλλη κουμπάρα στην κουμπάρα και τώρα σε εμένα.
Είναι αρκετά εύκολη να γίνει και αν σας αρέσουν τα “άγλυκα” γλυκά να τη φτιάξετε για τις ημέρες της νηστείας.
Στην ίδια ζύμη μπορείτε να βάλετε μια μαρμελάδα θα το δοκιμάσω μόλις τελειώσω αυτά, πολύ σύντομα γιατί τώρα θα τα μοιράσω στη γειτονιά!!
- 500 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 220 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο
- 220 ml κρασί ρετσίνα
- 2 κου. γλυκού ζάχαρη
- 3 μήλα
- 1 1/2 κουτ γλυκού κανέλα
- 40 γρ σταφίδες
- 60 γρ καρύδια τριμμένα
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα προαιρετικό
- Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα μήλα στο χοντρό τρίφτη. Τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν λίγο.
- Σε μπόλ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα υγρά υλικά. Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη.
- Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε τα τριμμένα μήλα με την κανέλα, τις σταφίδες και τα τριμμένα καρύδια και ανακατεύουμε καλά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
Για να τα διατηρήσουμε τα βάζουμε σε κουτί για μπισκότα ή ένα μπολ που κλείνει καλά.
Τα σκέφτομαι στην επόμενη δοκιμή με γέμιση μαρμελάδας και μάλιστα διαφορετικών μαρμελάδων τι τα έχω τόσα βαζάκια στο κελάρι.
Την Μεγάλη Παρασκευή γλυκό χωρίς ελαιόλαδο μείνετε συντονισμένοι!!
Καλή Μεγάλη εβδομάδα!!