Αρμυρό cheesecake με επικάλυψη καραμελωμένα κρεμμύδια και μαρμελάδα jalapeno

από
Αρμυρό cheesecake με επικάλυψη καραμελωμένα κρεμμύδια και μαρμελάδα jalapeno

Και οι δοκιμές συνεχίζονται μαζί με νέους πειραματισμούς και εορταστικά τραπέζια με φίλους.

Γιατί όταν τρως με παρέα είναι καλύτερα.

Βέβαια όσο δοκιμάζεις και τρως έχεις και πολλές πιθανότητες να αυξήσεις τα κιλά σου, αλλά να τώρα πλησιάζει η περίοδος της νηστείας και ελπίζω κάπου να μαζευτούμε.

Οι δοκιμές μου σήμερα βασίζονται σε υλικά που έχω προμηθευτεί τελευταία από το ROOT56 και προέρχονται από μικρούς παραγωγούς της Ελληνικής επαρχίας.

Διαπιστώνω ότι έχουμε εξαιρετικά τυριά Ελληνικά σε όλες τις κατηγορίες τυριών και διαβάζοντας συνταγές οι προτάσεις πολλές φορές είναι για τυριά εισαγόμενα.

Ίσως είναι η εύκολη λύση γιατί τα περισσότερα από τα προτεινόμενα τα βρίσκουμε σε ΣΜ,καλό είναι όμως να δούμε και στα μικρότερα καταστήματα που προωθούν μικρούς παραγωγούς της Ελλάδας.

Πολύ λίγα λόγια για την πιπεριά jalapeno  που είναι και η πρώτη ύλη στη μαρμελάδα των πειραμάτων μου.

Η πιπεριά χαλαπένιο (Jalapeno) είναι ίσως η πιο διάσημη καυτερή πιπεριά στον κόσμο λόγω του ότι παρέχει την απαραίτητη καυστικότητα ανάμεσα στις καυτερές πιπεριές ώστε να δημιουργεί πικάντικες συνταγές και φαγητά χωρίς να γίνονται απαγορευτικά για το ευρύ κοινό.
Η πιπεριά χαλαπένιο (Jalapeno) προέρχεται αρχικά από το Μεξικό και παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές μεξικάνικου φαγητού και σε σάλτσες όπως το τσίλι (chili) και διάφορες πάστες καυτερές

Η σημερινή μου πρόταση είναι στα πλαίσια των πειραματισμών και συνέχεια της προηγούμενης γλυκιάς με τη μαρμελάδα Jalapeno, έγινε δε σε μια φόρμα σε σχήμα καρδιάς, λόγω εορταστικού κλίματος.

Η συνταγή βασίστηκε στην Αρμυρή τούρτα με τυριά και ψητά λαχανικά  με λίγο διαφορετική τη σύνθεση των τυριών και διαφορετική επικάλυψη.

Σας προτείνω να το δοκιμάσετε.

Αρμυρό cheesecake με επικάλυψη καραμελωμένα κρεμμύδια και μαρμελάδα jalapeno

1 τσέρκι 15εκατ. διαμέτρου

Συστατικά
  

Για τη βάση

  • 75 γρ τριμμένο ψωμί
  • 40 γρ βούτυρο
  • 40 γρ τυρί πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο σε λεπτό τρίφτη
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

για τη γέμιση

  • 150 γρ γαλομυζήθρα Κρήτης
  • 100 γρ τυρί κρέμα Ιωαννίνων
  • 50 γρ πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
  • 50 γρ γροθοτυράκι Σύρου
  • 2 αυγά χτυπημένα
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα λεμονοθύμαρου
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 1/2 λεμόνι το ξύσμα του

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την επικάλυψη

  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κοτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
  • 1 κουτ. σούπας βαλσάμικο ξύδι
  • 1 κουτ. σούπας μαρμελάδα jalapeno

Οδηγίες
 

Για το cheesecake

  • Βουτυρώνουμε ένα τσέρκι με διάμετρο 15 εκατ. (ή αν έχετε κάποιο σε σχήμα καρδιάς) Στρώνουμε σε μια λαμαρίνα χαρτί ψησίματος το βουτυρώνουμε και τοποθετούμε πάνω το τσέρκι.
  • Σε δυνατό μούλτι τρίβουμε το ψωμί. (καλό είναι να είναι ψωμί χωριάτικο δυο ή τριών ημερών) Σε ένα μπολ προσθέτουμε τα τρίμματα του ψωμιού το τριμμένο τυρί, το βούτυρο και λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά και το μεταφέρουμε σε τσέρκι. Με το πίσω μέρος ενός κουταλιού στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 10-12 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.
  • Μόλις έχει ψηθεί η βάση βγάζουμε από το φούρνο και αδειάζουμε μέσα το μείγμα τυριών.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο στην ίδια θερμοκρασία και θέση για 35 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν την ξεφορμάρουμε
  • Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα κι αφήνουμε να μας περιμένει.

Για την επικάλυψη

  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε φέτες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο το τοποθετούμε στην εστία στο δυνατό και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα για πέντε λεπτά και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία κάτω από το μισό (διαβάθμιση 1-9 στο 3). αφήνουμε τα κρεμμύδια να καραμελώσουν ανακατεύοντας που και που για 20 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε για 5 λεπτά ακόμη ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το βαλσαμικό δυναμώνουμε την ένταση της εστίας και αφήνουμε δυο λεπτά ακόμη.
  • Αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε τη μαρμελάδα ανακατεύουμε και μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω από το cheesecake.

Σημειώσεις

Αυτό το cheesecake μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό σε ένα εορταστικό μας τραπέζι  ή ακόμη και σε καθημερινό μας. Εμείς συνοδεύσαμε τα rib eye  που έψησε ο ψήστης του σπιτιού στο BBQ.
Βγάζοντας το από το φούρνο σκέφτηκα μια εναλλακτική πρόταση σερβιρίσματος, χωρίς τα κρεμμύδια ζεστό συνοδευμένο με τη μαρμελάδα Jalapenio  ή κάποια άλλη καυτερή μαρμελάδα.
Ευχαριστώ το κατάστημα ROOT56  γιατί για μια ακόμη φορά μου εμπιστεύτηκε νέο προϊόν για δοκιμές.
Η μαρμελάδα είναι από το The chilli factor  με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αρκετά ακόμη προϊόντα με καυτερές και γλυκές πιπεριές και θα τα βρείτε μαζί με τα περισσότερα τυριά αυτής της συνταγής  στο ROOT56 Περικλέους 56 στο Χολαργό.
ΥΓ: Τα προϊόντα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη συνταγή είναι αγορασμένα εκτός της μαρμελάδας που μου παραχωρήθηκε για δοκιμές. Τα συμπεράσματα είναι προσωπικά και της οικογένειας κατόπιν δοκιμών και δεν αποτελούν  διαφήμιση.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode