Γίδα στη γάστρα με μακαρόνια

από
Γίδα στη γάστρα με μακαρόνια

Το κρέας της γίδας ή αίγας όπως την λένε στην Κρήτη δεν είναι από αυτά που συναντάς συχνά ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις αλλά ούτε είναι αγαπητό στο ευρύ κοινό.

Στα χωριά πάλι από παλιά ήταν μαζί με αυτό της προβατίνας το κρέας που ο πολύς κόσμος αγόραζε λόγω και της χαμηλότερης τιμής του. Επίσης στα χωριά τα μικρά ζώα ήταν αυτά που θα κρατούσαν για αναπαραγωγή ή για τη γιορτή του Πάσχα ή τα διάφορα πανηγύρια προκειμένου να γίνουν ψητά.

Ο πατέρας μου, όπως έχω πει και άλλες φορές, διατηρούσε ένα μικρό μαγαζί στο χωριό που τα είχε όλα, από μπακάλικο χασάπικο καφενείο κλπ.

Θυμάμαι από μικρή να αγοράζουν το κρέας σε μικρές ποσότητες (έχω προλάβει και τα δράμια) και συνήθως αυτό ήταν κάποιο χοντρό, έτσι αποκαλούσαν το κρέας των μεγάλων ζώων, δηλαδή της γίδας ή της προβατίνας.

Οι γονείς μου μαγείρευαν αυτό το κρέας συνήθως βραστό, ιδιαίτερα τους χειμωνιάτικους μήνες και κοκκινιστό στη γάστρα με τα ξύλα προσθέτοντας μακαρόνια αυτό ήταν το δικό μας γιουβέτσι.

Με τον ίδιο τρόπο η μάνα έφτιαχνε και το αρνάκι ή το κατσικάκι και ήταν το πολυαγαπημένο όλης της οικογένειας αλλά και πολλών φίλων.

Εδώ θα δείτε πως μας το έφτιαξε για τελευταία φορά πριν φύγει από τη ζωή.

Όλη αυτή η εισαγωγή  έχει σχέση με τις μνήμες που με ακολουθούν, σήμερα θα σας δώσω τη δική μου συνταγή όπως έγινε στην κουζίνα μου προκειμένου να προσαρμοστεί στα δεδομένα ηλεκτρικής κουζίνας  μετά από παράκληση φίλων που έφεραν το κρέας από τα μέρη μου και με εμπιστεύτηκαν να το μαγειρέψω.

 

Γίδα στη γάστρα με μακαρόνια

4 άτομα

Συστατικά
  

  • 1200 γρ κρέας από γίδα κομμένο σε μερίδες
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε κυβους
  • 500 γρ χυμό ντομάτας ή τριμμένες ντομάτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδου
  • 1 ξυλάκι κανέλας Κεϊλάνης
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 400 γρ μακαρόνια σπαγγέτι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε ένα μπολ με νερό να το σκεπάζει και το ξύδι. Αφήνουμε περίπου μια ώρα. Στραγγίζουμε το νερό και ξεπλένουμε πάλι.
  • Βάζουμε το κρέας με κρύο νερό και λίγο αλάτι σε χύτρα ταχύτητος ή μεγάλη κατσαρόλα. Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού και μόλις αρχίσει να βράζει ξαφρίζουμε καλά. Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 1 ώρα και τριάντα λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα χαμηλώνοντας την ένταση της θερμοκρασίας σε μέτρια προς χαμηλή. Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητος βράζουμε σε άλλη κατσαρόλα σε χαμηλή θερμοκρασία για διπλάσια ώρα.
  • Στραγγίζουμε το ζωμό σε λεπτό σουρωτήρι και το κρατάμε. Απομακρύνουμε από το κρέας τα κόκαλα και προσέχουμε να φύγουν τα πολύ μικρά κοκαλάκια.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αέρα.
  • Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και προσθέτουμε την ντομάτα τα σκόρδα και την κανέλα. Μόλις αρχίσει να βράζει η σάλτσα προσθέτουμε το ζωμό του κρέατος και το κρέας, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Μεταφέρουμε το κρέας σε γάστρα, μετράμε το ζωμό θα πρέπει να είναι 1200 ml και το προσθέτουμε κι αυτό στη γάστρα. Αν είναι λιγότερο συμπληρώνουμε με βραστό νερό. Στη φάση αυτή προσθέτουμε το βούτυρο για περισσότερη νοστιμιά Προσθέτουμε τα μακαρόνια ανακατεύουμε με μια πιρούνα και βάζουμε στο φούρνο με τη γάστρα σκεπασμένη.
  • Ψήνουμε για 10 -12 λεπτά ανακατεύοντας μια δυο φορές στο ενδιάμεσο. Δοκιμάζουμε να έχουν ψηθεί τα μακαρόνια και να μη έχει μείνει σάλτσα.
  • Σερβίρουμε αμέσως με τριμμένη μυζήθρα ή κεφαλοτύρι.

Σημειώσεις

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα μπαχαρικά όπως γαρίφαλα και μπαχάρια.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να κάνετε όποιο άλλο κρέας εσείς θέλετε.
Η επεξεργασία με το ξύδι είναι προαιρετική, βοηθάει μόνο στον καλύτερο καθαρισμό του κρέατος.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Marion
    • 22 Νοεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Eμένα μου αρέσει η γίδα και η προβατινα Ξανθη
    Βραστή με μπολικο αλατοπιπερο!!
    Κοκκινιστό πρέπει να είναι ακομα πιο ωραίο.
    Γεια στα χερια σου!

    • Χρυσαυγή
    • 22 Νοεμβρίου 2017
    Απάντηση

    Πρόκειται για μεγαλειώδες φαγητό! Λατρεύω τη γίδα και έτσι με τα μακαρονια στο φούρνο έχω να την φάω από παιδί!

    • ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
    • 9 Ιουλίου 2018
    Απάντηση

    Επειδή θέλω να το φτιάξω αυτό το υπέροχο φαγητό , την μία κουταλιά βούτυρο σε ποιά φάση την βάζετε ; στο σοτάρισμα ;
    Ευχαριστω για τη συνταγή.

      • Ξανθή
      • 9 Ιουλίου 2018
      Απάντηση

      Ευχαριστώ για την επισήμανση το διόρθωσα, το βούτυρο το βάζουμε όταν προσθέτουμε τα μακαρόνια.

    • Ιφιγένεια Τελλίδου
    • 6 Ιανουαρίου 2019
    Απάντηση

    Καλή Χρονιά! Ακολούθησα την συνταγή σας πειστά. Πρόσθεσα αντί για μακαρόνια κριθαράκι . Εγινε καταπληκτικό! Ευχαριστώ!
    Προέκυψε όμως ενα προβλημα , την μαγείρεψα 28/12/18 και οι φιλοι ζητάνε να το μαγειρέψω παλι και σημερα 6/1/19!

      • Ξανθή
      • 6 Ιανουαρίου 2019
      Απάντηση

      Αγαπητή Ιφιγένεια Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά. Χαίρομαι που σας άρεσε αυτό το φαγητό και στους φίλους σας, “φοβάμαι”ότι θα σας αναγκάσουν να το φτιάξετε πολλές φορές. Για μένα είναι πολλές οικογενειακέ αναμνήσεις.

    • Σωτήρης
    • 18 Δεκεμβρίου 2019
    Απάντηση

    Μήπως το βρασιμο για 1,5 ώρα στην χύτρα είναι υπερβολικό? Αντίστοιχα χοντρά κρέατα (βεργάδι) που έχω μαγειρέψει στην χύτρα για 25 λεπτά, έχουν γίνει πολύ μαλακά. Θα δοκιμάσω την συνταγή την Κυριακή που μας έρχεται, μάλλον με κριθαράκι. Ευχαριστούμε για την πολύ ωραία περιγραφή του πατρικού μαγαζιού !!!

      • Ξανθή
      • 18 Δεκεμβρίου 2019
      Απάντηση

      Ο χρόνος είναι μετρημένος σε χύτρα παλιά seb, ίσως με κάποια άλλη χύτρα να διαφέρει. Το βεργάδι αν δεν κάνω λάθος είναι μικρότερης ηλικίας ζώο. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να εφαρμόσετε τις οδηγίες της δικής σας χύτρας. Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη και το σχόλιο σας, περιμένω τις εντυπώσεις σας αν το φτιάξετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode