Γλυκοπατάτες με πικάντικα ρεβίθια και σάλτσα με ταχίνι

από
Γλυκοπατάτες με πικάντικα ρεβίθια και σάλτσα με ταχίνι

Άλλο ένα πιάτο από τις προτάσεις των παιδιών μου, αυτές που καταφθάνουν τα βράδια με μορφή φωτογραφίας αλλά και τη συνταγή τους.

Το δοκίμασα το Μεγάλο Σάββατο που ακόμη νήστευα, μου άρεσε πάρα πολύ και σύντομα θα το επαναλάβω.

Φροντίστε να βράζετε περισσότερα ρεβίθια από αυτά που απαιτεί η συνταγή σας και μοιράστε τα σε σακουλάκια στην κατάψυξη για πρώτη ζήτηση. Εναλλακτικά αναζητήστε αυτά σε κονσέρβα.

Είναι πολύ εύκολο να γίνει, ιδανικό για χορτοφάγους και χωρίς γλουτένη για όποιον ενδιαφέρεται.

Γλυκοπατάτες με πικάντικα ρεβίθια και σάλτσα με ταχίνι

Συστατικά
  

Για τις πατάτες και τα ρεβίθια

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
  • 100 γρ βρασμένα ρεβίθια
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • μείγμα μπαχαρικών από κύμινο πάπρικα, κανέλα, κόλιαντρο, κουρκουμά και πιπέρι καγιέν
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα και το σερβίρισμα

  • 2 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • 1/2 λεμόνι μεγάλο το χυμό του
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μάραθο
  • ντοματίνια
  • λίγα φύλλα μαϊντανού

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε στη μέση. Σε ένα μπολ βάζουμε τα ρεβίθια με τα μπαχαρικά και λίγο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά.
  • Στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος. Τρυπάμε με ένα σουβλάκι τα κομμάτια από τις πατάτες ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τις τοποθετούμε στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 15 λεπτά. προσθέτουμε δίπλα στις πατάτες τα καρυκευμένα ρεβίθια και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε ένα βάζο βάζουμε το ταχίνι, το σκόρδο, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε δυνατά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό ώστε η σάλτσα μας να είναι ρευστή. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μάραθο και ανακατεύουμε.
  • Βγάζουμε τις πατάτες και τα ρεβίθια από το φούρνο.
  • Σε πιατέλα βάζουμε τις πατάτες και όσο είναι ακόμη ζεστές πιέζουμε τη σάρκα τους με ένα πιρούνι. Αραδιάζουμε από πάνω τα ψημένα ρεβίθια.
  • Μοιράζουμε τη σάλτσα στις πατάτες και γαρνίρουμε με κομμένα ντοματάκια φύλλα μαϊντανού μάραθου και επιπλέον χυμό λεμονιού και ελαιόλαδου αν θέλουμε. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής.

Σημειώσεις

Στη σάλτσα αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον σκόρδο ή μπαχαρικά για επιπλέον γεύση.
Αντί αυτής της σάλτσας μπορεί να μπει ένα χούμους.
Θα μπορούσε να γίνει και με άλλες πατάτες, ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος ψησίματος για τις πατάτες.
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode