Γλυκό του κουταλιού περγαμόντο

από
Γλυκό του κουταλιού περγαμόντο

Για το περγαμόντο έχω γράψει παλιότερα εδώ και έκανα μια αναφορά και στο γλυκό.

Επειδή όμως το περγαμόντο από μόνο του είναι μια ξεχωριστή περίπτωση τώρα που είχα χρόνο και ασχολήθηκα πολύ μαζί του είπα να γράψω μια ξεχωριστή ανάρτηση μόνο και μόνο για το γλυκό.

Μπορεί να μοιάζει η επεξεργασία του με τα άλλα εσπεριδοειδή έχει όμως μικρές  ιδιαιτερότητες και αξίζει να τις γράψω.

Κάποιο βαζάκι μου ταξίδεψε πριν λίγο καιρό στο Λονδίνο και έφτασε σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τα γλυκά του κουταλιού. Ο ενθουσιασμός τους ήταν μεγάλος και περιμένουν τώρα βαζάκια – αχ αυτή η απόσταση!!

Γλυκό του κουταλιού περγαμόντο

Συστατικά
  

  • 500 γρ φλούδες περγαμόντου
  • 900 ml νερό
  • 900 γρ ζάχαρη
  • χυμό ενός λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα περγαμόντα καλά και με εργαλείο ή ελαφρό τρίφτη αφαιρούμε προσεκτικά λίγο από την εξωτερική φλούδα χωρίς να φτάνουμε στο άσπρο μέρος του φρούτου.
  • Κόβουμε ένα κομμάτι από κάθε πλαϊνό του φρούτου και με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε το φρούτο σε αυτά τα ανοίγματα. Χαράζουμε κάθετα το φρούτο σε 5- 6 λωρίδες και με προσοχή αφαιρούμε τις φλούδες. Αν οι φλούδες έχουν πολύ άσπρο από μέσα με προσεκτικές κινήσεις αφαιρούμε μέρος του. Το πολύ άσπρο δίνει την πικράδα στη φλούδα που θα επεξεργαστούμε. Ζυγίζουμε τις φλούδες. Κρατάμε λίγα κουκούτσια και ίνες από το εσωτερικό του φρούτου και τα δένουμε σε μια οργαντίνα ή σε τούλι.
  • Τυλίγουμε σε ρολό τις φλούδες και τις στερεώνουμε με οδοντογλυφίδες ή τις περνάμε σε κλωστή μαγειρικής. Αν αυτό είναι δύσκολο ή κάποιες φλούδες έσπασαν κατά την αφαίρεση τις κόβουμε σε λωρίδες.
  • Ξεπικρίζουμε τις φλούδες βράζοντας σε βραστό νερό για 5 λεπτά και αυτό το επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορές για 3 λεπτά Το ζητούμενο είναι όχι μόνο να ξεπικρίσουν αλλά και να μαλακώσουν. Αν δεν μαλακώσουν σε αυτό το στάδιο όσο κι αν βράσουν με το σιρόπι δεν θα μαλακώσουν.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε για 10 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τις φλούδες μαζί με το τούλι και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10 λεπτά.
  • Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε να σταθεί για 12 τουλάχιστον ώρες σκεπασμένο με μια καθαρή πετσέτα.
  • Βράζουμε ξανά το γλυκό μέχρι να δέσει το σιρόπι. Έλεγχος με θερμόμετρο 104 βαθμοί. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
  • Το πιο αρωματικό γλυκό του χειμώνα είναι έτοιμο στα βάζα μας να σερβιριστεί όλο το χρόνο!!

Σημειώσεις

Αγοράζουμε μεγάλα περγαμόντα τα οποία να είναι φρεσκοκομμένα από το δέντρο, αν μείνουν πολύ διάστημα κομμένα  θα έχουν ξεραθεί.
Προσοχή δεν αφαιρούμε όλο το ξύσμα αλλά μέρος του, το περισσότερο άρωμα του φρούτου είναι στο ξύσμα.
Η προσθήκη των κουκουτσιών και των ινών βοηθάει στο πήξιμο του σιροπιού γιατί έχουν πολύ πηκτίνη.
Επίσης το αφαιρούμενο ξύσμα δεν το πετάμε μπορούμε να το  χρησιμοποιήσουμε για λικέρ ή να το αποθηκεύσουμε σε βαζάκι αφού στεγνώσει και να το έχουμε για προσθήκη σε άλλα παρασκευάσματα.
Επειδή η ποσότητα από τις φλούδες που  έχουμε στη διάθεσή μας, μπορεί να ποικίλει σας δίνω μια αναλογία για τα υλικά που μπορείτε να την προσαρμόσετε ανάλογα. Για κάθε 100γρ φλούδες 180 γρ ζάχαρη και 180 γρ νερό. Το ποσό μπορεί να γίνει και 200 γρ ζάχαρη και 200 γρ νερό και αν σας περισσέψει σιρόπι μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε σιρόπιασμα ενός κέικ ή ως γλυκαντικό στο τσάι σας.
Επίσης με το  εσωτερικό από τα περγαμόντα μπορούμε να φτιάξουμε μια μαρμελάδα η οποία θα προστεθεί σε πολλά φαγητά μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ δυο προτάσεις μου.
Και για πιο τολμηρές παρασκευές με το χυμό των περγαμόντων φτιάχνουμε ένα ζελέ με κρασί.
Περισσότερα για το δέσιμο του σιροπιού και την αποστείρωση των βάζω θα διαβάστε εδώ.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Χρύσα (painter)
    • 29 Ιανουαρίου 2018
    Απάντηση

    Το καλύτερο γλυκό του κουταλιού! Ο βασιλιάς όλων θα έλεγα!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode