Κέικ με κάστανα και σοκολάτα χωρίς αλεύρι

από
Κέικ με κάστανα και σοκολάτα  χωρίς αλεύρι

Πριν λίγο καιρό η κυρία που μένει δίπλα μου επέστρεψε από το χωριό της και θέλοντας να με καλωσορίσει για Χειμώνα μου χάρισε λίγα κάστανα.

Τα κάστανα είναι οι κατ΄εξοχήν Χειμωνιάτικοι καρποί, με τα οποία μπορούμε να τα φτιάξουμε γλυκό του κουταλιού,  κρέμα κάστανου, που θα προστεθεί σε άλλα γλυκά ή θα τη φάμε με το κουταλάκι, να τα ψήσουμε στο τζάκι χαλαρώνοντας, ακόμη να τα προσθέσουμε σε φαγητά στη γέμιση γαλοπούλας και αλλού.

Με τις μαρμελάδες και τα γλυκά τα κάστανα ξεχάστηκαν ή μάλλον δεν ξεχάστηκαν όλα, πολύ λίγα μπήκαν σε μια μακαρονάδα. Τα υπόλοιπα σήμερα ήρθε η ώρα να γίνουν κέικ.

Ένα κέικ αρωματικό και πολύ αφράτο, δοκιμάστε το.

Κέικ με κάστανα και σοκολάτα χωρίς αλεύρι

8 μερίδες

Συστατικά
  

  • 60 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 250 γρ κάστανα βρασμένα βάρος καθαρισμένα
  • 150 ml γάλα
  • 75 γρ σοκολάτα κουβερτούρα κομμένη σε μικρά κομμάτια
  • 50 γρ φουντούκια ψημένα
  • 125 γρ ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ. σούπας λικέρ ή κονιάκ
  • 1 πορτοκάλι το ξύσμα μόνο

Οδηγίες
 

  • Βράζουμε τα κάστανα και τα καθαρίζουμε. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα έτοιμα βρασμένα. Σε μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα μαζί με τα καθαρισμένα κάστανα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε πετώντας το γάλα και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Ετοιμάζουμε και τα υπόλοιπα υλικά. Τρίβουμε σε δυνατό μούλτι τη σοκολάτα και την αφήνουμε να μας περιμένει. Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια σε διαφορετικά μπολ. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος και βουτυρώνουμε μια φόρμα με διάμετρο 18-20 εκατοστά
  • Μόλις τα κάστανα κρυώσουν τα βάζουμε μαζί με τα φουντούκια σε δυνατό μούλτι και τα τρίβουμε χωρίς να γίνουν πάστα.
  • Σε κάδο του μίξερ (ή σε μπολ προκειμένου για χρήση μίξερ χειρός) βάζουμε τη ζάχαρη με το βούτυρο και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε ένα ένα τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα για 1 -2 λεπτά.
  • Προσθέτουμε σταδιακά τη σοκολάτα και το μείγμα κάστανου χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα. Προσθέτουμε το λικέρ και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα κι προσθέτουμε 2 κουταλιές στο μείγμα συνεχίζοντας το χτύπημα σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
  • Ενσωματώνουμε την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα με μαι σπάτουλα κάνοντας αργές κινήσεις από κάτω προς τα επάνω.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά ελέγχοντας με μια λεπίδα να βγαίνει στεγνή.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πάνω σε σχάρα για 10 - 15 λεπτά να κρυώσει.
  • Ξεφορμάρουμε αφαιρούμε το χαρτί ψησίματος μεταφέροντας σε πιατέλα.
  • Σερβίρουμε με ζάχαρη άχνη αν θέλουμε ή με μια μπάλα παγωτού για τους τολμηρούς του Χειμώνα. Εμείς το συνοδεύσαμε με SHAMAN Tea της SPAROZA
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Marion
    • 30 Νοεμβρίου 2016
    Απάντηση

    Ωραία τα κάστανα.
    Και σε κεικ μου αρέσει και έβαλες και φουντούκια, κουβερτούρα & ξυσμα πορτοκαλιού και έγινε τέλειο !!

Γράψτε απάντηση στο Marion Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode