Κέικ με σαγκουίνια και σοκολάτα

από
Κέικ με σαγκουίνια και σοκολάτα

Η χρονιά έκλεισε με γλυκό, ας αρχίσει και η νέα με γλυκό μήπως και την καλοπιάσουμε.

Όπως όλοι γνωρίζεται στην Ελλάδα κόβουμε, μάλλον κόβαμε  βασιλόπιτες  μέχρι και τις Αποκριές.

Και εγώ επειδή την προηγούμενη την έκοψα με την οικογένεια της κόρης μου, τώρα έγινε αυτό το κέικ προκειμένου να κοπεί με την οικογένεια του γιου μου.

Δηλαδή ευκαιρία έψαχνα να φτιάξω αυτό το κέικ που πρόσφατα είδα σε περιοδικό που παρακολουθώ on line εδώ και χρόνια.

Ο συνδυασμός σοκολάτας πορτοκαλιού πάντα με ενδιέφερε οπότε τώρα είχα την περιέργεια πως θα είναι με σαγκουίνια που τώρα είναι η εποχή τους.

Η αρχική συνταγή είχε περισσότερο βούτυρο και ζάχαρη, κάτι που εγώ μείωσα και πάλι αρκετά γλυκό βγήκε, ίσως η προσθήκη του γλάσου, το οποίο δεν είναι και υποχρεωτικό. Το έβαλα μόνο και μόνο γιατί θα είχε θέση Βασιλόπιτας.

Κέικ με σαγκουίνια και σοκολάτα

Συστατικά
  

Για το κέικ

  • 150 ml χυμό από σαγκουίνια
  • 200 γρ βούτυρο αγελάδος μαλακό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 180 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 50 γρ αμύγδαλα τριμμένα
  • 4 αυγά
  • 100 γρ σοκολάτα 70% σε περιεκτικότητα κακάο κομμένη σε μικρά κομμάτια

Για το γλάσο

  • 180 γρ ζαχαρη άχνη
  • 50 ml χυμό από σαγκουίνια
  • ξύσμα από δυο τρία πορτοκάλια για τη διακόσμηση

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά, βήμα απαραίτητο για να διευκολυνθούμε στη διαδικασία. Βουτυρώνουμε μια φόρμα ή ένα ταψί με διάμετρο 24 εκατοστά και τη στρώνουμε με χαρτί ψησίματος.
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης (ανάλογα με το μίξερ που διαθέτουμε) βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε 3 κουταλιές σούπας από το χυμό πορτοκαλιού και τα αυγά ένα - ένα συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε σιγά - σιγά το αλεύρι, το μπέικιν και τα τριμμένα αμύγδαλα χαμηλώνοντας την ένταση του μίξερ. Μόλις ενσωματωθούν στο μείγμα προσθέτουμε τη σοκολάτα και αναδεύουμε με μια σπάτουλα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα μας.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λεπίδα. Τα τελευταία 15 λεπτά σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο για να μην πάρει πολύ σκούρο χρώμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για περίπου 10 λεπτά πριν το μεταφέρουμε σε πιατέλα.
  • Τρυπάμε με σουβλάκι την επιφάνεια και ραντίζουμε με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού, όσο ακόμη είναι ζεστό.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη άχνη και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με σύρμα κουζίνας μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και να έχουμε ένα πυκνό γλάσο.
  • Περιχύνουμε με το γλάσο το κέικ και μοιράζουμε το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
  • Μπορούμε να το συνοδεύσουμε με μια ζεστή σοκολάτα ή ένα τσάι.

Σημειώσεις

Μια ακόμη συνταγή με σαγκουίνια μπορείτε να δείτε εδώ 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode