share

Κέικ με σιμιγδάλι φιστίκια και σιρόπι μελιού

από
Κέικ με σιμιγδάλι φιστίκια και σιρόπι μελιού

Μέρες τώρα δεν είχα φτιάξει γλυκό να μυρίσει το σπίτι και να συνοδεύουμε τον καφέ μας, το τσάι μας, ή το πρωινό μας.

Δεν θα μπορούσα να το κατατάξω στα φτηνά κέικ το κόστος των φιστικιών μαζί με το μέλι ανεβάζει το κόστος του όλου, αλλά αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε.

Κέικ με σιμιγδάλι φιστίκια και σιρόπι μελιού

Συστατικά
  

  • 4 αυγά
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 125 ml ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
  • 110 γρ αλεύρι μαλακό
  • 110 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 175 γρ φιστίκια Αιγίνης χωρίς κέλυφος, τριμμένα
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
  • 2 κουτ. σούπας φιστίκια Αιγίνης χωρίς κέλυφος, χοντροκομμένα
  • 300 γρ μέλι ανθέων
  • 250 ml νερό
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε τα υλικά: Τρίβουμε καλά τα φιστίκια. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Σε κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης, ανάλογα με τι μίξερ διαθέτουμε, τοποθετούμε τα αυγά και τη ζάχαρη. Χτυπάμε σε πολύ δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά.
  • Ελαττώνουμε την ταχύτητα σε μέτρια και προσθέτουμε το λάδι. Χτυπάμε για 2 -3 λεπτά. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο ελάχιστο και προσθέτουμε το μείγμα αλευριού - σιμιγδαλιού αναδεύοντας λίγο να ενσωματωθούν.
  • Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε τα τριμμένα φιστίκια και το ξύσμα λεμονιού ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια φόρμα του κέικ ( 22 εκατ. διαμέτρου) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35-40 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα μαχαιριού.
  • Στο διάστημα που το κέικ ψήνεται φτιάχνουμε το σιρόπι. Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε το μέλι, το νερό και το χυμό λεμονιού και βράζουμε για 10 λεπτά ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
  • Όταν το κέικ είναι έτοιμο το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 10 λεπτά σε σχάρα να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε μια πιατέλα.
  • Τρυπάμε με μαχαίρι ή σουβλάκι σε πολλά σημεία το κέικ και ρίχνουμε λίγο λίγο το σιρόπι να πάει παντού. Δεν περιμένουμε αποτέλεσμα έντονου σιροπιάσματος.
  • Πασπαλίζουμε με τα χοντροκομμένα φιστίκια και αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας τον καφέ μας, το τσάι μας ή και ένα λικέρ. Είναι καλύτερο όταν θα έχει κρυώσει καλά.

Σημειώσεις

Προτιμήστε ένα φυτικό ήπιο λάδι. Αν θέλετε να χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο μοιράστε την ποσότητα με κάποιο άλλο φυτικό.
Το μέλι θα πρέπει να είναι κάποιο ήπιας γεύσης ώστε να μην επηρεάσει την όλη γεύση του κέικ.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode