share

Καρυδόπαστα

από
Καρυδόπαστα
 Την προηγούμενη εβδομάδα γιόρταζε ο σύζυγος σήμερα δε γιορτάζει ο γιος μας, έχει γενέθλια.

Με την ευκαιρία και των δύο εορτών θα σας κεράσω ένα γλυκάκι το οποίο σε πάρα πολλούς είναι γνωστό, έχει αναρτηθεί σε πολλά blog.
Το γιατί κι εγώ αυτό;; είναι καθαρά συναισθηματικοί οι λόγοι.
Ήταν το αγαπημένο γλυκό της μητέρας μου μετά τον μπακλαβά που θα μας γράψει η Λίνα σε λίγο. Της άρεσε δε να το αποκαλεί καρυδόπαστα κι όχι καρυδόπιτα.

Οι ποσότητες που δίνω αντιστοιχούν για 2 φόρμες κέικ ή ένα ταψί με διάμετρο 30 εκατοστά. Στις φωτογραφίες που βλέπετε είναι μία φόρμα με τη μισή ακριβώς ποσότητα των υλικών.
Αν λοιπόν ήταν μαζί μας θα το έφτιαχνε να μας κεράσει για τα δυο αυτά αγαπημένα της πρόσωπα ιδιαίτερα τον γιο μου τον λάτρευε.

Χρόνια Πολλά αγαπημένοι μου!!!!!!!

Καρυδόπαστα

2 φόρμες χωρητικότητας 1.5 λίτρων

Συστατικά
  

  • 10 αυγά
  • 10 κουτ. σούπας καρυδόψιχα ψιλοκομμένη
  • 10 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 10 κουτ. σούπας σιμιγδάλι ψιλό
  • 100 ml λικέρ βύσσινο
  • 4 καψουλάκια άρωμα βανίλιας
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα
  • 20 γρ μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα και γαρίφαλο τριμμένο προαιρετικό
  • Λίγο βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας

Για το σιρόπι

  • 20 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 400 ml νερό
  • φλούδα ενός λεμονιού για άρωμα

Οδηγίες
 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις
  • Ξεχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, προσθέτοντας το λικέρ, τη βανίλια, τη σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Σε άλλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι την καρυδόψιχα και το γαρύφαλλο κι ανακατεύουμε καλά.
  • Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα Ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών εναλλάξ τη μαρέγκα με το σιμιγδάλι καρύδι ανακατεύοντας προσεχτικά με σπάτουλα από κάτω προς τα επάνω.
  • Θα μοιράζουμε το μείγμα σε δύο φόρμες ή ένα βαθύ ταψί διαμέτρου 30 εκατοστών. Βάζουμε το σκεύος στο φούρνο στους 200 βαθμούς για λίγα λεπτά. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αλείφουμε με λίγο βούτυρο και μεταφέρουμε αμέσως το μείγμα.
  • Ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου μειώνοντας τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.
  • Μόλις ροδίσει σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15- 20 λεπτά δοκιμάζοντας προσεκτικά με ένα μαχαίρι να βγαίνει στεγνό. Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά προσθέτοντας τη φλούδα λεμονιού. Ρίχνουμε το καυτό σιρόπι στην καρυδόπιτα αφού πρώτα την έχουμε τρυπήσει σε μερικά σημεία με πιρούνι και την έχουμε ξεκολλήσει από το πλάι με μαχαίρι.

Σημειώσεις

Μέχρι εδώ είναι η συνταγή της μαμάς όπως μας την έχει μάθει.
Εμείς οι νεότεροι την εκμοντερνήσαμε λίγο γαρνίροντας με τριμμένη κουβερτούρα και τη συνοδεύουμε με παγωτό ή σαντιγί ανάλογα με την εποχή και τα γούστα.
%ce%ba%ce%b1%cf%81%cf%85%ce%b4%cf%8c%cf%80%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b1-7
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Asteri
    • 26 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Χρόνια πολλά και στους δυο!!!
    Να τους χαίρεσαι και να σε χαίρονται!!!!!
    Πάντα γεροί και δυνατοί!!
    Το γλυκό άπαιχτο!!
    Φιλιά

    • gwgoyla
    • 26 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    χρονια πολλα να τους χαιρεσαι,οσο για την καρυδοπαστα λατρεμενη…καλη σου μερα!!!

  1. Απάντηση

    Να τους χαίρεσαι και να έχετε υγεία!Από τα αγαπημένα μου γλυκά!!!

  2. Απάντηση

    Εστω και με καθυστέρηση να χάιρεσαι τον σύζυγο, αλλά πιο-πιο πολύ να χαίρεσαι τον μοναχογιό.
    Να παίρνει και να σου δίνει ΜΟΝΟ ΧΑΡΕΣ!
    Αγαπημένη μου Ξανθή ποτέ μία συνταγή δεν είναι περιττή όσο κι αν έχει κυκλοφορήσει, πάντα θα υπάρχει η διαφορετική ματιά,οταν δε προέρχεται κι απο τόσο βαθειά…
    αποκτά άλλη αξία.
    Να σου καταθέσω εδώ οτι ήταν και δική μου χαρά που σε γνώρισα απο κοντά, μια τόσο δυναμική και αεικίνητη γυναίκα,με τόσες ευαισθησίες που στις μέρες μας σπανίζουν.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΣΟΥ ΤΙς ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΝΑ ΜΕ ΔΙΕΥΚΟΛΗΝΕΙΣ.
    ΦΙΛΕΣ!

    • Marina
    • 26 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Να τους χαίρεσαι τους άντρες σου!!! Το γλυκό σου φαίνεται πολύ νόστιμο!!! Σίγουρα η μητέρα σου χαίρεται που την τιμάς και τη συζητάς…Οι άνθρωποι πεθαίνουν μόνο όταν τους ξεχνάμε!!!

  3. Απάντηση

    Χρόνια Πολλά για τους αγαπημένους σου!
    Να τους χαίρεσαι και να τους απολαμβάνεις σε χαρούμενες, ευτυχισμένες στιγμές!

  4. Απάντηση

    Χρονια πολλά Ξανθούλα, να τους χαίρεσαι και τους δύο ! να είναι πάντα καλά και ευτυχισμένοι !

    Η καρυδόπαστα ή καρυδόπιτα που μας κερνάς, είναι η πολυαγαπημένη μου, την έφτιαχνε η πεθερά μου (τώρα πια δεν μπορεί) και την λατρεύαμε οικογενειακώς. Οπως και η μανούλα σου έτσι και εκείνη δεν υπηρχε περίπτωση να έρθει η γιορτή του αντρα μου και να μην την έφτιαχνε, θα ήταν ιεροσυλία. Γλυκιές και όμορφες αναμνησεις μου ξύπνησες σήμερα Ξανθή μου !!!!!!!!!!

    Είναι υπέροχη αυτή η εκδοχή !!!!

    και πάλι χρόνια πολλα Ξανθούλα μου !!!! φιλια στον Θανάση !

    • kiki
    • 26 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Χρονια πολλάααα! Να τους χαιρεσαι! Κερνιέμαι και φευγω!

  5. Απάντηση

    να χαιρεσαι τους αντρες του σπιτιου σου, να σου προσφερουν μονο χαρες!!!
    τελειο το γλυκο σου, απο τα αγαπημενα μου!!!
    τωρα αφπουμ ειναι και συνταγη της μαμας σου…. ακομα μεγαλυτερη η αξια του!!!!
    λατρευω τις μαμαδιστικες συνταγες και θα το δοκιμασω 😉

  6. Απάντηση

    Χρόνια πολλά στα αγόρια σου!
    Αυτά τα οικογενειακά γλυκά εγώ τα βλέπω σαν “προίκα” της οικογένειας! Είναι γεύσεις και οσμές που συνοδεύουν πάντα τις γιορτές και καλό είναι τα παιδιά να τις συνεχίζουν! Να είσαι γερή, να τους χαίρεσαι και να τιμάς τις μνήμες!

    • Εφη
    • 26 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Πολυαγαπημένο μας γλυκάκι!!!!
    Να χαίρεσαι τους άνδρρες σου και να σε χαίρονται και αυτοί!!!
    Καλημέρα γλυκιά και όμορφη!

  7. Απάντηση

    Γλυκάκι;
    Μα τι βλέπουν τα μάτια μου πρωί-πρωί (και όχι μεσημέρι…) :-)))

    Χρόνια Πολλά Ξανθή μου και για τους δύο, πατέρα και γιό.
    Να είναι υγιείς πάντα. Γιατί η υγεία μας δίνει την δύναμη… για να πορευόμαστε μετά και στα υπόλοιπα κομμάτια της ζωής μας.
    Καλημέρα εύχομαι.

    • painter
    • 26 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Χρόνια Πολλά Ξανθή μου, να τους χαίρεσαι και τους δυο και φυσικά να σε χαίρονται κι αυτοί!!!

    Το γλυκάκι, άπαιχτο, δεν το συζητώ…

    Πολλά φιλιά και μια γλυκειά καλημέρα, σαν την καρυδόπαστά σου!!!

  8. Απάντηση

    Ξανθή μου θέλω κατ’ αρχήν να σου ευχηθώ χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα για τους αγαπημένους σου και κατά δεύτερον να σου πώ ότι η καρυδόπιτα της μαμάς είναι τέλεια.
    Καλή σου μέρα.

  9. Απάντηση

    Ξανθούλα μου,πολύχρονοι οι αγαπημένοι σου,να τους χαίρεσαι και να τους καμαρώνεις..
    για τη καρυδοπιτοπαστα τώρα,αδιάφορο το όνομα…το κομμάτι που μας κλείνει το μάτι.εισενέγκει ημας εις πειρασμούς…
    και είμεθα και επιρρεπείς…
    φιλιά και Χρόνια Πολλά…-:))

  10. Απάντηση

    Να τους χαίρεσαι και τους δυο.
    Η γεύση είναι η πιο δυνατή μνήμη και η διατήρηση των γεύσεων μας βοηθάει να μην ξεχάσουμε ποτέ τους αγαπημένους μας, όπου κι αν είναι.
    Αυτήν λοιπόν την καρυδόπαστα της μανούλας σου, θα την φτιάξω οπωσδήποτε.
    Σε φιλώ

    • iwanna
    • 26 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Xρόνια πολλά ,πολύχρονος σύζυγος και γιός ,να τα εκατοστήσει!
    Παίρνω το κομμάτι μου και φεύγω……….

  11. Απάντηση

    Να τους χαιρεσαι Ξανθή μου!!!! Τέλειο το γλυκό σου!

    • Helengr
    • 26 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Αχ τι μου θύμησες! Το έφτιαχνε και η δική μου μητέρα που δεν υπάρχει πια κι εκείνη έτσι το έλεγε!!!
    Για . . . καλό παίρνω ένα κομμάτι. Χρόνια πολλά και να τους χαίρεσε, Ξανθή μου.

  12. Απάντηση

    kalispera xanthi!!
    perno kerasma kai euxome xronia pola!!!na tous xerese na exete ygia agapi kai eutixeia,kai ola ta kala!!!!
    filia pola!!!

  13. Απάντηση

    Να τους χαίρεσαι και τους δύο άντρες σου. Να είσαι καλά να φτιάχνεις πάντα αυτή την όμορφη καρυδόπιτα και να θυμάσαι τη μανούλα σου.

  14. Απάντηση

    Ένα με διπλό παγωτό παρακαλώ (εχμμμ…αδυναμίες είναι αυτές!) Να τους χαίρεσαι Ξανθή μου! Χρόνια τους πολλά και χρόνια τους γλυκά!! Καλό βράδυ!

  15. Απάντηση

    πολύχρονοι κι οι δυό, η συνταγή του γλυκού διαχρονική κι αγαπημένη, τι παθαίνω βραδιάτικα!!!!!!!

  16. Απάντηση

    Να τους χαίρεσαι και τους δύο, χρόνια τους πολλά και καλά!!
    Διπλή γιορτή, άρα… διπλό κομμάτι παίρνω;-)

  17. Απάντηση

    Να τους χαίρεσαι και τους δυο και να τους καμαρώνεις. Βέβαια, με ένα γλυκό κερνάς και για τους δυο, αλλά δεν πειράζει. Ας πάρω δυο κομμάτια. Ένα για τον σύζυγο και ένα για τον γιο και την συνταγή την αντέγραψα ήδη, όπως και πολλές προηγούμενες.

  18. Απάντηση

    Να χαίρεσαι τους άντρες σου!!!
    Σε ευχαριστούμε για το κέρασμα.
    Είναι όμορφο να θυμόμαστε αυτούς που έχουν φύγει…

    • nadia
    • 26 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Xρόνια πολλά να τους χαίρεσαι πολύ ωραίο το γλυκό!!!!

  19. Απάντηση

    Καλησπέρα σε όλες!!ειλικρινά με έχετε συγκινήσει με τις ευχές σας και τα σχόλια σας.
    Κάποια από αυτά με έκαναν να δακρύσω από χαρά ή συγκίνηση.
    Τελικά με την καθημερινή μας διαδικτυακή επαφή έχω κερδίσει ανεκτίμητες φίλες και φίλους κι είμαι πολύ ευτυχισμένη που μερικές, μερικούς τους έχω γνωρίσει κι από κοντά.
    Να είστε καλά και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτές τις ωραίες στιγμές!!!
    Μη μου θυμώσετε αλλά δεν είμαι σε θέση να απαντήσω ξεχωριστά στην κάθε μια σας!!!
    Σας φιλώ

  20. Απάντηση

    Ξανθή μου να τους χαίρεσαι τους άντρες σου. Να είναι πάντα καλά κι εσύ το ίδιο να τους γλυκαίνεις με τα ωραία σου γλυκά.
    Φιλιά

  21. Απάντηση

    Ξανθή μου να τους χαίρεσαι!
    Να πάρω και εγώ ένα κομματάκι; Με παγωτό βανίλια παρακαλω…

  22. Απάντηση

    συνταγη απιστευτη και συνδιασμοι που “σκοτωνουν”!!!!
    Χρονια σου πολλα….να τους χαιρεσαι ολους και να ειναι παντα υγιεις και ευτυχισμενοι!!!!

    • dhmhtra
    • 27 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή χρόνια πολλά να τους χαίρεσαι και να τους καμαρώνεις.
    Η καρυδόπαστά σου με το παγωτό
    τέλειος συνδιασμός!

    • eva
    • 27 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου εύχομαι πολύχρονο το παιδί σου!!!
    Να είναι πάντα καλά και ευτυχισμένο και να το χαίρεστε!
    Η καρυδόπαστα…είναι τέλεια!
    Φιλάκια!!

  23. Απάντηση

    Να τους χαίρεσαι και τους δυο Ξανθή μου. Να είναι καλά, υγιείς και ευτυχισμένοι! Να σου ζήσουν! Το γλυκό σου υπέροχο.
    Μάγδα

  24. Απάντηση

    Για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω από μέσα από την καρδιά μου για τις ευχές σας!!!

    • Vita
    • 27 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Να τους χαίρεσαι Ξανθή μου τους άντρες σου και να σε χαίρονται κι αυτοί. Αυτού του τύπου οι καρυδόπιτες, χωρίς αλεύρι (γι αυτό και -πάστα) είναι οι αγαπημένες μου. Νάσαι γερή να θυμάσαι τη μαμά σου

  25. Απάντηση

    Βρε πέστο καρυδόπαστα, πέστο καρυδόπιτα, βάφτισέ το όπως θες, εμείς θα το φάμε. Μην ανησυχείς.

    • Anonymous
    • 29 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Να χαίρεσαι τα αγόρια σου Ξανθή μου,
    να γλυκαίνεις πάντα τη μνήμη της μαμάς σου με συνταγές δικές της.
    Η γεύση καταφέρνει πολλές φορές να ξυπνάει το βλέμμα, τη φωνή, την αγκαλιά όσων μας άφησαν.

    και τώρα ένα μεγάλο σιροπιαστό κομμάτι από αυτή την υπέροχη καρυδόπαστα!
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))

    • Anonymous
    • 29 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    =thalassamov

    Να χαίρεσαι τα αγόρια σου Ξανθή μου,
    να γλυκαίνεις πάντα τη μνήμη της μαμάς σου με συνταγές δικές της.
    Η γεύση καταφέρνει πολλές φορές να ξυπνάει το βλέμμα, τη φωνή, την αγκαλιά όσων μας άφησαν.

    και τώρα ένα μεγάλο σιροπιαστό κομμάτι από αυτή την υπέροχη καρυδόπαστα!
    :))))))))))))))))))))))))))))))))))

  26. Απάντηση

    Να τους χαίρεσαι!!!! Πάντα χαμογελαστοί να είναι οι άντρες σου!!! Βλέπω τους περιποιήθηκες καλά – Καρυδόπαστα με παγωτό!!! Ουάου!

    • Ήβη
    • 31 Ιανουαρίου 2011
    Απάντηση

    Έστω και καθυστερημένα χρόνια Πολλά, να τον χαίρεσαι. Μου αρέσει η ονομασία καρυδόπαστα, πιο πολύ ταιριάζει από το καρυδόπιτα. Έχω πάθει στέρηση από γλυκά και έτσι μου’ ρχεται τώρα να κάτσω να το φτιάξω, άσε που μου τρέχουν τα σάλια 🙂 .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode