Καυτερή σάλτσα με δαμάσκηνα ντομάτες και άγρια βατόμουρα

από
Καυτερή σάλτσα με δαμάσκηνα ντομάτες και άγρια βατόμουρα

Μια ιδιαίτερη σάλτσα καυτερή ανάλογα με τα γούστα του καθενός παίζοντας με την προσθήκη καυτερής πιπεριάς.

Είναι ιδανική για ψητά κρέατα ή λαχανικά μπορεί να συνοδεύσει επίσης τηγανητά λαχανικά και μικρά ψάρια ή  να εμπλουτίσουμε κάποιες σάλτσες φαγητών για περισσότερη νοστιμιά.

Μπορεί να προστεθεί σε ζυμαρικά ή σε ορεκτικά και ντιπ.

 

 

Καυτερή σάλτσα με δαμάσκηνα ντομάτες και άγρια βατόμουρα

3 βαζάκια των 400 γρ

Συστατικά
  

  • 500 γρ δαμάσκηνα
  • 300 γρ ώριμες ντομάτες χωρίς πολλά σπόρια
  • 1 κουτ. αλάτι
  • 2 τεμάχια αστεροειδή γλυκάνισσο
  • 250 γρ καστανή ζάχαρη
  • 3 μικρές καυτερές πιπεριές
  • 170 γρ άγρια βατόμουρα
  • 200 ml λευκό ξύδι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα δαμάσκηνα και τα κόβουμε στη μέση αφαιρώντας το κουκούτσι τους. Τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί
  • Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τις προσθέτουμε κι αυτές στο ταψί.
  • Σε γουδί ή σε μπλέντερ βάζουμε 2 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη το αλάτι και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Χτυπάμε μέχρι να γίνει πολύ μικρά κομματάκια ο αστεροειδής.
  • Πασπαλίζουμε τα δαμάσκηνα και τις ντομάτες και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε σε κατσαρόλα τα δαμάσκηνα και τις ντομάτες και προσθέτουμε τα βατόμουρα και τις πιπεριές. Πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ. Ελλείψει ραβδομπλέντερ πολτοποιούμε σε μπλέντερ και στη συνέχεια μεταφέρουμε στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και ξίδι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουμε μια πηχτή σάλτσα. (περίπου 20 λεπτά)
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε αμέσως. Διατηρούμε τα βάζα σε δροσερό μέρος ή καλύτερα στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Όπως είπα και στην αρχή το πόσο καυτερό θα είναι το αποτέλεσμα εξαρτάται από τις πιπεριές.
Υπάρχουν πιπεριές μικρές πολύ καυτερές  κι λίγο μεγαλύτερες οι οποίες δεν είναι και πολύ καυτερές.
Μπορείτε να δοκιμάσετε προσθέτοντας σταδιακά τις πιπεριές κατά τη διάρκεια της πολτοποίησης.
Όλες τις  σάλτσες όπως και τα chatney που περιέχουν ξίδι θα πρέπει να τα περιμένουμε να "ώριμάσουν"  μια εβδομάδα τουλάχιστον πριν την κατανάλωση τους. Όχι πως δεν μπορούν να καταναλωθούν άμεσα αλλά υπερισχύουν κάποιες γεύσεις όπως π.χ. το ξίδι.
Χρησιμοποίησα άγρια βατόμουρα, τα τελευταία, που είχα φέρει από το χωριό.
Μπορείτε να βάλετε αυτά που πωλούνται σε μεγάλα ΣΜ  ή σε καταστήματα με Πολωνικά προϊόντα,  φρέσκα ή κατεψυγμένα.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Χρυσαυγή
    • 16 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Ξανθή έχω μεγάλη αγάπη στις γλυκόξινες σάλτσες και ιδιαίτερα στις καυτερές. Είτε αυτές λέγονται τσάτνεϋ, είτε μαρμελάδες, είτε απλά σάλτσες. Νομίζω ότι είναι το ιδανικό συνοδευτικό για ψάρι ή κρέας ψητό. Πολύ μου άρεσε η δικιά σου εκδοχή με τα βατόμουρα. Είναι κάτι διαφορετικό και τα σποράκια που περιέχει από τα βατόμουρα μου αρέσει να τα δαγκώνω.
    Τέλειο επίσης και το χρώμα της!!!!!!!!!

    Καλό Σαββατοκύριακο!

    • mia maria
    • 16 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραίο! Μου αρέσουν οι γλυκόξινες γεύσεις! Και λίγο καυτερό, ακόμα καλύτερα. Τι χρώμα!!!

    • Penelope
    • 16 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Εγώ με τα καυτερά δεν τα πάω καλά Ξανθή μου.
    Αλλά μια ήπια “αψάδα” μπορεί να την άντεχα, καθώς το χρώμα της σάλτσας σου είναι συναρπαστικό!

    • evi@thehealthycook
    • 17 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    αχ, πόσο μου αρέσουν αυτές οι σάλτσες!
    πραγματικά, το χρώμα σου έγινε απίθανο!

    • spoon stories
    • 18 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Με τους περίεργους συνδυασμούς έχω τρέλα! Δείχνει τέλειο.

Γράψτε απάντηση στο evi@thehealthycook Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode