Κοπανάκια κοτόπουλου με μπέικον και ελιές. Μπασμάτι με κρόκο

από
Κοπανάκια κοτόπουλου με μπέικον και ελιές. Μπασμάτι με κρόκο

Φίλοι μου κάθισα κι αρχειοθέτησα τις φωτογραφίες μου τις συνταγές μου κι είδα ότι έχω πολλά φαγητά , κυρίως, που περιμένουν κάπου υπομονετικά τη σειρά τους για ανάρτηση.
Έτσι λοιπόν θα αρχίσει ένας κύκλος αναρτήσεων από αγαπημένα φαγητά που έχουμε δοκιμάσει μια και δυο και πολλές φορές!!
Κι αρχίζω σήμερα από μια συνταγή με κοτόπουλο και ρύζι εύκολη αλλά πολύ νόστιμη.

Κοπανάκια κοτόπουλου με μπέικον και ελιές. Μπασμάτι με κρόκο

2 άτομα

Συστατικά
  

Για το κοτόπουλο

  • 4 κοπανάκια κοτόπουλου
  • 4 σκελίδες σκόρδου
  • 5-6 φέτες μπέικον
  • 50 ml κρασί λευκό
  • 50 γρ πράσινες ελιές
  • 1 κλαράκι δεντρολίβανου
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Για το ρύζι

  • 120 γρ ρύζι μπασμάτι
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 250 ml βραστό νερό
  • αλάτι
  • 4-5 κλωστές κρόκου Κοζάνης
  • παρμεζάνα τριμμένη για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

Για το κοτόπουλο

  • Αφαιρούμε την πέτσα από τα κοπανάκια (μπορούμε να αγοράσουμε χωρίς πέτσα), τα πασπαλίζουμε με αλάτι , τυλίγουμε το καθένα μα μία φέτα μπέικον και στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα.
  • Αλείφουμε με το ελαιόλαδο ένα πυρέξ προσθέτουμε 2-3 κουταλιές νερό και αραδιάζουμε τα κοπανάκια. Προσθέτουμε το σκόρδο ( χωρίς να το ξεφλουδίσουμε *) το υπόλοιπο μπέικον ψιλοκομμένο το δενδρολίβανο και πιπέρι
  • Βάζουμε το πυρέξ σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά. Έπειτα περιχύνουμε το φαγητό μας με το κρασί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά γυρίζοντας τα κοπανάκια μερικές φορές .
  • Κόβουμε τις ελιές στη μέση , τις ρίχνουμε στο φαγητό και ψήνουμε ακόμη 10 λεπτά.

Για το ρύζι

  • Όσο το κοτόπουλο ψήνεται ετοιμάζουμε το ρύζι. Σε 2-3 κουταλιές ζεστό νερό βάζουμε 4-5 κλωστές κρόκου κι αφήνουμε για 10-15 λεπτά. Ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε λίγο μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Προσθέτουμε το βραστό νερό, τον διαλυμένο κρόκο και αλάτι.
  • Αφήνουμε να βράσει για 12 -15 περίπου λεπτά σε μέτρια φωτιά προσέχοντας αν χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νερό (ανάλογα το πόσο μαλακό θέλουμε το ρύζι).
  • Βγάζουμε το ρύζι από τη φωτιά σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και σερβίρουμε σε 5 λεπτά με τριμμένη παρμεζάνα.

Σημειώσεις

Μπορούμε να βάλουμε τις έτοιμες ψιλοκομμένες ελιές προσοχή όμως αν είναι σε άλμη να τις ξεπλύνετε γιατί θα κάνουν το φαγητό περισσότερο αρμυρό.
* Το σκόρδο ψημένο μ αυτόν τον τρόπο είναι πολύ νόστιμο. Μπορούμε να το σερβίρουμε μαζί με το φαγητό μας αν μας αρέσει η γεύση του.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Το μπέικον δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά στο κοτόπουλο, άντε μιας και τελείωσε η νηστεία να απολαύσουμε και τις αρτίσιμες συνταγές!!
    Και το ρυζάκι σου ομως πολύ καλό!

    • eleni
    • 6 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Τέλειο φαγάκι Ξανθή!Μετά το κρέας το κοτοπουλάκι είναι ιδανικό!Και το συνοδευτικό ρυζάκι με κρόκο νοστιμότατο,έτσι το φτιάχνω πάντα.
    Αλήθεια,ποια λες κοπανάκια;
    Καλή σου μέρα!

  2. εγω πηρα κοπαναια για να τα κανω ψητα και να τα συνοδευσω με σαλατα μπας και κανω λιγη διαιτα , κι εσεις μου δινετε κοτο μπεικον , τι ν ακανω ομως υπερισχυει το κοτο μπεικον , δεν ηθελε και πολυ οπως φαινεται, μπανει στο προγραμμα αμεσα , χρονια πολλα

  3. Απάντηση

    ΕΛΕΝΑ το μπέικον μαζί με τις ελιές κάνουν τη διαφορά.

  4. Απάντηση

    eleni τα κοπανάκια είναι τα μικρά μπουτάκια υπάρχουν σε συσκευασίες στα Σ/Μ ή και στο χασάπη.
    Όντως είναι μια άλλη νοστιμιά.

  5. Απάντηση

    Ασπα μου δεν είχα πρόθεση να σου χαλάσω τη δίαιτα όμως έχω πρόταση βγάλε μετά το μπείκον και δώσε το στον καλό σου αν δεν κάνει δίαιτα κι εκείνος!!
    Αν το φτιάξεις πες μας τη γνώμη σου.
    Χρόνια Πολλά!!

  6. Απάντηση

    ΠΈΡΑΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΗΘΏ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.ΜΑ ΑΦΟΥ ΒΡΗΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΕΤΟΙΜΟ ΘΑ ΠΑΡΩ ΜΙΑ ΜΕΡΙΔΑ ΡΥΖΑΚΙ (ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΥΠΕΡΟΧΟ) ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΑΠΟΤΟΞΊΝΩΣΗ.

  7. Απάντηση

    erifili μιας κι ήρθες στο σπιτικό μας αδύνατον να μην κεραστείς!!
    Σε ευχαριστούμε πολύ και χρόνια Πολλά!!!

  8. Απάντηση

    Ξανθή μου αν και είπα οτι θα κάνω να φάω κρέας 1 μήνα μόλις είδα το κοτοπουλάκι σου λιγουρεύτηκα!
    Θα το φτιάξω την Κυριακή οπωσδήποτε!!!

  9. Απάντηση

    Λίλα όλοι έτσι λέμε αλλά κανείς μας δεν το τηρεί!!χαχαχα
    Καλό βράδυ!!

  10. Απάντηση

    Χρόνια πολλά Ξανθή!
    Έχω αρκετό φρέσκο δενδρολίβανο που μου το δώσανε για να βάλω στο αρνί και περίσσεψε. Πολύ ωραία ιδέα το κοτόπουλο σου. Θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία και θα σου πω!

  11. Απάντηση

    Χριστος Ανεστη, χρονια πολλα.Ο,τι πρεπει το κοτοπουλο μετα την κραιπαλη του αρνιου.

  12. Απάντηση

    Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!

    Ωραιότατη η πρότασή σου, μπορώ φαντάζομαι να αφαιρέσω τις ελιές που δεν τις πολυσυμπαθώ στα φαγητά, ε;

    το κοτόπουλο με το μπέικον όντως κάνουν φοβερό συνδυασμό!

  13. Απάντηση

    @ big mama Χρόνια Πολλά!!Περιμένω νέα σου όταν το φτιάξεις.

    @Δημιουργία σε ευχαριστώ Χρόνια Πολλά και σε σας!!!

    @ Μπέττυ Χρόνια Πολλά!!
    Τις ελιές ας τις αφαιρέσεις το σκόρδο και το δενδρολίβανο όμως όχι!!

  14. Απάντηση

    Αντε να φτιάξουμε και κανένα καινούριό φαγητό, μου έδωσες πολύ καλή ιδέα για το τι θα μαγειρέψω αύριο!

    • kiki
    • 7 Απριλίου 2010
    Απάντηση

    Είχα άγνωστες λέξεις (κοπανάκια) αλλά μου λύθηκε η απορία!

  15. Απάντηση

    με το μπεϊκον θα εχει μια πολυ ωραια καπνιστη γευση και ολο το πιατο φαινεται μουρλια!!!

  16. Απάντηση

    πολύ ωραία η πρότασή σου Ξανθούλα μου με το μπέικον στο κοτόπουλο. θα το κάνω στα σίγουρα !!

    μια και ελειπα και δεν σας έχω ευχηθεί, εύχομαι κουκλίτσες μου να χαιρόσαστε τις οικογένειές σας και πάντα να έχετε υγεία και αγάπη.

    καλό απόγευμα και πολλά φιλια!!

  17. Απάντηση

    Αυτό το φαγητό θα είναι μούρλια. Εγώ το φτιάχνω με ελιές στην κατσαρόλα αλλά την επόμενη φορά θα το κάνω έτσι, ο συνδυασμός είναι τέλειος.
    Γεια στα χεράκια σου φιλενάδα.
    Φιλάκια.

  18. Απάντηση

    @ Δήμητρα καλή επιτυχία!!

    @ Κική κι εγώ όταν το πωτοάκουσα!!!

    @ Pansofix ευχαριστώ!!!

  19. Απάντηση

    @ Μαράκι καλώς ήρθες πιστεύω ότι περάσατε καλά και του χρόνου με υγεία και Χρόνια σας πολλά!!!

    @ Λίνα έλα να στο μαγειρέψω αύριο που γιορτάζω!!!χαχαχαχα

  20. αυτό το φαγητό πρεπει να το δοκιμασω 100%

  21. Απάντηση

    Και λοιπόν; δοκίμασε και πες μας τη γνώμη σου!!!

Γράψτε απάντηση στο Betty's Cuisine Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode