Κουμκουάτ μαρμελάδα και άλλοι πειραματισμοί.

από
Κουμκουάτ μαρμελάδα

Το  κουμκουάτ ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και περιλαμβάνει 5 είδη αειθαλών θάμνων ή δέντρων.
Η καταγωγή του είναι από την Κίνα στην Ευρώπη έφτασε τον 19ο αιώνα ως καλλωπιστικό φυτό.
Το όνομα του στα Κινέζικα σημαίνει χρυσό πορτοκάλι και νομίζω ότι δίκαια έχει αυτή την ονομασία.

Κουμκουάτ

Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Κέρκυρα και τα άλλα  Ιόνια νησιά γνωστό από πολλά χρόνια το λικέρ κουμκουάτ της Κέρκυρας.
Εγώ το συνάντησα για πρώτη φορά πέρσι, έφτασε στο σπίτι από τη Λακωνία από ανθρώπους που με αγαπούν και  ξέρουν την αγάπη μου για τα γλυκά και τις μαρμελάδες.
Πέρσι είχα κάνει λίγο γλυκό του κουταλιού και λικέρ.
Η τύχη μου χαμογέλασε και φέτος με μεγαλύτερη ποσότητα αυτή τη φορά δίνοντας μου τη δυνατότητα για περισσότερους πειραματισμούς.
Έγινε γλυκό του κουταλιού ακολουθώντας τις οδηγίες που πρόσφατα μας είχε δώσει η Μαρίνα και μπορείτε να τις δείτε εδώ. Ευχαριστώ πολύ Μαρίνα οι οδηγίες σου σαφείς  με βοήθησαν για το τέλειο αποτέλεσμα.

Γλυκό κουμ κουάτ

Ο επόμενος πειραματισμός ήταν μαρμελάδα. Ένα θα σας πω δεν υπάρχει καλύτερη μαρμελάδα μετά από αυτή κάποιες άλλες τις έβαλα σε δεύτερη θέση.
Η συνταγή είναι από το καινούργιο μου βιβλίο, που μου έστειλε η κόρη, πάντα πειραγμένη από μένα.

Κουμκουάτ μαρμελάδα και άλλοι πειραματισμοί.

7 βαζάκια των 250γρ

Συστατικά
  

  • 1 κιλό κουμ κουάτ
  • 700 γρ ζάχαρη
  • 2 λεμόνια ξύσμα και χυμό
  • 800 ml νερό

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τα κουμκουάτ και τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό για 15-20 ώρες αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές.
  • Με μυτερό και κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα κουμκουάτ (αρχίζοντας από το μέρος που είχε το κοτσανάκι διευκολύνει) αφαιρώντας τα κουκούτσια με τη μύτη του μαχαιριού.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε κομμένα φρούτα προσθέτουμε το νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 25 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα έχουμε την προσοχή μας γιατί μπορεί να ξεχειλίσει.
  • Μετά τα 25 λεπτά πολτοποιούμε ελαφρά το μείγμα με τη βοήθεια ραβδομπλέντερ ή αν δεν έχουμε με κουτάλα του πουρέ. Αφήνουμε μερικά κομματάκια όπως είχαν κοπεί.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και βράζουμε ακόμη για 5 λεπτά ελέγχοντας αν έχει δέσει η μαρμελάδα. Δεν χρειάζεται πολύ βράσιμο τα κουμκουάτ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα πηκτίνης.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.

Σημειώσεις

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές για μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ.
Εδώ μπορείτε να δείτε στο βίντεο πως βγάζουμε τα κουκούτσια του κουμκουάτ.
Οι επόμενοι πειραματισμοί με αυτό το φρούτο είναι το λικέρ το οποίο είναι σε διαδικασία  με συνταγή της Κικής από το βιβλίο της «λικεράκια και σερμπέτια»σελ.64
Για όποιον δεν έχει το βιβλίο μπορεί να δει  εδώ τη συνταγή της Vita.
Δεν τέλειωσα!!
Το επόμενο ήταν κουμκουάτ τουρσί το οποίο δοκιμάστηκε χτες σε σαλάτα και άρεσε πάρα πολύ.
Θα μιλήσουμε μια άλλη φορά για το τουρσί.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • peps
    • 12 Φεβρουαρίου 2014
    Απάντηση

    Μ’ αρέσουν πάρα πολύ τα κουμκουατ!!!Φαντάζομαι και η μαρμελάδα πόσο νόστιμη θα είναι!!

  1. Απάντηση

    Αχ βρε Ξανθή τι τυχερή που είσαι!!!
    Εγώ εδώ δεν μπορώ να βρω κουμ κουάτ με τίποτα, ούτε έχω κάποιον να μου στείλει!
    Και πόσες νοστιμιές έφτιαξες με κουμ κουατ!!
    Φιλιά!

  2. Απάντηση

    Δεν έχω φτιάξει ποτέ και δεν έχω δοκιμάσει και κάτι σπιτικό για να σου πω τη γνώμη μου. Τα έτοιμα δεν τα υπολογίζω.Μου κέντρισε το ενδιαφέρον πάντως. Καλημέρα και ευχαριστούμε Ξανθούλα μου^^

    • Penelope
    • 12 Φεβρουαρίου 2014
    Απάντηση

    Το γλυκό του κουταλιού, πολύ το λαχτάρισα βρε Ξανθή μου.
    Εξαιρετικό φαίνεται στην φωτογραφία, όχι πως τα υπόλοιπα δεν διαβάζονται ωραία.
    Αλλά ο γλυκαντζής ο άνθρωπος, δεν κρύβεται!!!
    Καλό βράδυ εύχομαι.

  3. Απάντηση

    Τυπώνω τη συνταγή και την πάω στη μάνα!
    Καιρό τώρα μου ζητάει να της βρω συνταγή για να αξιοποιήσει το κουμκουάτ της!
    Ευχαριστώ Ξανθή μου!

  4. Απάντηση

    Τι όμορφο να αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο τα δώρα της φύσης!
    Τα κουμκουάτ είναι ιδιαίτερα και πολύ αρωματικά, είμαι σίγουρη πως όλες σου οι εμπνέυσεις είναι εξαιρετικές!
    Καλό ξημέρωμα Ξανθή μου!

  5. Απάντηση

    Το μικρό μου δενδράκι είναι γεμάτο εφέτος, λες να αντιγράψω συνταγές και να τις εφαρμόσω 😉
    Η μαρμελάδα φαντάζομαι θα είναι γεμάτη άρωμα!!!
    Ωραίοι οι πειραματισμοί σου Ξανθή μου

  6. Απάντηση

    Κουμκουάτ έχω να φάω πάρα πολλά χρόνια… αφού δεν θυμάμαι πια τη γεύση του!!!!! Θα ψάξω μήπως και βρω αλλά Ξανθή μου μου άρεσαν πολύ οι λιχουδιές που έφτιαξες και με εντυπωσίασε το λικέρ και το τουρσί. Το γλυκό του κουταλιού είναι πανέμορφο!!!
    Καλό βράδυ!

  7. Απάντηση

    Ζαχαρομένα μου τα έστειλε μια φίλη απο την Ελλαδα και τρελάθηκα με την γέυση…

    Εδώ τα βλέπουμε σπάνια αλλά ξέρω που!!!

    Φιλιά και ευχαριστώ.

    • Silena
    • 13 Φεβρουαρίου 2014
    Απάντηση

    Τι αρωματική μαρμελάδα!!!!! Κρίμα που δεν μπορώ να βρω εδώ αυτό το φρούτο!!!!!
    Καλό βράδυ!

  8. Απάντηση

    Tι ωραία! Έχω κουμ-κουατιές(!!!!) και θα κάνω μαρμελάδα. Ανυπομονώ να δω και τη συνταγή για το τουρσί.Φιλιά!

  9. Απάντηση

    χρόνια πολλά σε περιμένω στο blog μου

  10. Απάντηση

    Α, σαν Κερκυραία τα κουμ κουάτ τα λατρεύω και τα έχω φάει με τα κουτάλια! 🙂
    Εκεί και γλυκό τα έχω φάει, και γλασέ, και μαρμελάδα, και λικέρ, και και και… Πρέπει να πείσω τη μάνα μου να φυτέψει κανένα δεντράκι στον κήπο, πως θα φτιάξω κι εγώ σπιτική μαρμελάδα τώρα που είδα αυτήν και ζήλεψα?
    Καλό απόγευμα Κυριακής!

    • kikitchenandthechef
    • 6 Μαρτίου 2015
    Απάντηση

    εχω ενα δεντρακι κουμ κουατ στο μπαλκονι μου και το λατρευω!μεχρι στιγμης εχω κανει μονο λικερ,ολες οι προτασεις που μας παρουσιασες ειναι υπεροχες και ειμαι περιεργη για το….τουρσι??????!!!!!!!!!!!!μηπως μας κανεις πλακα ξανθη?!!!!
    πολλα φιλιααα!!

      • Ξανθή
      • 6 Μαρτίου 2015
      Απάντηση

      Κική το τουρσί δοκιμάστηκε από πολλούς μιας και πέρσι είχε γίνει και για τις ανάγκες Bazaar και άρεσε, πριν λίγες μέρες έφτιαξε και μια φίλη blogger με κουμ κουάτ που της χάρισα εγώ, δοκίμασε!

Γράψτε απάντηση στο Sofia Sofeto Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode