Κουνουπίδι ψητό

από
Κουνουπίδι ψητό

Το κουνουπίδι για κάποιους ανθρώπους δεν είναι αρεστό, ιδιαίτερα για τη μυρωδιά που βγαίνει κατά τη  διάρκεια του βρασμού του,  αν και υπάρχουν τρόποι να βελτιωθεί και αυτό.

Παλιότερα το έχω κάνει ψητό, κόβοντας το σε φέτες με διάφορα μπαχαρικά  και άρεσε πολύ.

Χτες ήμουν καλεσμένη σε φίλους για ελαφρύ δείπνο, αν και τελικά δεν ήταν και τόσο ελαφρύ, μιας και στο τραπέζι βρέθηκαν πολλά πιάτα εκτός των προγραμματισμένων ψαριών.

Αλήθεια έχετε  κάνει τις σαρδέλες και το γαύρο στο φούρνο σαν τηγανητά;; Μια άλλη φορά θα πούμε για αυτό.

Η προσφορά η δική μου στο τραπέζι σκέφτηκα να είναι κάτι για συνοδευτικό και γιαυτό επέλεξα το κουνουπίδι και ένα γουακαμόλε που σερβιρίστηκε μέσα σε κουπάκια από φύλλο κρούστας. Στην επόμενη ανάρτηση αυτό.

Ας πούμε τώρα για το κουνουπίδι.

Κουνουπίδι ψητό

Συστατικά
  

  • 1 κουνουπίδι
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 100 γρ τριμμένο κασέρι
  • 2 κουτ. γλυκού κοπανιστή ή κάποιο άλλο πικάντικο τυρί τριμμένο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 1/2 κοτ. γλυκού μαραθόσπορους τριμμένους
  • σχοινόπρασο ή ψιλοκομμένα φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε το κουνουπίδι και αφαιρούμε τα πολύ χοντρά φύλλα και κοτσάνια. Το τοποθετούμε σε αλατισμένο νερό που βράζει και βράζουμε για 5 λεπτά μόνο. Στραγγίζουμε.
  • Σε ένα μικρό ταψί ή πυρέξ βάζουμε το κουνουπίδι με το κοτσάνι προς τα κάτω και τρίβουμε αρκετό πιπέρι στην επιφάνεια του. Ραντίζουμε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 λεπτά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά την κρέμα γάλακτος, τη μουστάρδα και τους μαραθόσπορους. Ανακατεύουμε καλά.
  • Δέκα λεπτά πριν να τελειώσει ο χρόνος ψησίματος βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και μοιράζουμε πάνω στο κουνουπίδι το μείγμα τυριών κρέμας.
  • Τοποθετούμε πάλι το ταψί στο φούρνο για τα επόμενα δέκα λεπτά μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρει χρώμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο μεταφέρουμε σε πιατέλα και μοιράζουμε στην επιφάνεια του το κομμένο σχοινόπρασο. Σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστό.

Σημειώσεις

Το δικό μου έγινε τμηματικά ή πρώτη διαδικασία στο σπίτι μου και η τελική στο σπίτι των φίλων έτσι ώστε να μπορέσουμε να το φάμε ζεστό. Αυτό μπορείτε ν το κάνετε και στο σπίτι σας ώστε να κερδίστε χρόνο από άλλες προετοιμασίες.
Η φωτογράφιση δύσκολη έξω από τα συνηθισμένα μου.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Γιώτα
    • 16 Οκτωβρίου 2022
    Απάντηση

    Ξανθή μου, έκανα την περασμένη εβδομάδα γαύρο στο φούρνο αντί να τον τηγανίσω, τον αλατοπιπέρωσα, τον λάδωσα ελαφρά, τον αλεύρωσα και τον έψησα σε λαδόκολλα στον φούρνο μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.
    Δεν τρελάθηκα να πω την αλήθεια, ίσως να έκανα κάτι λάθος εγώ, θα περιμένω το ποστ σου για να συγκρίνω.

Γράψτε απάντηση στο Γιώτα Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode