Κουρμπάνι Αγ. Γεωργίου

από
Κουρμπάνι Αγ. Γεωργίου
Ο Αι Γιώργης, ένας από τους πιο δημοφιλείς αγίους στη Μακεδονία και στη Θράκη σε ορισμένα χωριά τιμάται με κουρμπάνια (ζωοθυσίες) αρνιών. Όλες οι οικογένειες την παραμονή της γιορτής ετοιμάζουν το κουρμπάνι ενώ το κρέας μαγειρεύεται με τελετουργικό τρόπο σε μεγάλα καζάνια και μοιράζεται στους πιστούς. Μετά το φαγητό στην πλατεία του χωριού ακολουθεί γλέντι και χορός.
Αυτό το έθιμο μου το περιέγραψε η κ. Χρυσή Μ. από τη Νέα Βίσσα Ορεστιάδος, πριν αρκετά χρόνια, όταν συναντηθήκαμε στο χώρο της δουλειάς μου. Μου έδωσε και τη συνταγή για την παρασκευή του κρέατος και άλλων τοπικών εδεσμάτων. Αυτό το χαρτί με τις συνταγές της ανέσυρα από τα αρχεία μου και υλοποίησα το φαγητό που σας παρουσιάζω προσαρμοσμένο για οικιακή παρασκευή.
Πιθανόν το έθιμο να τηρείται και σε άλλα μέρη της χώρας μας, εκτός της Β. Ελλάδας, με ίδιο ή διαφορετικό τρόπο αλλά δεν έχω σαφείς πληροφορίες για το γεγονός.
Ας δούμε πως φτιάχνεται:

 

 

Κουρμπάνι Αγ. Γεωργίου

4 μερίδες

Συστατικά
  

  • 1 κιλό αρνί κομμένο σε μερίδες
  • 1/3 ματσάκι δυόσμο
  • 1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε μέτριες ροδέλες
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • 200 γρ ρύζι καρολίνα
  • λίγες σταφίδες προαιρετικό
  • 1 σκέπη αρνιού *

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε το κρέας σε μερίδες και το βάζουμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό. Το βάζουμε στη φωτιά κι αφήνουμε να βράσει. Μόλις αρχίσει να βράζει ξαφρίζουμε κι αφήνουμε να βράσει. Όταν έχει βράσει το βγάζουμε από την κατσαρόλα και κρατάμε το ζωμό. Ετοιμάζουμε τα λαχανικά.
  • Σε τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια και το δυόσμο.
  • Σε γάστρα ή σε νταβά βάζουμε το κρέας με τα χορταρικά και το ρύζι κι αν θέλουμε λίγες σταφίδες. Νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και πάπρικα.
  • Προσθέτουμε 3 φλιτζάνια από το ζωμό του κρέατος (ζεστό) σκεπάζουμε με τη σκέπη αν έχουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 20 περίπου λεπτά, μέχρι να βράσει το ρύζι.
  • Βγάζουμε το φαγητό από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

*Αν δεν έχουμε βρει σκέπη σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα ή με βρεγμένη λαδόκολλα  το νταβά.
Τα λαχανικά αν θέλετε μπορείτε να τα αυξήσετε, εγώ ήθελα τη διακριτική τους παρουσία.
Αν και πρώτη φορά έφτιαξα αυτό το φαγητό με τις γραπτές οδηγίες της κ. Χρυσής έγινε πολύ ωραίο, άρεσε πολύ και στους δύσκολους ομοτράπεζους μου και θα το επαναλάβω.
Στις εκδηλώσεις που αναφέρω το κρέας βραζόταν σε μεγάλα καζάνια προκειμένου να κεραστούν όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Χρόνια Πολλά έστω και με καθυστέρηση μιας μέρας σε όλους τους εορτάζοντες Γεωργίες και Γιώργους!!
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ξανθή μου πολύ ωραία συνταγή για τη συμμετοχή σου στο παιχνίδι, εννοείται δεν την ήξερα!
    Φιλιά!!!

    • Marina
    • 24 Απριλίου 2012
    Απάντηση

    Moυ μοιάζει με γαμοπίλαφο ή στακοπίλαφο!!! Νόστιμο σίγουρα!!! Τυχερή η οικογένεια!!!

    • Marina
    • 24 Απριλίου 2012
    Απάντηση

    Υπέροχες οι φώτο από το Πάσχα σου!!!!!!!!!!!! Χαλάλι όλες οι δυσκολίες που περάσατε!
    Φαντάζομαι το πρωινό ξύπνημα, το μεσημεριανό με φόντο τα βουνά, το απογευματινό καφεδάκι και τις νυχτερινές συζητήσεις πλάι στο τζάκι!!!
    Εύχομαι κάποτε να με πας, να δω όλες αυτές τις ομορφιές από κοντά!!!

  2. Απάντηση

    Καλησπέρα Ξανθή!
    Ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες που μας δίνεις, αλλά και το φαγητό επίσης. Προσωπικά θα το προτιμούσα απ΄ όλες τις εκδοχές, με τη σκέπη, μιας και δίνει στο κρέας το λίπος και την επιπλέον νοστιμιά!

  3. Ξανθή καλησπέρα.
    Κουρμπάνι φτιάχνει και η μαμά μου αλλά με κοτόπουλο στην κατσαρόλα.
    Είχα την εντύπωση πως μόνο στη Φλώρινα φτιάχναμε αυτό το φαγάκι.
    Πολύ καλή συμμετοχή στα Παιχνίδια και εξαιρετικά νόστιμη.
    Φιλιά.

  4. Απάντηση

    Παραδοσιακή ελληνική συνταγή,από αυτές που μου αρέσουν…Μοιάζει κάπως με το αρνί με ρύζι(σε καζάνι) που κάνουν στην Κρήτη στους γάμους ή βαφτίσια(χωρίς λαχανικά) και μου αρέσει πολύ…Καληνύχτα,Ξανθή…

  5. Απάντηση

    Ωραίο Ξανθή μου…γειά στα χέρια σου και τα έθιμα ωραία!

    • Vita
    • 24 Απριλίου 2012
    Απάντηση

    Λοιπόν Ξανθή η πεθερά μου στη Μακεδονία έκανε κάπως έτσι το αρνί τις μέρες του Πάσχα. Τι μου θύμησες! Υπέροχη συνταγή. Συγχαρτήρια και σε σένα και στη κ. Χρυσή!

  6. Απάντηση

    Ωραία παραδοσιακή συνταγή Ξανθή μου για τα Παιχνίδια.

    Οπως λες τα χορταρικά καλύτερα να ειναι διακριτικά στο αρνί.

    Φιλιά

  7. Απάντηση

    Καλημέρα!!!
    Πολύ ωραίο παραδοσιακό φαγάκι.
    Αλλά η φωτογραφία δεν χορταίνει …οπότε θα το δοκιμάσουμε στην πράξη.
    Φιλάκια!!!

  8. Απάντηση

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ Ξανθή μου!
    Το επόμενο κομμάτι από το δικό μας, έτσι θα το φτιάξω, γιατί το πρώτο το έκανα με εκδοχή Μαρόκου (επιφυλλάσομαι για τα σχετικά).

    Κι αν έχεις λίγο χρόνο, πέρασε από τα μέρη μου για μια πρόσκληση που είναι σε αναμονή…
    Πολλές-πολλές καλημέρες.

  9. Απάντηση

    Καλημέρα Ξανθή μου! Πολύ ωραία συνταγή, με έντονο το παραδοσιακό στοιχείο! Δεν είχα υπόψη μου τον τρόπο μαγειρέματος με σκεπή αρνιού! Πρέπει να δίνει απίθανη γεύση στο πιάτο!
    Φιλιά!

    • Ευα
    • 25 Απριλίου 2012
    Απάντηση

    Α!!!!!!!!!!!Ξανθη μου,τι μου θυμισες με αυτο το φαγακι!!Επειδη καταγομαι απο θεσσαλονικη και εζησα εκει μεχρι 20 χρονων,αυτο το φαγητο το εκανε η μαμα μου και ολες οι θειες μου καθε Πασχα και το κανουν ακομα,βεβαια,ναναι καλα
    !βαζουν και ανιθο,κοκκινο πιπερι γλυκο και το σκεπαζουν με τη σκεπη!!Πεντανοστιμο!!!!!!!!!!!φιλια πολλα!

    • Eri
    • 25 Απριλίου 2012
    Απάντηση

    Μπράβο Ξανθή μου, μονο που βλέπω τα υλικά φαντάζομαι νοστιμιά!

    • kiki
    • 25 Απριλίου 2012
    Απάντηση

    Τι ωραία να σώζονται παραδοσιακές συνταγές! Μπράβο Ξανθή!

    • eleni
    • 25 Απριλίου 2012
    Απάντηση

    Καταπληκτικό πιάτο!! Μπράβο!!!
    Καλό απόγευμα!!!

  10. Απάντηση

    Dear Blonde, How are you and thank you for visiting. I am sorry that I have been slow in commenting, but you have been in my thoughts dear friend.
    This is truly a dish for a feast. It looks wonderful. Blessings my dear. Catherine xo

  11. Απάντηση

    Τι ωραία ανάρτηση Ξανθή, σε ευχαριστούμε!

    • cook
    • 26 Απριλίου 2012
    Απάντηση

    εξαιρετική συνταγή και κατατοπιστικότατη αναρτηση!μου αρεσει πολύ η ιδεα του δυοσμου,κανει το πιατο πραγματικα φρέσκο και ανοιξιατικο

  12. Απάντηση

    Ευχαριστώ σας όλους για τα σχόλια σας.
    Εύχομαι όλοι μας να διατηρούμε μνήμες από παραδοσιακά έθιμα της πατρίδας μας γιατί με αυτά θα πάμε παρακάτω.Πολύ ωραίες οι μοντέρνες εκδοχές και οι πειραματισμοί αλλά τα παραδοσιακά μας αφήνουν μια άλλη γλύκα.
    Καλή συνέχεια σε όλους.

Γράψτε απάντηση στο Όστρια Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode