Λαγάνα με υγρό προζύμι

από
Λαγάνα με υγρό προζύμι

Αν και πέρασε η μέρα της Λαγάνας, γράφω τη συνταγή που έφτιαξα φέτος γιατί αλλιώς θα ξεχαστεί.

Όσοι δοκίμασαν είπαν ότι είναι η καλύτερη λαγάνα που έχουν φάει και τους θυμίζει κάτι από τα παλιά.

Η απόφαση να φτιαχτεί αυτή η λαγάνα πάρθηκε με τη σκέψη:” γιατί να μην κάνω και  λαγάνα με προζύμι”

Έτσι την Κυριακή άρχισε η προετοιμασία της και πρωί πρωί της Δευτέρας ψήθηκε.

Λαγάνα έχουμε κι άλλη στη σελίδα μας και μπορείτε να τη βρείτε εδώ 

Λαγάνα με υγρό προζύμι

2 λαγάνες

Συστατικά
  

  • 500 γρ αλεύρι σκληρό το ίδιο που βάζω και στο ψωμί
  • 200 γρ υγρό προζύμι
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 3 κουτ. σούπας ταχίνι
  • 200 ml χλιαρό νερό
  • ελαιόλαδο για την επικάλυψη της ζύμης
  • μπόλικο σουσάμι για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

  • Σε πρώτη φάση ενεργοποιούμε το προζύμι Διαδικασία της 5ης μέρας Περισσότερα στην ανάρτηση για υγρό προζύμι.*
  • Από το βράδυ ζυμώνουμε τη ζύμη μας Σε ζυμωτήριο ή σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα: αλεύρι, προζύμι, αλάτι, το μισό μέλι, ταχίνι,και προσθέτουμε το νερό σταδιακά. Ζυμώνουμε στο ζυμωτήριο αρχικά σε χαμηλή ταχύτητα αυξάνοντας στην επόμενη διαβάθμιση μέχρι να πάρουμε μια αρκετά μαλακή ζύμη.
  • Κάνουμε μια μπάλα τη ζύμη και την αλείφουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Τοποθετούμε σε μια μεγάλη λεκάνη σκεπάζουμε με σελοφάν και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για όλη τη νύχτα. Εγώ την τύλιξα με μια μικρή κουβέρτα πάνω στο τραπέζι της κουζίνας.
  • Το πρωί η ζύμη θα έχει διπλασιαστεί ή και περισσότερο.
  • Την ζυμώνουμε ελαφρά με το χέρι μας τη μοιράζουμε σε δύο ίσα μέρη και πλάθουμε λαγάνα απλώνοντας σε μια λαμαρίνα στρωμένη με χαρτί ψησίματος. Πριν απλώσουμε τη λαγάνα έχουμε πασπαλίσει με σουσάμι.
  • Με τα δάκτυλά μας κάνουμε λακουβάκια σε όλη τη λαγάνα. Διαλύουμε το υπόλοιπο μέλι σε μια κουταλιά νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια της λαγάνας. Πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος (μπορεί να είναι ο φούρνος στους 40 βαθμούς) για 1 1/2 με 2 ώρες να φουσκώσουν.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 10 λεπτά μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς ψήνοντας για άλλα 10 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και τοποθετούμε πάνω σε σχάρα.

Σημειώσεις

Η διαδικασία της ολονύκτιας επώασης της ζύμης είναι μια πρόταση και για το ψωμί που εγώ την έχω παραλείψει μέχρι σήμερα και σκέφτομαι να την δοκιμάσω την επόμενη φορά που θα ζυμώσω, θα ενημερώσω στη σχετική ανάρτηση για το αποτέλεσμα.
Η ιδέα για προσθήκη ταχινιού είναι από διάφορες φίλες που διάβασα αυτές τις μέρες για τις λαγάνες τους.
Ενημέρωση: Επειδή η λαγάνα μπορεί να γίνει και εκτός από την Καθαρά Δευτέρα για όσους δεν έχτε προζύμι υπάρχουν δύο προτάσεις - λύσεις. 
Αντί του προζυμιού προσθέτουμε μισό φακελάκι ξηρής μαγιάς διαλυμένο σε 100 ml  ξινόγαλα σε θερμοκρασία δωματίου. Ίσως χρειαστεί προσθήκη περισσότερου νερού ανάλογα πάντα με το αλεύρι σας.
Και για όσους κρατούν αυστηρά τη νηστεία μπορούν να προσθέσουν φρέσκια μαγιά 13 γραμμάρια  αυξάνοντας το νερό έτσι που να  έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Όπως έχω ξαναγράψει η ποσότητα νερού πάντα εξαρτάται από την ποιότητα αλευριού, δηλαδή ποιότητα πρώτης ύλης (στάρι) τρόπος άλεσης, τρόπος συντήρησης παλαιότητα, προσθέτουμε σταδιακά το νερό. Υπάρχει περίπτωση να μην χρειαστεί όλο ή να χρειαστεί περισσότερο.
Τα υλικά που δίνω είναι ζυγισμένα και μετρημένα ακριβώς για το αλεύρι που εγώ χρησιμοποίησα.
* Για τη διαδικασία του προζυμιού θα δείτε εδώ
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Vita
    • 23 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Δείχνει τέλεια! Το μόνο που με αποτρέπει είναι το γιαούρτι στο προζύμι επειδή νηστεύω. Το ταχίνι το θεωρώ απαραίτητο στη λαγάνα. Θεωρώ ότι ενισχύει την γεύση και το άρωμα του σουσαμιού που χαρακτηρίζει τη λαγάνα.

      • Ξανθή
      • 23 Φεβρουαρίου 2015
      Απάντηση

      Vita μετά πέντε μήνες αναζωογονήσεων δεν νομίζω να έχει μείνει ίχνος γιαουρτιού στο προζύμι, με μια κουταλιά που μπήκε στην αρχή ήταν να δώσει τους μύκητες, τουλάχιστον εγώ έτσι πιστεύω.

    • Mari
    • 23 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Πρέπει να έγινε πολύ νόστιμη με το προζύμι, θα ήθελα να το δοκιμάσω το υγρό προζύμι, αλλά φοβάμαι την διαδικασία που κρατάει πολύ καιρό!
    Καλή Σαρακοστή και του χρόνου!

    • ΕΛΕΝΑ
    • 24 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Και του χρόνου Ξανθή μου!
    Δείχνει υπέροχη και η συνταγή πολύ ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα!

    • kikitchenandthechef
    • 24 Φεβρουαρίου 2015
    Απάντηση

    Ξανθη εισαι “μαστορας”!!!!!και του χρονο με υγιεια και νοστιμιες!!!!!!πολλαφιλια!!!

    • Μαργαριτα
    • 8 Μαρτίου 2021
    Απάντηση

    Πιο πάνω κάνατε αναφορά γιά γιαούρτι στο προζύμι πιος βάζει γιαούρτι στο προζύμι? τό προζύμι γίνεται με αλεύρι και νερό γιατί με τό προζύμι φτιάχνω με καί τά προσφορά οπότε δεν βάζουμε γιαούρτι η γνώμη μου!

      • Ξανθή
      • 8 Μαρτίου 2021
      Απάντηση

      Καλημέρα σας το προζύμι μπορεί να γίνει με πάρα πολλούς τρόπους και οι προσθήκες εκκινητών όπως κεφίρ, σταφίδες και άλλα φρούτα ή βότανα πέραν της κλασικής παρασκευής του. Το προζύμι μου είναι πολλών ετών όπως καταλαβαίνεται η ποσότητα του γιαουρτιού μετά από άπειρα αναπιάσματα έχει εξαφανιστεί. Σας ευχαριστώ για την επικοινωνία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode