Μανιτάρια ραγού πάνω σε κριθαράκι θαλασσινών

από
Ραγού μανιταριών πάνω σε κριθαράκι θαλασσινών

Ένα πιάτο νόστιμο που μπορείς να το κάνεις και νηστίσιμο.

Αν δε έχεις και τα καλύτερα μανιτάρια μπορείς να τα φας και μόνα τους χωρίς κανένα άλλο συνοδευτικό.

Δοκίμασα αυτό το κριθαράκι θαλασσινών της εταιρείας Dolopia  κάνοντας το σε μορφή κριθαρότο και ο συνδυασμός ήταν υπέροχος.

Μανιτάρια ραγού πάνω σε κριθαράκι θαλασσινών

2 άτομα

Συστατικά
  

Για το ραγού μανιταριών

  • 250-300 γρ μανιτάρια αγαρικά και πόρτο μπέλο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι λεπτοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 μικρές ώριμες ντομάτες κομμένες σε κύβους
  • 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • 3-4 κλαδάκια λεμονοθύμαρο

Για το κριθαρότο

  • 150 γρ κριθαράκι θαλασσινών
  • 2 κουτ σούπας βούτυρο αγελάδος
  • 1 μικρό κρεμμύδι λεπτοκομμένο
  • 50 ml κρασί λευκό
  • 250 ml βραστό νερό
  • Αλάτι και φρεσκοτριμένο πιπέρι

Οδηγίες
 

Για τα μανιτάρια

  • Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
  • Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
  • Μόλις μαλακώσουν τα μανιτάρια προσθέτουμε τις ντομάτες, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να χυλώσει η σάλτσα τους.

Για το κριθαρότο

  • Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το κρεμμύδι. Σοτάρουμε για πέντε λεπτά. Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για ακόμη πέντε λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια. Σβήνουμε με το κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε σταδιακά το βραστό νερό ανακατεύοντας περιοδικά. Η προσθήκη του νερού γίνεται σταδιακά όπως στο ριζότο μέχρι να βράσει το κριθαράκι και να χυλώσει.
  • Νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως γαρνίροντας με τα μανιτάρια. Συνοδεύουμε με μια πράσινη σαλάτα ή με ντοματίνια.

Σημειώσεις

Για τη νηστίσιμη εκδοχή αντικαταστήστε το βούτυρο με λάδι το έχω δοκιμάσει κάποια άλλη φορά και το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό.
Αντί ντομάτας μπορείτε να προσθέσετε στο κριθαρότο πιπεριές Φλωρίνης φρέσκες ή από βάζο, το έχω δοκιμάσει όταν για πρώτη φορά έφτασε σε μένα το κριθαράκι θαλασσινών
Μπορείτε επίσης να μην ακολουθήστε τη διαδικασία του ριζότου αλλά να βράσετε το κριθαράκι και αφού το στραγγίσετε να το σερβίρετε αμέσως με τα μανιτάρια. Αντί αυτού του ζυμαρικού θα μπορούσατε να χρησιμοποιήστε κάποιο άλλο της αρεσκείας σας.
Τα μανιτάρια ραγού τα έχω δοκιμάσει παλιότερα πάνω σε πρασόρυζο μπορείς να το δεις εδώ.
Καλό υπόλοιπο Μεγάλης εβδομάδας.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • mia maria
    • 27 Απριλίου 2016
    Απάντηση

    Ωραίο φαγητό! Και το κριθαράκι θαλασσινών φαίνεται πολύ ωραίο!

    • Χρύσα
    • 27 Απριλίου 2016
    Απάντηση

    Φαίνεται πολύ νόστιμο! Και ιδανικό για τη νηστεία, λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα!
    Καλή Ανάσταση Ξανθή!

    • Penelope
    • 27 Απριλίου 2016
    Απάντηση

    Έχει δίκιο η Μαρία. Ωραίο πιάτο και χορταστικό για όσους αρέσκονται στα μανιτάρια. Και με ελαιόλαδο μου φαίνεται πως θα είναι εξίσου νόστιμο, Ξανθή.

    Καλή Ανάσταση σας εύχομαι.

Γράψτε απάντηση στο mia maria Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode