Μαρμελάδα σύκου με μπαχαρικά

από
Μαρμελάδα σύκο με μπαχαρικά

Φέτος είχα τη μεγάλη τύχη να φτάσουν στο σπίτι πολλά σύκα κι ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους φίλους που είχαν την καλή διάθεση να τα προσφέρουν.

Σκέφτηκα να πειραματιστώ  με ιδέες που είχα διαβάσει σε βιβλία ή είχα δει σε άλλους φίλους bloggers.

Οι πρώτες δοκιμές έγιναν με την απλή κλασική συνταγή που έχω δώσει εδώ.

Στην ίδια ανάρτηση έχω και μια με κρασί, φέτος όμως αυτή τροποποιήθηκε με ιδέα από το βιβλίο της Νίκης Μηταρέα ” Με κρασί και Ελληνικά” κάνοντας βέβαια τις δικές μου παρεμβάσεις.

Οι φίλου που μου χάρισαν τα πρώτα σύκα ξετρελάθηκαν με τη γεύση αυτή.

Και μετά είδα στη Μαρίνα αυτή την πρόταση που εγώ και πάλι έκανα τα δικά μου.

Σήμερα χαρίστηκε βαζάκι και περιμένω κριτική αν και η πρώτη κριτική έγινε από τον επίσημο δοκιμαστή του σπιτιού άρεσε πολύ και ζητάει επανάληψη.

Μαρμελάδα σύκου με μπαχαρικά

9 βαζάκια των 220γρ.

Συστατικά
  

  • 2 κιλά σύκα βάρος καθαρισμένα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού πράσινο καρδάμωμο
  • 2 κουτ. γλυκού πράσινο πιπέρι σε κόκκους
  • χυμό από δυο λεμόνια

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα σύκα και τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα ζυγίζουμε.
  • Τα τοποθετούμε σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Αφήνουμε να σταθούν τουλάχιστον 2 ώρες.
  • Φέρνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να βράσει μέχρι να διαλυθεί καλά η ζάχαρη. Σε μια γάζα βάζουμε το καρδάμωμο αφού το έχουμε χτυπήσει σε γουδί να ανοίξει και να σπάσουν οι σπόροι του. Το προσθέτουμε μέσα στην κατσαρόλα.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά κι αφήνουμε να σταθεί για 12 ώρες.
  • Αν υπάρχουν μεγάλα κομμάτια σύκου τα λιώνουμε ελαφρά με μια κουτάλα του πουρέ ή με ραβδομπλέντερ. Δεν πολτοποιούμε όλο το μείγμα θέλουμε να υπάρχουν κομμάτια του φρούτου.
  • Φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού σταδιακά ανεβάζοντας τη θερμοκρασία και ανακατεύοντας πάντοτε με ξύλινη κουτάλα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει. Θερμοκρασία θερμομέτρου 100 το πολύ 102 βαθμοί.
  • Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και τα πιπέρια αφήνουμε να πάρει μια βράση και μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείνουμε καλά και τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
  • Προσοχή να αφαιρέσετε τη γάζα με το καρδάμωμο στύβοντας την ανάμεσα σε δυο κουτάλια, πριν μεταφέρετε τη μαρμελάδα στα βάζα.

Σημειώσεις

Περισσότερα για το δέσιμο της μαρμελάδας και την αποστείρωση των βάζων μπορείτε να δείτε εδώ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 17 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ μου αρέσουν οι μαρμελάδες με λιγότερη ζάχαρη από το ένα προς ένα με το φρούτο που προτείνουν πολλοί, πόσο μάλλον αυτή που είναι ακριβώς στο μισό…

    • Amelie
    • 18 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Φαντάζομαι άρωμα…

    • mia maria
    • 18 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραία, πολύ αρωματική! Γεια στα χέρια σου!

    • ΒΑΣΩ ΚΑΝΤΖΟΥ
    • 18 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    ΘΕΛΩ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΩ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΛΗ

      • Ξανθή
      • 18 Σεπτεμβρίου 2015
      Απάντηση

      Βάσω ευχαριστώ πολύ μπορείτε να γράψετε το mail σας στο πεδίο που βρίσκεται αριστερά της σελίδας και θα λαμβάνεται ενημερώσεις κάθε φορά που ανεβαίνει νέα ανάρτηση.

    • spoon stories
    • 18 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Ωραία η μαρμελάδα σύκο Ξανθή! Κάρδαμο δεν έχω βάλει ποτέ!Χρησιμοποιώ άλλα μπαχαρικά! Μπράβο!

    • peps@pepi's kitchen
    • 18 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Υπέροχη θα πρέπει να είναι με τα μπαχαρικά!!!
    Μου αρέσουν αυτές οι μαρμελάδες!!!

    • Marion
    • 19 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Αρωματική μαρμελάδα.
    Γεια στα χέρια σου : )

    • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
    • 20 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Mέχρι τώρα έκανα την κλασική εκδοχή χωρίς τα μυρωδικά αλλά αυτή τη φορά θα δοκιμάσω τη δική σου! (και αυτό είναι υπόσχεση!)

    • Tante Kiki
    • 21 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Πολύ ωραία η μαρμελάδα σου Ξανθή!! Γειά στα χέρια σου!

Γράψτε απάντηση στο peps@pepi's kitchen Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode