Μελιτζάνες με μαλακό τυρί Άνδρου και φρέσκο θυμάρι

από
Μελιτζάνες με τυρί και φρέσκο θυμάρι

Με τα τυριά έχω μια μεγάλη αγάπη, και αφού δοκίμασα της Τήνου ήρθε η ώρα για αυτά της Άνδρου και έπεται συνέχεια σε λίγες μέρες για άλλο Κυκλαδονήσι.

Έφερα από την Άνδρο μαλακό τυρί, βολάκι και πετρωτή. Επιπλέον όπως σας έδειξα στην προηγούμενη ανάρτηση μάζεψα φρέσκο θυμάρι.

Πάλι με ιδέα πρότασης φίλης έγινε το σημερινό φαγητό, τροποποιημένο από μένα όπως μου βγήκε.

Μελιτζάνες με μαλακό τυρί Άνδρου και φρέσκο θυμάρι

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες
  • 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 200 γρ μαλακό τυρί
  • 1 κουτ. γλυκού κοπανιστή Τήνου
  • 1 αυγό
  • 20-25 ντοματίνια
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 2 κουτ. γλυκού φρέσκο θυμάρι με τα άνθη του

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μελιτζάνες αφήνοντας λίγη φλούδα (λουρίδες) Τις κόβουμε σε φέτες (1.5 εκατοστό πάχος περίπου) τις αλατίζουμε και τις βάζουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά.
  • Τις στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τις αλείφουμε με ελαιόλαδο και τις αραδιάζουμε πάνω σε σχάρα που έχουμε βάλει χαρτί ψησίματος. Τις ψήνουμε σε δυνατό γκρίλ μέχρι να μαλακώσουν γυρίζοντας τες μια φορά. Τις βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να μείνουν λίγο Εναλλακτικά τις τηγανίζουμε σε τηγάνι αντικολλητικό με λίγο ελαιόλαδο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα τυριά και το αυγό και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τα ανακατεύουμε κάνοντας κρέμα. Προσθέτουμε λίγο πιπέρι.
  • Πλένουμε τα ντοματίνια τα κόβουμε στη μέση τα αλατίζουμε ελαφρά. Σε ένα μικρό τηγάνι βάζουμε μια κουταλιά λάδι, τοποθετούμε στην εστία και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τα κομμένα ντοματίνια. Ανακατεύουμε με προσοχή για 5 λεπτά.
  • Σε ένα ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος. Τοποθετούμε φέτες από τις μελιτζάνες από πάνω το μέρος από το μείγμα τυριών , σκορπίζουεμ το μισό θυμάρι και μέρος από τα νοματίνια
  • Συνεχίζουμε με μελιτζάνες τυρί ντοματίνια θυμάρι.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα, η δική μας ήταν αμπελοφάσουλα στον ατμό με ντρέσινγκ από ελαιόλαδο, παλαιωμένο βαλσαμικό και πικάντικη μουστάρδα.

Σημειώσεις

Αντί αυτού του τυριού μπορείτε να βάλετε κάποια άλλο κρεμώδες τυρί, εγώ πρόσθεσα την κοπανιστή για περισσότερη γεύση.
Το θυμάρι μπορεί να είναι και περισσότερο από αυτό που προτείνω, του ταιριάζει.
Αν θέλετε μπορείτε να το στήσετε διαφορετικά, δηλαδή σε μακρόστενο σχήμα και σε περισσότερες στρώσεις.
Θα μπορούσε να είναι συνοδευτικό για περισσότερους ή να συνοδεύσει από μόνο του ένα ποτήρι μπίρας ή κρασιού σε ένα ελαφρύ βραδινό.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Ανώνυμος
    • 1 Ιουλίου 2016
    Απάντηση

    Ωραία πρόταση Ξανθή. Καλοκαιρινό φαί με ωραία τυριά.
    Κι εγώ έχω αδυναμία στα τυριά.

    • Tante Kiki
    • 1 Ιουλίου 2016
    Απάντηση

    Φοβερή πρόταση Ξανθή!!! Τέλεια για καλοκαιρινό τραπέζι!!

    • Giorgio
    • 5 Ιουλίου 2016
    Απάντηση

    Αγαπητή Ξανθή, όταν λέτε στο 6ο βήμα “Συνεχίζουμε με μελιτζάνες τυρί ντοματίνια, θυμάρι”, εννοείτε ότι κάνουμε δεύτερη στρώση πάνω στην πρώτη;

      • Ξανθή
      • 5 Ιουλίου 2016
      Απάντηση

      Ναι κάνουμε δεύτερη στρώση, θα μπορούσε να γίνει και τρίτη στρώση ανάλογα με το πως θα τοποθετήσουμε τις μελιτζάνες και ανάλογα το μέγεθος τους.
      Ευχαριστώ για την επιλογή.

Γράψτε απάντηση στο Tante Kiki Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode