“Μουσακάς” με πράσα και χυλοπίτες

από
"Μουσακάς" με πράσα και χυλοπίτες

Με το που ακούμε τη λέξη μουσακάς το μυαλό μας πάει στο κλασικό πιάτο μελιτζάνες κιμάς μπεσαμέλ αυτό είναι η κλασική έννοια του μουσακά.

Παραποιώντας λίγο την έννοια μπορούμε να αλλάξουμε τα υλικά και να προκύψει ένα εξίσου νόστιμο πιάτο.

Παλιότερα έφτιαξα “μουσακά” με αγκινάρες, μπορείτε να δείτε τη συνταγή εδώ.

Σήμερα αξιοποιώντας τα πράσα που έφερα από κήπο του χωριού και τις δικές μου χυλοπίτες έφτιαξα αυτό το φαγητό το οποίο έχει καταγωγή την Ήπειρο όπως αναφέρετε  στο βιβλίο του   Αλέξανδρου Γιώτη “Εδεσματολόγιον Ηπείρου” και σας το προτείνω.

"Μουσακάς" με πράσα και χυλοπίτες

4 μεγάλα κομμάτια

Συστατικά
  

  • 500 γρ πράσα
  • 250 γρ χυλοπίτες σπιτικές ή εμπορίου
  • 350 γρ γιαούρτι στραγγιστό
  • 400 γρ κιμά
  • 2 μεγάλες ώριμες ντομάτες
  • 230 γρ τριμμένο κεφαλοτύρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 αυγά
  • Αλάτι και φρεσκοκομμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Λίγα φύλλα δυόσμου
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • ταψί ή πυρέξ διαστάσεων 25 x 25 εκατ

Οδηγίες
 

  • Σε μικρή κατσαρόλα βάζουμε 2 -3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί σοτάρουμε τον κιμά. Προσθέτουμε τις ντομάτες κομμένες σε μικρούς κύβους, αλάτι πιπέρι και τα φύλλα δυόσμου. Βράζουμε μέχρι να σωθούν τα υγρά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Πλένουμε τα πράσα και τα κόβουμε σε μικρές ροδέλες.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα πράσα για 10 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε προσθέτουμε ελάχιστο ζεστό νερό και αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μην υπάρχουν υγρά.
  • Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τις χυλοπίτες και βράζουμε για 3 λεπτά. Στραγγίζουμε.
  • Καθαρίζουμε το σκόρδο το λιώνουμε με πρέσα και το προσθέτουμε στο γιαούρτι μαζί με το πιπέρι καγιέν. Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα ή μια πλαστική σπάτουλα.
  • Στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί τις μισές χυλοπίτες και σκορπάμε λίγο από το τριμμένο κεφαλοτύρι. Συνεχίζουμε με τα πράσα και μετά με το γιαούρτι.
  • Στρώνουμε πάνω από το γιαούρτι τον κιμά.
  • Συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες χυλοπίτες. Χτυπάμε τα αυγά με το βούτυρο αφού το έχουμε λιώσει και περιχύνουμε τις χυλοπίτες.
  • Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά. Καλό είναι τα πρώτα 30 λεπτά να σκεπάσουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Μπορεί να φαίνεται λίγο δύσκολο, αν ακολουθήσετε τα βήματα όπως τα γράφω είναι πολύ εύκολο.
Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή πρόταση  για  όταν οι μελιτζάνες είναι εκτός εποχής.
Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε τον κιμά με μανιτάρια.
Για να φτιάξετε δικές σας χυλοπίτες μπορείτε να δείτε εδώ.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Χρυσαυγή
    • 30 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Δεν είναι καλή λύση αυτό το φαγητό! Είναι απλά φανταστική!!! Ζυμαρικό με πράσσο και κιμά! Δεν έχω καλύτερο. Μου αρέσει πολύ το πράσσο και γενικά ο μουσακάς. Τρελαίνομαι για τέτοιου είδους νόστιμες παραλλαγές των παραδοσιακών φαγητών!!
    Ωραία εκτέλεση Ξανθή!!!
    Καλό σου βράδυ!

      • Ξανθή
      • 30 Σεπτεμβρίου 2015
      Απάντηση

      Ξεγελάς και κανένα πιτσιρίκι να φάει λαχανικό.

    • Κλεομένης
    • 30 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Καλησπέρα. Πολύ καλή ιδέα, πολύ ωραίος συνδυασμός, θελκτικότατο αποτέλεσμα. Διαφωνώ με το όνομα, πιο πολύ μου μοιάζει με παστίτσιο συν πράσα παρά με μουσακά…

      • Ξανθή
      • 30 Σεπτεμβρίου 2015
      Απάντηση

      Το όνομα είναι δάνειο από το βιβλίο, προφανώς στα ορεινά της Ηπείρου δεν υπήρχαν μελιτζάνες;; και εναλλακτικά έβαζαν τα πράσα;;

    • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
    • 30 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Μου άρεσε πολύ η παραλλαγή του μουσακά που ανέβασες, τέτοιες συνταγές δεν πρέπει να χάνονται!

    • spoon stories
    • 30 Σεπτεμβρίου 2015
    Απάντηση

    Χορταίνει το μάτι μας με τετοια φαγητά. Όλκα τα υλικά είναι του γούστου μου και στο σύνολο του κάνουν ένα φαγητό αξιοζήλευτο Ξανθή. Μπράβο!

    • Amelie
    • 1 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Από τα νοστιμότερα φαγητά που θα μπορούσα να σκεφτώ είναι αυτό το σημερινό σου Ξανθή! Όπου μπαίνει το πράσο δίνει νόστιμο αποτέλεσμα και στη συγκεκριμένη συνταγή που όλα τα υλικά του ταιριάζουν ιδανικά…φαντάζομαι μυρωδιές και γεύσεις φανταστικές. Ένα φαγητό που σίγουρα θα δοκιμάσω!

    • Ερμιόνη
    • 1 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Υπέροχο φαγητό, φοβερά πλούσιο σε γεύση!
    Όλα τα υλικά που έχεις χρησιμοποιήσει είναι απολύτως του γούστου μου Ξανθή!
    Οι φωτογραφίες σου (ειδικά η τελευταία με τη ροδοψημένη κρούστα), ανοίγουν για τα καλά την όρεξη!
    Φιλιά

    • mia xara
    • 2 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Νοστιμότατο φαίνεται! Λατρεύω τα πράσα και εδώ δένουν πολύ ωραία με τα ζυμαρικά! Καλό μήνα, ΧΟΧΟ

    • evi@thehealthycook
    • 2 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    τι ωραίο φαγητάκι είναι αυτό!
    και χυλοπίτες και πράσα (πολύ μου αρέσουν)!!
    θα το δοκιμάσω σίγουρα.
    καλό Σ/Κ Ξανθή!

    • Silena
    • 3 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Πρέπει να είναι πεντανόστιμο πιάτο!!! πραγματικά με ξετρέλαναν όλα τα υλικά και το τελικό αποτέλεσμα δείχνει φανταστικό!!!! Καλημέρα!

    • Penelope
    • 3 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Ενδιαφέρουσα πολύ η εκδοχή αυτού του μουσακά, Ξανθή μου. Ειδικά με τις χυλοπίτες “φέρνει” προς παστίτσιο και έτσι γίνεται θελκτικότερος για τους “μακαρονάδες”!
    Καλό απόγευμα.

    • peps@pepi's kitchen
    • 5 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    Φανταστικό!!! Θα το φτιάξω σίγουρα! Μου αρέσουν πολύ τα πράσα και με το κιμά και τις χυλοπίτες φαίνεται τέλειο φαγάκι!!

    • Ανώνυμος
    • 7 Οκτωβρίου 2015
    Απάντηση

    ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΠΛΙΚΤΙΚΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΠΟΛΛΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode