share

Οι κόκκινες ελιές

από
25CE-259D-25CF-2584-25CE-25BF-25CE-25BC-25CE-25B1-25CF-2584-25CE-25AC-25CE-25BA-25CE-25B9

Κόκκινες ελιές δεν νομίζω να υπάρχουν κόκκινες όμως ντομάτες σε μέγεθος ελιάς υπάρχουν.
Και για του λόγου το αληθές ιδού.


Οι ντομάτες ταξίδεψαν από την Παναγιά Τρικάλων για χάρη μου προκειμένου να κάνω γλυκό.

Το είχα δοκιμάσει σε φιλικό σπίτι κι ως ανήσυχο πνεύμα έπρεπε να το φτιάξω κι εγώ.
Έτσι λοιπόν στηριζόμενη στην εμπειρία μου και τους πειραματισμούς μου, μόλις βρέθηκαν οι ντομάτες το έφτιαξα.

Οι κόκκινες ελιές

2 βάζα των 370 ml

Συστατικά
  

  • 850 γρ ντοματάκια τύπου " ελιάς"
  • 250 ml νερό
  • 600 γρ ζάχαρη
  • 1/4 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 2 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε τα ντοματάκια και τα τοποθετούμε για μερικά δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει. Τα στραγγίζουμε και όταν κρυώσουν λίγο τους αφαιρούμε τη φλούδα βοηθώντας αν χρειάζεται με ένα μικρό και μυτερό μαχαίρι για να κάνουμε την αρχή. Στη συνέχεια τα τρυπάμε με ένα ξύλινο σουβλάκι.
  • Σε κατσαρόλα τοποθετούμε το νερό με τη ζάχαρη και φέρνουμε σε βρασμό μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη κι ακόμη πέντε λεπτά.
  • Προσθέτουμε στο σιρόπι τα ντοματάκια βράζουμε για 5 λεπτά κι αφήνουμε να ξεκουραστεί και να βγάλει τα υγρά του για περίπου 12 ώρες
  • Βγάζουμε τα ντοματάκια σε σουρωτήρι και δένουμε το σιρόπι. Μόλις είναι έτοιμο μεταφέρουμε ξανά τα ντοματάκια στην κατσαρόλα προσθέτουμε τη βανίλια και το λεμόνι και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε.
  • Για την επόμενη μισή ώρα κουνάμε περιοδικά την κατσαρόλα για να εισχωρήσει σιρόπι μέσα στα ντοματάκια και να μην είναι ζαρωμένα (γιαυτό κάναμε και το τρύπημα με το σουβλάκι) Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Πολλοί συνηθίζουν να βάζουν τα ντοματάκια στο αρχικό στάδιο (πριν μπεί στο σιρόπι) σε ασβεστόνερο.
Έχω δοκιμάσει και τις δύο εκδοχές, μεγάλη διαφορά δεν υπάρχει, αρκεί τα ντοματάκια να μην είναι πολύ ώριμα.
Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και το μεγαλύτερο ντοματάκι τύπου πομοντόρι αλλά πρέπει να αφαιρεθούν τα σπόρια του.
Για το δέσιμο του σιροπιού και τις τεχνικές των γλυκών μπορείτε να δείτε εδώ.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Asteri
    • 30 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ωωωωω καταπληκτικό!!!!! όντως σαν κόκκινες ελιές είναι!!!!!
    Ααχχχ υπέροχο!! Γεια στα χεράκια σου

    • Εφη
    • 30 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Πράγματι σαν ελίτσες είναι!!! Ωστε αυτό εννοούσες τότε, ε??? Που να βρεις εδώ τέτοια μικρούλικα…θα έχω το νου μου πάντως!

    Γειά στα χεράκια σου Ξανθή μου!

  1. Απάντηση

    Δύσκολο να βρω τόσο μικρούλικα ντοματάκια εδώ, οπότε με βλέπω να κερνιέμαι από το δικό σου!
    Καλό Σαββατοκύριακο!

    • Helen Gr
    • 30 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου, αν κεράσεις από τα βαζάκια σου όλες εμάς που θαυμάσαμε το γλυκό σου, θα τελειώσουν πάραυτα!
    Πρέπει να σου έγινε πολύ νόστιμο.
    Πάντως ελιές κόκκινες υπάρχουν, όχι βέβαια κατακόκκινες σαν τα ντοματάκια!!!
    Στην Αταλάντη τις λέμε κόκκινες στο στάδιο πριν αρχίσουν να μαυρίζουν και τις φτιάχνουμε χαρακτές ξιδάτες. Γίνονται υπέροχες! Δες φωτό στη διεύθυνση http://laspistasteria.wordpress.com/2008/11/28/olive-2/
    Καλό Σαββατοκύριακο, πολλά φιλιά.

  2. Απάντηση

    Τέτοια μικρά ντοματάκια έβγαλε ο μπαμπάς μου φέτος!!!!!
    Είμαι πολύ περίεργη για την γεύση τους σαν γλυκό.
    Καλό ΣΚ

    • Eri
    • 30 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    ονειρο Ξανθή μου όνειρο! Χωρίς σβέστη δεν γίνοται? Εδω τις λένε Tomato raisins..
    Φιλάκια

  3. Απάντηση

    @
    όλα τα ωραία είναι και δύσκολα !

    δεν σταματάς πουθενά, ε ;!

    🙂

    • Vasiliki
    • 30 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    kalispera xanthi mou,
    kataplitiko!!yperoxo!xanthi mou molis epestrepsa apo tis diakopes mou!se epithimisa fili mou!euxome na iste oloi kala.sas stelno tin agapi mou kai ton sevasmo mou FILAKIA POLA!!kai kalo sou vradi!!

  4. Απάντηση

    @ Asteri να δεις τι ωραία που τρώγονται ωμές σαν καρακελίτσες!

    @ Έφη δεν εννοούσα αυτές,αλλά δυστυχώς οι υπερβολικές υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να ασχοληθώ ακόμη με εκείνες. Αυτό ήταν ξαφνικό.
    Ευχαριστώ πολύ!!

    @ ΕΛΕΝΑ ευχαρίστως!!

    • Penelope
    • 30 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Βρε τι βλέπουν τα μάτια μου μέσα στο βράδυ!
    Καλά τέλειο είναι Ξανθή μου.
    Τι ωραία πρώτη ύλη για γλυκό. Μπράβο σου.

  5. Απάντηση

    @ Ελένη μου μακάρι να βρεθούμε όλες οι φίλες κοντινές και μακρινές κι εγώ θα βρω τη λύση για το κέρασμα.
    Από την Αταλάντη έρχεται ένα ζευγάρι στη λαική μας και προμηθεύομαι ελιές καλαμών τις οποίες επεξεργάζομαι μόνη μου.
    Καλό μήνα!!

    @ manousina για κάνε μια δοκιμή!!!

    @ Eri θα το δοκίμαζα με ξινό, δεν ξέρω όμως αν θα βρεις και από αυτό,αν θέλεις να δοκιμάσεις πες μου να σου στείλω, μην έχεις ενδοιασμούς έχω ξαναστείλει στον Καναδά πράγματα.

  6. Απάντηση

    @ quartier libre αν δεις να σταματήσω πάει να πει ότι δεν είμαι καθόλου καλά!!
    Φιλιά και καλό μήνα!

    @ Βασιλική θα ζήσεις πολλά χρόνια σε σκεπτόμουν σήμερα κι ήμουν έτοιμη να σου στείλω μήνυμα. Πολλά φιλά κι από εδώ!!

    @ Πηνελόπη θα ήθελα κι άλλες και για να πειραματιστώ εκ νέου αλλά και για τον ιερό σκοπό αλλά που να βρω;; Καλό μήνα.

    • Vita
    • 30 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Τι εμφανίσιμο γλυκό Ξανθή μου είναι αυτό! Θα τις αναζητήσω τις κοκκινελιές γιατί εντυπωσιάστηκα!

  7. Απάντηση

    Ξανθη προχθες τις ειδα για πρωτη φορα σε ενα μεγαλο καταστημα και αγορασα ενα σκαφακι για τον σπορο
    οταν ξαναπαω και εχει θα παρω να δοκιμασω να τις κανω γλυκο
    να εισαι καλα να φτιαχνεις τοσο ομορφα πραγματα

    σου εστειλα e-mail για τις συνταγες

    • Μarion,
    • 30 Σεπτεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ελιές-ντοματάκια… μόνο εσύ θα το κατάφερνες.
    Τις έχω δει στο Σ/Μ (και είναι και νόστιμες ντοματούλες) αλλά για γλυκάκι δεν το είχα σκεφτεί. Φαίνεται υπέροχο.

    Γεια στα χέρια σου Ξανθή

  8. Απάντηση

    Καταπληκτικά τα ντοματάκια σου Ξανθή μου …πράγματι σαν κόκκινες ελίτσες είναι! Γεια στα χέρια σου και καλό μήνα!!!!

    • kiki
    • 1 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Μπορεί να μας παραπλάνησες με τον τίτλο, αλλά να ξέρεις, ότι έφτιαξα κανονική ελιά γλυκό του κουταλιού! 😉

    • mia
    • 1 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή καλησπέρα σου καλό μήνα με υγεία και όρεξη για δημιουργία…θα σε επισκέπτομαι γιατί μου αρέσει η μαγειρική και εδώ έχει αρκετό ενδιαφέρον…

  9. Απάντηση

    Vita στην Κρήτη τις έχετε οπωσδήποτε, τις έχω δει σε Σ/Μ μόνο που θέλει να είναι μεστές και χωρίς πολλά σπόρια. Αν έχουν πολλά σπόρια και μεγάλα πρέπει να φροντίσεις να φύγουν τα περισσότερα.
    Καλό μήνα.

    @ Ειρήνη ευχαριστώ πολύ, σου έστειλα mail.

    @ Marion ευχαριστώ, εγώ συνήθως φτιάχνω τις λίγο πιο μεγάλες αλλά αυτές ήρθαν πεσκέσι.

  10. Απάντηση

    @ Tante Kiki καλό μήνα κι ευχαριστώ!!

    @ Κική καλέ επίτηδες το έβαλα να σας παραπλανήσω!! Αν σου πω ότι στο ψυγείο υπάρχει βαζάκι με γλυκό ελιάς που δεν έχει ανοιχτεί ποτέ. Μάλιστα προέρχεται από εκεί που το είχαν πατέντα, άλλη ιστορία θα σου πω από κοντά.

    @ mia Καλώς ήρθες στην παρέα μας, ευχαριστώ πάρα πολύ και καλό μήνα.

  11. Απάντηση

    Πολύ όμορφη ανάρτηση!! Δεν ήξερα ότι υπήρχαν τόσο μικρές ντοματούλες σαν ελίτσες. Και πάντα ήμουν περίεργη πως το εφτιαχναν αυτό το γλυκό. Ευχαριστώ πολύ για την συνταγή!!Καλό σου μήνα!!

  12. Απάντηση

    Beautiful blog!!
    Thank you for visiting my blog and leaving a kind comment. Blessings, Catherine

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode