Παραπούλια ή λάχανο και μήλα ψητά στο φούρνο

από
Παραπούλια ή λάχανο με μήλα ψητά στο φούρνο

Έχω την τύχη να παρακολουθώ κάποια περιοδικά μεγάλων ξένων ΣΜ on line.

Περνώ πολλές ώρες “ξεφυλλίζοντας” τα, άλλοτε χαζεύοντας μόνο τις φωτογραφίες των συνταγών και άλλοτε διαβάζοντας τα κείμενα που τις συνοδεύουν. Κάποιο από αυτά σε μηνιαία βάση προβάλει συνταγές με υλικά της εποχής.

Βέβαια δεν έχουμε τα ίδια προϊόντα εποχικά εδώ. Ούτε κάποια θα μπορούσαμε να τα βρούμε.

‘Κλέβω” από αυτές τις ιδέες και τις προσαρμόζω σχεδόν πάντα σε υλικά της εποχής,  Ελληνικά και με τη σκέψη πάντα, να μπορεί κάποιος να τα βρει εύκολα.

Έτσι όταν είδα να μιλάνε για ψητό savoy λάχανο το μυαλό μου πήγε στα παραπούλια.

Στους πάγκους της λαϊκής ανάμεσα στα φύλλα από παραπούλια πολλές φορές υπάρχουν και μικρά αφράτα λάχανα.  Τα αγοράζω συχνά και κάνω σαλάτα και αυτή τη φορά αγόρασα μόνο και μόνο για να κάνω αυτό το ψητό λάχανο. Αν δεν βρείτε ανάμεσα στα παραπούλια επιλέξτε ένα λάχανο μικρό και αφράτο θα κάνει  εξίσου την ίδια δουλειά.

Έψησα μόνο ένα για να συνοδεύσω την μπριζόλα μου, θα μπορούσα να ψήσω περισσότερο μιας και λίγο που περίσσεψε ήταν αρκετά καλό κι την επόμενη ημέρα. Δοκιμάστε το.

Παραπούλια ή λάχανο με μήλα ψητά στο φούρνο

Συστατικά
  

  • 1 μικρό λαχανάκι από τα παραπούλια
  • 1 μήλο
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συν μια κουταλιά επιπλέον
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ζωμό λαχανικών
  • 2 κουτ. σούπας ψίχουλα από μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • γραβιέρα ή κεφαλογραβιερα σε λεπτές φέτες

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε το λάχανο και το κόβουμε στα τέσσερα. Καθαρίζουμε το μήλο αφαιρούμε τα κουκούτσια και το κόβουμε στα τέσσερα.
  • Σε ένα τηγάνι ή σε σκεύος που μπορεί να μπει και στην εστία και στο φούρνο, βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε τα κομμάτια του λάχανου και του μήλου και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά γυρίζοντας τα μια φορά.
  • Αν χρησιμοποιήσουμε τηγάνι μεταφέρουμε σε πυρέξ, με τα κομμένα κομμάτια του λάχανου προς τα επάνω προσθέτουμε ζωμό λαχανικών αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε στους 180 βαθμούς και αέρα για 20 έως 25 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα ψίχουλα, το κουκουνάρι, το ξύσμα λεμονιού και μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο ανακατεύουμε καλά και το μοιράζουμε πάνω από το λάχανο και τα μήλα.
  • Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα δέκα λεπτά, ξεσκέπαστο στο μεσαίο ράφι του φούρνου, μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό στην επιφάνεια.
  • Σερβίρουμε με τις φέτες του τυριού.
  • Μπορούμε να συνοδεύσουμε ψητά κρέατα ή να το απολαύσουμε με ζυμωτό ψωμί μαζί με τη σάλτσα του.

Σημειώσεις

Τα μήλα μπορούν να μπουν και με τη φλούδα αφού πλυθούν πολύ καλά.
 

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Μαρια
    • 8 Απριλίου 2021
    Απάντηση

    Εξαιρετική συνταγή!! Σε ευχαριστούμε!!

Γράψτε απάντηση στο Μαρια Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode