share

Ρεβίθια με μπαχαρικά πάνω σε ψητές γλυκοπατάτες

από
Ρεβίθια με μπαχαρικά πάνω σε ψητές γλυκοπατάτες

Ένα πιάτο και πάλι από τις νυχτερινές ανταλλαγές ιδεών τι τρώμε; με τα παιδιά μου.

Η Ania  στέλνοντας μου τη φωτογραφία, μου είπε τον τίτλο μόνο, τα υπόλοιπα τα μάντεψα και αυτοσχεδίασα.

 

Επιπλέον, σκέφτηκα ότι το άναμμα του φούρνου πλέον για ένα άτομο, ίσως και για περισσότερα, δε συμφέρει και η διαδικασία έγινε στο μάτι της κουζίνας, για τα ρεβίθια και τη γλυκοπατάτα την έψησα στο BBQ. Αν δεν υπάρχει βέβαια BBQ  θα μπορούσε να ψηθεί σε σχαροτήγανο μιας και οι γλυκοπατάτες είναι πολύ πιο μαλακές από τις υπόλοιπες πατάτες.

Σε αυτό το πιάτο το ιδιαίτερο είναι η προσθήκη του μείγματος μπαχαρικών ρας ελ χανούτ  που μπορείτε να το βρείτε στα καταστήματα μπαχαρικών.

Είναι ένα μείγμα διάφορων μπαχαρικών όπως κόλιανδρος, μπαχάρι και κύμινο σε συνδυασμό με τζίντζερ και τσίλι και άλλων, που αφήνουν μία πικάντικη αέρινη νότα.

Δείτε το δικό μου πιάτο και αποφασίστε για τα υπόλοιπα.

Ρεβίθια με μπαχαρικά πάνω σε ψητές γλυκοπατάτες

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 1 μεγάλη γλυκοπατάτα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 2 σκελίδες σκόρδα
  • 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 150 γρ βρασμένα ρεβίθια
  • 1 μεγάλη ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτα
  • 1 κουτ. γλυκού ρας ελ χανούτ
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • sour creme ή στραγγιστό γιαούρτι για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες και τα σκόρδα στη μέση. Σε ένα τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα με αρκετό νερό και τα βράζουμε να μαλακώσουν.
  • Όταν μαλακώσουν προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο νερό. Αφήνουμε να βράσει λίγο και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε λίγο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα ρεβίθια. Νοστιμίζουμε με τα μπαχαρικά και βράζουμε λίγο ακόμη να δέσει η σάλτσα. Σκορπίζουμε λίγα φύλλα μαϊντανού (εγώ δεν είχα σήμερα).
  • Στο διάστημα μαγειρέματος των ρεβιθιών ψήνουμε τις γλυκοπατάτες. Πλένουμε καλά τη γλυκοπατάτα και την κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια. Την αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και την ψήνουμε γυρίζοντας από όλες τις πλευρές. Όταν ψηθεί αφαιρούμε τη φλούδα, είναι πολύ εύκολο.
  • Σερβίρουμε δυο κομμάτια γλυκοπατάτας και από πάνω μέρος από τα ρεβίθια συνοδεύοντας με μια καλή κουταλιά από sour creme ή στραγγιστό γιαούρτι, προαιρετικό. Μια πράσινη σαλάτα εποχής θα συνοδεύσει το γεύμα μας και γιατί όχι και ένα ποτήρι λευκό κρασί.

Σημειώσεις

Αν προτιμήσετε να γίνει το μαγείρεμα στο φούρνο, θα βάλετε όλα τα υλικά για τα ρεβίθια σε σκεύος πυρίμαχο ή πυρέξ, τις πατάτες σε ένα άλλο ανάλογο σκεύος  και εννοείται ότι θα τα ψήσετε ταυτόχρονα και ο χρόνος δε θα είναι περισσότερος από 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα. Να θυμάστε ότι κλείνουμε το φούρνο τουλάχιστον δέκα λεπτά από τον  απαιτούμενο χρόνο πάλι για λόγους οικονομίας.
Επίσης, φροντίστε να βράζετε πολλά ρεβίθια και να τα αποθηκεύετε σε μπολάκια ή σακουλάκια, στην κατάψυξη για άμεση χρήση αλλά και χάριν οικονομίας. Υπάρχουν βέβαια και σε κονσέρβα, κάτι που εγώ δυσκολεύομαι να βρω και έχω καθιερώσει τη λύση της κατάψυξης.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode