Ρολό μπακαλιάρου

από
Ρολό μπακαλιάρου.

Στο σπίτι μας επικρατούν τα ψάρια και τα θαλασσινά εν αντιθέσει με το κρέας.
Αυτό το ρολό έγινε την περασμένη εβδομάδα, το ευχαριστηθήκαμε και σας το συνιστώ.

Ρολό μπακαλιάρου

4 άτομα

Συστατικά
  

  • 500 γρ φιλέτο παστού μπακαλιάρου
  • 3/4 κούπας ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού τριμμένη όχι μουσκεμένη
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κουτ. σούπας πράσινες ελιές ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας γαλέτα
  • 1/2 κιλό μικρές πατάτες
  • 300 γρ κρεμμύδια στιφάδου
  • 1/4 κιλού ντομαρίνια ή 2 ώριμες ντομάτες
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • μερικά κομμάτια βούτυρο

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον τοποθετούμε από την προηγούμενη μέρα σε μπολ με το δέρμα προς τα κάτω. Τον σκεπάζουμε με νερό και τον αφήνουμε για 12 τουλάχιστον ώρες αλλάζοντας το νερό τουλάχιστον πέντε φορές.
  • Τον τοποθετούμε σε κατσαρόλα με κρύο νερό και το φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Μόλις αρχίσουν να βγαίνουν φυσαλίδες χαμηλώνουμε στο ελάχιστο τη θερμοκρασία κι αφήνουμε για 10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το δέρμα όσο είναι ακόμη χλιαρός και περνάμε τον μπακαλιάρο από τη μηχανή του κιμά ή από τον μύλο των χορταρικών στο εξάρτημα με τις μεγαλύτερες τρύπες.
  • Σε ένα μπολ τοποθετούμε το μπακαλιάρο, την ψίχα του ψωμιού, το σκόρδο, το αυγό, το μαϊντανό και τις ελιές και λίγο πιπέρι. Ζυμώνουμε το μείγμα και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή αν δεν έχουμε χρόνο 15 λεπτά στην κατάψυξη.
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα ζεματάμε σε βραστό νερό για 10 λεπτά. Καθαρίζουμε τις πατατούλες και αν χρειάζεται τις κόβουμε σε μικρότερες. Ζεματάμε τα ντοματίνια και τα ξεφλουδίζουμε.
  • Βγάζουμε το μείγμα του μπακαλιάρου από το ψυγείο και το φτιάχνουμε ρολό. Το τυλίγουμε με τη γαλέτα και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Αλατίζουμε ελαφρά τις πατάτες και τα κρεμμύδια του προσθέτουμε πιπέρι και τα τοποθετούμε γύρω από το ρολό. Τοποθετούμε ενδιάμεσα τα ντοματίνια ή τις ντομάτες σε φέτες.
  • Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και τοποθετούμε μερικά κομματάκια βουτύρου πάνω από το ρολό. Προσθέτουμε νερό μέχρι να σκεπάζονται οι πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για 1 ½ ώρα ή μέχρι να ψηθούν οι πατάτες και να ροδίσει το ρολό.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας με σαλάτα λάχανο καρότο ή μαρούλι ρόκα.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Vita
    • 10 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Φαγητό υπερπαραγωγή σήμερα Ξανθή! Φτιάχνω συχνά με υπόλοιπο βραστού μπακαλιάρου “κουταλίτες” μπακαλιάρου όπως τις λέω, αλλά ρολό στο φούρνο δεν έχω φτιάξει ποτέ. Δείχνει τέλειο!
    Καλή βδομάδα.

  1. Απάντηση

    Φαινεται πολυ νοστημο και ειναι καταπληκτικη ιδεα…
    Θα το εχω σιγουρα υπόψην!

  2. Απάντηση

    Πολύ έξυπνη συνταγή! Δεν το έχω ξαναδεί πουθενά!Φαίνεται νοστιμότατο και τραγανό!

    • eleni
    • 10 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή,πρωτότυπο το σημερινό φαγάκι σου!
    Μια άλλη πρόταση για τον μπακαλιάρο,προσωπικά μόνο τηγανιτό τον κάνω,αλλά πιστεύω ότι θα έχει θαυμάσια γεύση με τα τόσα υλικά.
    Καλή εβδομάδα-φιλιά!

  3. Απάντηση

    Πολύ πρωτότυπος τρόπος μαγειρέματος του μπακαλιάρου. Πρέπει να γίνεται νοστιμότατος ( ο μπακαλιάρος).

  4. Απάντηση

    Ωραία και νόστιμη ιδέα!!
    Καλή βδομάδα εύχομαι!

  5. Απάντηση

    Μου αρέσει πολύ πολύ!!!! Είναι και ψητό…. οπότε μου αρέσει περισσότερο!!!
    φιλάκια

    • Εφη
    • 10 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Υπερπαραγωγή το φαγάκι σου σήμερα!
    Με έστειλες ….!

    Θα το φτιάξω με την πρώτη ευκαιρία, μου φαίνεται πεντανόστιμο!

    • wabini
    • 10 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    πολυ ενδιαφερουσα προταση! θα την δοκιμασω σιγουρα. και εγω δεν ειμαι του κρεατος. παντα προτειμω ψαρια

    • painter
    • 10 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Τι πρωτότυπη συνταγούλα είναι αυτή??? Φαντάζομαι γεύση…
    Θα τη δοκιμάσω οπωσδήποτε, δεν το συζητώ!!!

    Καλή εβδομάδα να έχεις Ξανθή μου!

  6. Απάντηση

    Καταπληκτικό φαίνεται το ρολό, Ξανθή μου, φαντάζομαι και πολύ νόστιμο, αν κρίνω από τα υλικά του.
    Είναι δε και πρωτότυπη η συνταγή.
    Καλή εβδομάδα και καλό βράδυ.

  7. Απάντηση

    ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΗ Η ΣΥΝΤΑΓΗ!!!!ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ!!!ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!

  8. Απάντηση

    Ωραίο φαγάκι! Πολύ καλή ιδέα! Ξανθή μου σε ευχαριστώ!

    • Marina
    • 10 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Σπέσιαλ!!!
    Το κακό -για μία ακόμα φορά- είναι ότι δεν μπορώ να δοκιμάσω…
    Όσο για την παρουσίαση του πιάτου ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ!!!

    • Asteri
    • 10 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Super … super!!!!! πάρα μα πάρα πολύ ωραίο!

    • Eri
    • 11 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Ρολό παστού μπακαλιάρου!!!! Μα πόσο τέλειο φαινεται Ξανθή μου και συγχαρητήρια για την έμπνευση, είναι καταπληκτικό!
    Φιλάκια πολλά!

  9. Απάντηση

    Το ταψί σου είναι σαν ζωγραφιστό!!!

    Ξανθή, για τη τσαντούλα που με ρωτάς απλώς κόβεις μοτίβα από λεπτές σακουλίτσες και τα σιδερώνεις βάζοντας ενδιάμεσα λαδόκολλα σε πάνινη τσαντούλα…..εσείς όμως φαντάζομαι για το μπαζάρ δε θα έχετε υφασμάτινες, έτσι δεν είναι;;

  10. Απάντηση

    ♥ •˚。
    °° 。♥。
    ● ♥• Hummmmmmmmmm!!!
    ˚。˚ Bolo de bacalhau assado!
    Tudo de bom!!!!
    ♥ •˚。Beijinhos.
    •˚。Brasil
    ..(░)(░)
    (░)(♥)(░)
    ..(░)(░)

  11. Απάντηση

    Nice recipe greeting from Belgium

  12. Απάντηση

    Εγώ ρολό δεν τον έκαμα…αλλά έχουμε ταυτιστεί σε πολλά από τα υλικά μας Ξανθή μου!
    Θα επανέλθω με ανάρτηση σύντομα και θα με καταλάβεις, αλλά και τούτο το ρολό σου θα το δοκιμάσω πολύ σύντομα.
    Πολλά φιλιά και καλό βράδυ.
    p.s. Ο βασιλικός σου “φτιάχνεται”.

    • kiki
    • 11 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Πάντα ευρηματική!

    • dhmhtra
    • 11 Οκτωβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή καλό βράδυ!
    Μετά από πολύ καιρό είμαι εδώ.
    Το ρολό σου πολύ καλό και πολύ πρωτότυπο.
    Φιλιά, θα τα ξαναπούμε

  13. Απάντηση

    @ Vita το φαγητό αυτό έγινε επί σκοπό άσχετα αν δεν το πέτυχα χαχαχαχαχα. Το σημαντικότερο όμως το πέτυχα ευχαριστηθήκαν οι δικοί μου άνθρωποι καθώς και τόσοι φίλοι για την ιδέα!!
    Πολλά φιλιά.

    @ Ελπινίκη ευχαριστώ!!δοκίμασε!

    @ Κατερίνα καλώς σε σε χάσαμε, εύχομαι να είστε όλοι καλά.Σίγουρα δεν θα το έχεις δει πουθενά γιατί πριν βγει στον αέρα το έχω ψάξει πολύ το θέμα.

  14. Απάντηση

    @ Ελένη γιατί όχι με το μπακαλιάρο μπορείς να κάνεις αρκετές συνταγές, ίσως δεν έχεις δει, γιατί έλειπες την άλλη συνταγή μου με μελιτζάνες.

    @ para-kelsoscooks μια άλλη διάσταση μαγειρέματος, γιατί όχι και σε ρολό!!

    @ ΕΛΕΝΑ Ευχαριστώ!!

    @ manousina αν ξαρμυρίσεις καλά τον μπακαλιάρο θα φάει κι η Χαρούλα σου είναι πολύ μαλακό μαζί με τις πατατούλες!!

  15. Απάντηση

    @ Έφη φτιάξε το για όλο το λόχο!!χαχαχα

    @ wabini μα δεν είναι πιο ωραία τα θαλασσινά και τα ψάρια, έχω συνέχεια στο μυαλό μου τη σούπα σου και τώρα που κρυώνει σιγά σιγά ότι πρέπει.

    @ Χρύσα περιμένω εντυπώσεις!!!

    @ Ελένη ευχαριστώ καλό βράδυ!!

  16. Απάντηση

    @ fotolabida1 καλώς ήρθες στην παρέα μας!!Ευχαριστώ πολύ.

    @ Αγγελική κι εγώ ευχαριστώ!!

    @ μαρίνα γιατί καλέ δεν ε΄χει εκεί μπακαλιάρο να σου στείλω!!!φιλάκια.

    @ Asteri ευχαριστώ πολύ!

    @ Eri ναι ναι γιατί όχι όπως με τον κιμά για΄τι όχι και με ψάρι,ένας άλλος βέβαια συνδυασμός.

  17. Απάντηση

    @ Ανεράιδα σε ευχαριστώ πολύ για όλα!!

    @ Magia da Inês welcome! thanks!

    @ retriever welcome!greeting from Athens

  18. Απάντηση

    @ Πηνελόπη περιμένω!!Όσο για το βασιλικό τι να πω;;ευχαριστώ πολύ!!

    @ Κική πειραματίζομαι!!

    @ Δήμητρα την ώρα που έγραφες εσύ εδώ εγώ έγραφα σε σένα!!
    Θα τα πούμε βέβαια. Φιλάκια.

  19. Απάντηση

    Ξανθή μου, μου φαίνεται πολύ ενδιαφέρουσα παραλλαγή του κλασσικού ρολού με κιμά, και θα την επιχειρήσω.

    Σε φιλώ

  20. Απάντηση

    Καλημέρα, πέρασε από το blog μου ένα βραβείο σε μεριμένει!

  21. Απάντηση

    Ξανθή εμένα στο σπίτι μου γίνεται το ανάποδο. Όλο κρέας! Γιατί είμαστε 2 και ο ένας δεν τρώει με τιποτα θαλασσινά. Αλλά θέλω πολύ να το δοκιμάσω το πιάτο, φαίνεται θεικό. Πρώτον να σου πω οτι θα λιωσω τον μπακαλιάρο στο μουλτι(δεν εχω κατι αλλο…) επισης οταν λες γαλετα εννοεις φρυγανιά τριμμένη;

  22. Απάντηση

    Πρωτότυπη ιδέα! Θα τη δοκιμάσουμε σίγουρα! Καλή συνέχεια

  23. Απάντηση

    Λοιπόν εγώ τώρα θα σχολιάσω αυτό το πιάτο, μιας και το έφτιαξα το Σάββατο.
    Ήτανε υπέροχο. Τέλειο.
    Γεια στα χεράκια σου Ξανθή μου και καλή επιτυχία εύχομαι.
    Φιλάκια!!!

Γράψτε απάντηση στο Katerina Ακύρωση απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode