Σαλάτα με γαρίδες και μαύρο ρύζι

από
Σαλάτα με γαρίδες και μαύρο ρύζι

Αυτές τις μέρες μια μαγειρεύω εγώ και μια ο γιος μου. Χτες εγώ έφτιαξα το μεσημεριανό μας με χοιρινό και μήλα και εκείνος για βραδινό έφτιαξε αυτή τη σαλάτα. Άλλο που δε θέλω κι εγώ να δοκιμάζω νέες γεύσεις και νέα υλικά.

Το μαύρο ρύζι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ανθοκυανίνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Ο χρόνος βρασμού του είναι αρκετά μεγαλύτερος από αυτόν των υπόλοιπων ρυζιών, μπορεί όμως να μειωθεί αν ενυδατώσουμε το ρύζι για μια ή και περισσότερες ώρες.

Από μια έρευνα αγοράς που έκανα μπορεί κάποιος να το βρει σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα. Θα μπορούσαμε να το αντικαταστήσουμε με ένα καστανό ρύζι με διαφορετικό γευστικό αποτέλεσμα.

Η συνταγή είναι κατόπιν αυτοσχεδιασμών του Αλέξανδρου, μπορείτε να κάνετε τις δικές σας προσθήκες ή αλλαγές. Αντί για γαρίδες μπορεί να μπει σολομός ψητός σε κομμάτια και με τα λαχανικά ότι έχετε διαθέσιμο ή σας αρέσει.

Είναι πολύ εύκολο να γίνει και να προσαρμοστεί ακόμη και για ένα άτομο.

Σαλάτα με γαρίδες και μαύρο ρύζι

2 άτομα

Συστατικά
  

  • 120 γρ μαύρο ρύζι
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας σόγια sause
  • 3-4 ραπανάκια κομμάνα σε λεπτές ροδέλες
  • 1 μικρό αγγούρι κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 200 gr γαρίδες μικρές καθαρισμένες
  • λίγα φύλλα μαϊντανού
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1/2 ματσάκι σπαράγγια προαιρετικό
  • μικρά φύλλα από ρόκα, σπανάκι, μαρούλι
  • 1 λεμόνι το χυμό του
  • αλάτι

Οδηγίες
 

  • Ξεκινάμε με το βράσιμο του ρυζιού. Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε νερό και μόλις αρχίσει να βράζει προσθέτουμε το ρύζι. Μειώνουμε την εστία σε μέτρια ένταση και βράζουμε για 35 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά. Μόλις είναι έτοιμο στραγγίζουμε καλά.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά μας. Βράζουμε για 3-4 λεπτά τα σπαράγγια. Κόβουμε το αγγούρι και τα ραπανάκια με τη βοήθεια μαντολίνου σε πολύ λεπτές ροδέλες.
  • Σε μια μεγάλη σαλατιέρα βάζουμε το ελαιόλαδο, τη σόγια sause, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το αγγούρι και τα ραπανάκια και αφήνουμε να μαριναριστούν.
  • Σε ένα τηγάνι βάζουμε το βούτυρο, το σκόρδο λιωμένο και τα φύλλα μαϊντανού, μόλις ζεσταθεί το βούτυρο προσθέτουμε τις γαρίδες και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά το πολύ.
  • Προσθέτουμε το στραγγισμένο ρύζι στη σαλατιέρα, τις γαρίδες και τα υπόλοιπα λαχανικά προσθέτουμε αλάτι (με προσοχή γιατί η σόγια είναι συνήθως αρμυρή) το χυμό του λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  • Σερβίρουμε και έχουμε ένα ελαφρύ γεύμα ή δείπνο.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode